Çalisma Ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardimcisi Alpkan'dan Pestisit Uyarisi Açiklamasi

'Pestisitin tarimda asiri ve yanlis kullaniminin çiftçiye ve tarim isçisine verdigi zararlar, hem halk sagligi hem de is sagligi açisindan büyük sorun'.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardimcisi Lütfihak Alpkan, pestisitin tarimda asiri ve yanlis kullaniminin çiftçiye ve tarim isçisine verdigi zararlarin hem halk sagligi hem de is sagligi açisinda büyük sorun oldugunu belirtti.

Alpkan, "Çiftçilerin Pestisit Kullanimina Yönelik Is Sagligi ve Güvenligi Egitimi ve Biyoizlenmesi Projesi"nin Baskent Üniversitesi'ndeki açilis toplantisinda, is sagligi ve güvenliginin önemli kavramlar oldugunu söyledi.

Pestisitin zararlilarla mücadelede yaygin olarak kullanildigini vurgulayan Alpkan, bu kimyasalin yogun ve yanlis kullanilmasinin insan sagligina zararlar verdigine dikkati çekti.

Pestisitin yanlis kullanimi konusunda düzenlenen odak toplantilarda kimyacilar ile tarimcilarin çogu zaman birbirini suçladigini aktaran Alpkan, söyle konustu:

"Bu tartismalarin neticesinde suç, üretim yapan çiftçimize kaliyor. Tarimcilar, 'Biz nasil kullanilmasi gerektigini ögretiyoruz ama çiftçi erken hasat yapiyor' diyor. Kimyasal erken hasat nedeniyle topraga inemiyor ve bitkinin veya meyvenin üzerinden kaliyor. Bu hem çiftçi ve tarim isçileri hem de bu ürünlere sofrasinda yer veren tüketiciler için olumsuz bir durum. Pestisitin tarimda asiri ve yanlis kullaniminin çiftçiye ve tarim isçisine verdigi zararlar hem halk sagligi hem de is sagligi açisindan büyük sorun."

- Ölümlü is kazalari yüzde 54 azaldi

Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürü Cafer Uzunkaya da son 20 yil içerisinde is yeri sayisinda yüzde 160'lik, çalisanlarin sayisinda yüzde 186'lik artis yasanmasina ragmen yüz bin kisideki ölümlü is kazalarinin yüzde 54 azaldigini söyledi.

Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu'nun büyük bir devrim niteliginde oldugunu belirten Uzunkaya, kanun yürürlüge girdigi tarihten bu yana yüz bin kisideki ölümlü is kazalarinda yüzde 41,3'lük azalma oldugunu vurguladi.

Insanlarin is kazasi ve meslek hastaliklari nedeniyle hayatini kaybetmesine tahammüllerinin bulunmadigini ifade eden Uzunkaya, pestisit gibi kimyasallar nedeniyle yasanan ölüm ve meslek hastaliklariyla yogun olarak mücadele ettiklerini bildirdi.

Programa, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi AB ve Mali Yardimlar Dairesi Baskani Süreyya Erkan, Baskent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, Baskent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Baskani Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ilgililer katildi.
Kaynak: AA