Gençlik Ve Spor Bakanligi Ile Sanayi Ve Teknoloji Bakanligi Arasinda 'Is Birligi Protokolü' Imzalandi

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu: 'Bu program sayesinde, gençlerimizi yakindan ilgilendiren önemli konu basliklarinda hem is birliklerimiz hem de bilimsel arka planimiz güçlenmis olacak' 'En temel hedefimiz, ülkemizde sporun her zaman ifade ettigimiz gibi toplumsal tabana yayilmasi ve spor kültürünün güçlendirilmesidir'.

Gençlik ve Spor Bakanligi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Arasinda, bilimsel arastirma, girisimcilik ve gençlerde bilimsel farkindaligin artirilmasina iliskin Is Birligi Protokolü imzalandi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu'nun katilimiyla, Is Birligi Protokolü imza töreni gerçeklestirildi.

Gençlik ve Spor Bakanliginin merkez binasinda düzenlenen törende konusan Mehmet Muharrem Kasapoglu, "Sanayi ve Teknoloji Bakanligi'mizla aramizdaki is birligini uzun süredir etkin bir biçimde pek çok alanda sürdürüyoruz, sürdürmeye devam ediyoruz." dedi.

"Gençlik ve spor alaninda bilimsel arastirma ve gelistirme projelerinin niteligini artirmak, nitelikli insan kaynagi gelisimine katkida bulunmak, gençlerin girisimciligini desteklemek, bilime ilgisini artirmak, kisisel, bilimsel ve sosyal gelisimine katki saglamak konularinda önemli çalismalar gerçeklestirdik." ifadelerini kullanan Kasapoglu, "Protokolle birlikte, spor arastirmalari alaninda TÜBITAK'la kapsamli bir çagri programina çikilmasi ve spor alaninda bireysel girisimciligin desteklenmesi gibi Türkiye'de ilk olma niteligi tasiyan önemli çalismalar baslatilacak. Bu program sayesinde, gençlerimizi yakindan ilgilendiren önemli konu basliklarinda hem is birliklerimiz hem de bilimsel arka planimiz güçlenmis olacak." ifadelerini kullandi.

Isbirligi Protokolü ile hayata geçirilecek konulara iliskin açiklamada bulunan Kasapoglu, sunlari söyledi:

"Dekanlarimiz ile beden egitimi ve spor yüksekokulu müdürlerimizi de davet etmemizin temel nedenini olusturan 'Gençlik ve Spor Bakanligi-TÜBITAK Ortak Gençlik ve Spor Çagri Programlari', is birligimizin birinci maddesi. 'TÜBITAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi' kapsaminda, gençlik ve spor alaninda yapilacak 1001 çagri programinin duyurusunu da yapiyoruz. 1001 çagri programinin öncelikleri, ülke ve sektör ihtiyaçlari dogrultusunda süreçler isletilerek belirlenecek. Program, yüzde 50 es finansman modeliyle isleyecek ve proje basvuru, degerlendirme ile izleme süreçleri taraflarca yürütülecek. Bilindigi gibi çagdas toplumlarda bireylerin refahi pek çok diger nedenle birlikte beden ve ruh sagligiyla da iliskilidir. Spor, bireylerin toplum ve sosyal sagligi açisindan yeteneklerinin gelismesi, bu çerçevede hem beden hem de ruh sagligini gelistiren, rekabetçi, dayanismaci ve kültürel bir olgudur."

Küresel çapta bir salgin süreci yasandigini hatirlatan Kasapoglu, bu sürecin bütün dünyada bireysel, kurumsal, toplumsal, ekonomik ve çevresel anlamda da pek çok etkisinin yasandigini dile getirdi.

Dolayli olarak sporun da bu süreçlerden etkilendigini gördüklerini anlatan Kasapoglu, "Sporun fiziksel aktivite ve müsabaka yönünün yani sira, ekonomi yönünün de incelenmesi lazim. Bu nedenle spor bilimleri çalismalarina daha bütüncül ve kapsayici bir bakis açisiyla yaklasmak ciddi önem arz ediyor. Çünkü spor endüstrisi, çok güçlü ve dinamik bir potansiyele sahip. Sporun istihdam, organizasyon, turizm, ekipman üretimi, sanayi boyutu var. Iste bildiginiz gibi yine Sanayi ve Teknoloji Bakanligiyla birlikte 'Ithal Spor Malzemelerinin Yerlilestirilmesi Programi'ni yürütüyoruz. Bu anlamda modern pentatlon bransinda kullanilan iki tip lazer silahi ve lazer hedef sisteminin prototip üretimlerini tamamladik. Dünyada sadece 2 ülke tarafindan üretim ve ihracati gerçeklestirilen bu ekipmana, yerli, milli ve yenilikçi yaklasimla rakip oluyoruz. Bu örnek spor vizyonumuz içerisindeki ekipman üretimi projelerimizden bir tanesi." diye konustu.

Sporun tüm boyutlarinin birbiriyle iç içe ele alinmasi gerektiginin altini çizen Kasapoglu, sunlari kaydetti:

"Bu etkilesim ortaminda spor bilimleri alaninda bilimsel çalismalari daha fazla desteklemek ve arastirma politikalarimiza yön vermek yine amaçlarimizdan biri. Bakanlik olarak bilim temelli politikalar da önem verdigimiz çalismalardan. Politika süreçlerimizde, mevcut durumun ve egilimin kanit temelli bilimsel verilerle ortaya konulmasi, kisa, orta, uzun vadeli projeksiyon, öngörü, analiz ve planlama çalismalari yapilmasi önemli. Bu analiz ve öngörüler dogrultusunda karar alicilara ve uygulayicilara katki saglayacak önerilerin olusturulmasi konularini özellikle önemli görüyoruz. En temel hedefimiz, ülkemizde sporun her zaman ifade ettigimiz gibi toplumsal tabana yayilmasi ve spor kültürünün güçlendirilmesidir. Bu noktada sürdürülebilir projelerin daha etkin planlanmasi amaciyla spor arastirmalari alaninda özel bir çagri programini hazirladik."

Protokol kapsamindaki bir baska önemli basligin, spor alanindaki bireysel girisimciligin güçlendirilmesi ve desteklenmesi oldugunu aktaran Kasapoglu, "TÜBITAK tarafindan koordine edilen Girisimcilik Destek Programi çagrilarinda, spor teknolojilerinde farkindalik olusturmak, bu alanda çalisan girisimcileri belirlemek ve firma kurmalarini desteklemek amaciyla gerekli duyurulari yapmaya basladik. Bu sayede inaniyoruz ki genç girisimcilerin liderlik edecegi spor teknolojileri alanindaki firmalara önemli bir destegi saglamis olacagiz. Bir baska önemli basligimiz, gençlik ve spor alaninda Ar-Ge yapmak üzere nitelikli insan kaynagi yetistirilmesi ihtiyaci. Bu amaçla Konuk veya Akademik Izinli Bilim Insani Destekleme Programi, Uluslararasi Lider Arastirmacilar Programi ve Bilimsel Egitim Etkinliklerinin Desteklenmesi Programi yine önem verdigimiz bir konu. TÜBITAK ile güçlü is birligiyle bu konuda da önemli bir asamayi gerçeklestirecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Kasapoglu, istihdam ve sporda nitelikli is gücünün artirilmasi konusunda çalismalarin sürdügünü belirterek, sunlari söyledi:

"Okuldan Sahaya Nitelikli Antrenör Yetistirme Programi'miz ile ihtiyaç duyulan branslarda uzmanliklarin artirilmasi için pilot olarak belirledigimiz üniversitelerle, spor federasyonlarimizla is birligimiz var. Bakanligimizin ilgili birimlerinde ögrencilerin staj yapmalarinin da önünü açtik. YÖK ile yaptigimiz is birligiyle spor bilimleri fakültelerindeki ögrencilerimiz, kariyer planlarini, uygulama alanlarini da yakinen tanimis, kendilerini gelistirmis oluyorlar. Antrenörlerimizin donanimlarini artirmak, hedeflerimizi en üst seviyeye çikarmak istiyoruz. Sporda istihdam konusunda önemli çalismalar gerçeklestirecegiz. Gençlik Projeleri Destek Programi 2021 çagrisini spor ve antrenör istihdami olarak belirledik. Bu program vesilesiyle amatör spor kulüpleri, gençlerimizin spora olan ilgi ve alakalarinin artirilmasi ve basarili sporcular ile çalistiricilarin desteklenmesi konusunda proje teklifi hazirlayabilecek. Bugün imzalayacagimiz protokolle, spor teknolojileri ve sporda Ar-Ge alanindaki istihdami güçlendiriyor olacagiz. Protokolün en önemli basliklarindan bir digerini, gençlerin bilime ilgisinin artirilmasi ve gençlerin kisisel, bilimsel ve sosyal gelisimine katki saglanmasi konulari olusturuyor. Bu sayede yurtlarimizda, Gençlik Merkezleri ve Gençlik Kamplari'nda bilim söylesileri organize edilmesini, TÜBITAK'in popüler bilim dergi ve kitaplarinin indirimli olarak temin edilmesini saglayacagiz. TÜBITAK'la birlikte, gençlik kamplarinda, bakanligimiz tarafindan düzenlenen bilim ve teknoloji temali etkinliklerde egitimci destegi konularinda önemli bir is birligini de birlikte gerçeklestirecegiz."

"Spor vizyonumuz son 19 yilda ciddi bir asamayi, bir devrimi gerçeklestirdi." diyen Kasapoglu, "Sayin Cumhurbaskani'mizin spora ve sporcuya verdigi önem ve güçlü liderligi ile vizyonumuz, hem teorik hem akademik hem de sportif anlamda gelecege yön verecek bir biçimde alan açiyor. Bilimin, teknolojinin, akademinin, sporcunun ve üreticinin tek bir pencereden konuya yaklasmasi ve spora ülke olarak bütüncül bir bakis açisi gelistirilmesi çok önemli. Bunu hep birlikte bugünkü gibi is birlikleriyle, el ele vererek saglayacagiz. Sporda tesislesme devrimiyle bugün pek çok alt yapi yatirimi gerçeklestirdik. Basarinin bir alanda degil pek çok alanda gurur vesilesi oldugunu gördük. Uzun vadeli vizyonlarimiz var. 2071 vizyonumuz var. Inaniyoruz ki gençlerimizin katilimiyla vizyonumuzu ortaya koyacagiz. Yeni dönemin kodlarini, verimlilik, sürdürülebilirlik, bilimsellik ve katilimcilik olusturuyor. Hizmete açtigimiz tesislerde, salgina ragmen durmadik. Tesislerimizin 7/24 halkimizin hizmetinde olmasi, çok önem verdigimiz konulardan biri. " seklinde görüs belirtti.

Bakan Kasapoglu, gençlerin ihtiyaçlari dogrultusunda hizmetlerinin devam edecegini vurgularken, "Yine gönüllülük çalismalari dersini YÖK is birligiyle üniversitelerde seçmeli ders olarak hayata geçirdik. Spor bilimleri fakültelerimizin bu konuda öncü olmasini arzu ediyorum. Spor gönüllülügü her geçen gün dünyada agirligi artan, gelisen bir konu. Tüm imkanlarimizla yaninizda olmaya devam edecegiz. Istekli ve kararliyiz. Ögrencilerimizin tesislerden etkin yararlanmasini da önem veriyoruz. Akademik yayinciligin desteklenmesi de önemli. Bu amaçla Gençlik Arastirmalari Dergisi'ni, gençlik ve spor odakli akademik yayin yapan önemli bir uluslararasi platforma dönüstürdük. Bütün bu adimlar, bugün imzalayacagimiz protokol ve spor arastirmalari çagrimiz, üniversitelerimizle yaptigimiz güçlü is birliklerini çok daha üst seviyelere çikarmak için attigimiz adimlardir." diyerek sözlerini tamamladi.

Konusmalarinin ardindan is birligi protokolü imzalandi.

Kaynak: AA