Hindistan'da Tutuklu Bulunan Kabile Haklari Aktivisti Swamy'nin Ölümüne Tepki Yagdi

Binlerce kisi, Hindistan'da yaklasik 9 aydir tutuklu bulunan ve dün 84 yasinda hayatini kaybeden kabile haklari aktivisti rahip Stan Swamy'nin ölümüne sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

BBC'nin haberine göre, tarihçi Ramachandra Guha Twitter'dan yaptigi paylasimda insan haklari aktivistinin ölümünü "adli bir cinayet vakasi" olarak niteledi.

Ana muhalefetteki Kongre Partisi lideri Rahul Gandhi, rahip Swamy'nin adaleti ve insanca muameleyi hak ettigini belirtti.

Öte yandan aktivistin ölümünden duydugu üzüntüyü ifade eden Birlesmis Milletler (BM) Özel Raportörü Mary Lawlor, Twitter üzerinden yaptigi paylasimda, insan haklari savunucularina yönelik tutuklamalarin mazur görülemez oldugunu vurguladi.

Hindistan'da terörle suçlanan en yasli kisi olan Parkinson hastasi Swamy'nin ölümüne sosyal medya platformlarindan tepki yagarken, Indian Express gazetesi, aktivistin ölümünün "Hindistan adalet sisteminin en üst kurumlarini zayiflattigi" degerlendirmesinde bulundu.

Gazetenin basyazisinda, hasta aktivistin yaklasik 9 aylik tutukluluk süresi boyunca "devlet zorbaligina", "cevap vermeyen yargi sistemine" ve "kötü hapishane sartlarina" defalarca karsi çiktigi ifade edildi.

Aktivist Swamy'nin yasadigi Jharkhand eyaleti Basbakani Hemant Soren, hükümetin yasli rahibin ölümünden sorumlu tutulmasi gerektigini söyledi.

- Swamy yaklasik 9 aydir tutukluydu

Swamy, 2018'de Bhima Koregaon kasabasindaki siddet olaylarinda rolü oldugu iddiasiyla Elgaar Parishad davasi kapsaminda Ekim 2020'de tutuklanmisti.

Kefaletle serbest birakilma talebinin görüldügü durusmada 4 Temmuz Pazar kalp krizi geçiren Swamy, dün tedavi gördügü hastanede hayatini kaybetmisti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çikmasi üzerine Swamy, 28 Mayis'ta hastaneye kaldirilmisti.

Swamy, kabilelerin kast ve toprak mücadeleleriyle ilgili yürüttügü çalismalari nedeniyle hedef alindigini söyleyerek, hakkindaki terör suçlamalarini reddetmisti.

Elgaar Parishad davasi kapsaminda, Swamy'nin yani sira çok sayida aktivist, akademisyen ve avukat da tutuklanmisti.

Hindistan'in önde gelen insan haklari aktivistleri ve politikacilari ise Swamy hakkindaki suçlamalari, Basbakan Narendra Modi hükümetini elestirenleri hedef alan bir "cadi avi" olarak niteliyor.

Kaynak: AA