Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran, Kirgizistan Ile 1 Milyar Dolarlik Ticaret Hacmi Hedefine Ulasmayi Umduklarini Söyledi

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, Kirgizistan ile Türkiye arasindaki anlasmalarin hayata geçirilmesi konusunda kararli olduklarini belirterek, "Hayata geçirecegimiz müsterek adimlarla insallah en kisa sürede Kirgizistan ile 1 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefine de ulasmayi ve bunu asmayi hep birlikte umut ediyoruz." dedi.

Kiran ve Kirgizistan'in Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev'in katilimiyla Disisleri Bakanliginin Suna Çokgür Ilicak Sanat Galerisi’nde, Kirgizistan Cumhuriyeti’nin bagimsizliginin 30. yili dolayisiyla fotograf sergisi düzenlendi.

Sergiye, diplomatik misyon temsilcileri ve çok sayida davetli katildi.

Burada konusan Kiran, Türkiye ve Kirgizistan'in diplomatik iliskilerinin 30. yilini kutladigini söyledi.

Birçok Türk Cumhuriyeti'nin yani sira Kirgiz Cumhuriyeti’ni ilk taniyan ülkenin Türkiye Cumhuriyeti oldugunu belirten Kiran, "Bu sifat ve unvanla da gurur duyuyoruz. Elbette diplomatik iliskileri baslatmak, gelistirmek çok önemli. Ama bu iliskileri her alanda daha derinlestirmek, güçlendirmek çok daha önemli. Orta Asya Cumhuriyetleri ile genel anlamda sahip oldugumuz iliskiler, diger ülkelerle sahip oldugumuz iliskilerden çok daha derin izler tasiyor." diye konustu.

Serginin, Türkiye ile Kirgizistan arasindaki derin ve ikili iliskilerin gelecege emin adimlarla ilerledigini yansittigini dile getiren Kiran, serginin Kirgizistan'in her kösesinden manzaralari barindirdigini, Türkiye-Kirgizistan iliskilerinin tarihine yolculuk yapma imkani tanidigini söyledi.

Kiran, Türkiye-Kirgiz diplomatik iliskilerinin 30 yilin ötesinde yüzlerce seneyi askin derin izleri barindiran ortak noktalari, kökleri, izleri olduguna dikkati çekerek, konusmasina söyle devam etti:

"O yüzden iliskilerimizi her alanda güçlendirmeyi çok önemsiyoruz. Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov’un, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in davetiyle Türkiye'yi ziyareti ve bu ziyarette gerçeklestirdigimiz yüksek düzeyli stratejik konsey vesilesiyle imzalanan önemli anlasmalar, esasen bizi bu ortak iradede birlestiren son derece önemli bir milat olmustur."

Kiran, serginin Caparov'un ziyareti sirasinda Cumhurbaskanligi Külliyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve sonrasinda Kirgizistan tarafinin da talebiyle Disisleri Bakanliginda sergilenmesinin, iki ülke arasinda ziyaret çerçevesinde imzalanan anlasmalarin takibi ve ortak hedeflere ulasma konusundaki kararliligin ifadesi oldugunu da kaydetti.

Yavuz Selim Kiran, "Hayata geçirecegimiz müsterek adimlarla insallah en kisa sürede Kirgizistan ile 1 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefine de ulasmayi ve bunu da asmayi hep birlikte umut ediyoruz. Bu noktada ülkelerimizin liderlerinin ortak iradeyi paylasmasi son derece önemli." ifadelerini kullandi.

Disisleri Bakanligi açisindan sanat ve kültürün her ögesinin diplomasiye yansitildigi "kültürel diplomasi"nin yerinin farkli oldugunu anlatan Kiran, sergi vesilesiyle kültürel diplomasinin Kirgizistan ve Türkiye'nin iliskilerinin her veçhesine yansitilmasi konusunda Kirgiz tarafiyla ortak hedeflere emin adimlarla ilerleyeceklerini dile getirdi.

- "Kirgizistan ile Türkiye arasindaki is birligi, stratejik bir statüye sahiptir"

Büyükelçi Ömüraliyev de Kirgiz Cumhuriyeti'nin demokratik reformlari tesvik etmeyi, hukukun üstünlügünü güçlendirmeyi, insan haklarini korumayi ve ilerletmeyi amaçladigini belirterek, "Kirgiz Cumhuriyeti, tüm uluslararasi yükümlülüklerine tam olarak bagli kalmaya devam etmekte ve daha önceden imzalanmis tüm ikili, çok tarafli sözlesme ve anlasmalara kesinlikle uymaktadir." ifadesini kullandi.

Kirgizlar ve Türklerin ortak tarihe, dine, kültüre ve dillere sahip kardes halklar oldugunu vurgulayan Ömüraliyev, "Kirgizistan ile Türkiye arasindaki is birligi, stratejik bir statüye sahiptir. Geleneksel kardeslik ve stratejik ortakligin, iliskilerin aktif sekilde gelismesine, iki ülkenin Disisleri bakanliklarinin, büyükelçiliklerinin arasindaki etkilesimlerinin katkisinin büyük oldugunu belirtmek isterim." dedi.

Sergide Kirgizistan’in tarihi, kültürü, dogasi, güzel yerleri, gelenek ve göreneklerini yansitan resimlerin yer aldigina isaret eden Ömüraliyev, davetlilerin resimlerden Kirgizistan’in incisi Issik Gölü'nün, büyük Tanri Daglari'nin el degmemis dogasinin güzelligine sahit olacagini dile getirdi.

Iki ülkenin dostluk iliskilerinin daha da gelismesi temennisinde bulunan Ömüralivey, "Kardes ülkelerimizde bolluk, bereket ve huzur olmasini, milletimizin saglikli, mutlu ve esen olmasini diliyorum." dedi.

Sergi, 13 Temmuz'a kadar ziyaretçilere açik olacak.

Kaynak: AA