Basinçli Sulama Sistemine Geçip 4 Bin Dönüme Ayçiçegi Ekti, Gören Trakya Zannetti

Tunceli’de geçen sene ilk defa bin dönüm alana ayçiçegi eken bir girisimci, basinçli sulama sistemine geçilmesi ile ekili alanini 4 bin dönüme çikardi. Rengarenk bir görünüme kavusan ova, Trakya bölgesini andirdi.

Basinçli Sulama Sistemine Geçip 4 Bin Dönüme Ayçiçegi Ekti, Gören Trakya Zannetti
Mazgirt ilçesine bagli Akpazar Ovasinda geçen sene bin dönüm alana ilk defa ayçiçegi eken çiftçi Bülent Açikgöz, bu yil basinçli sulama sisteminin aktif hale gelmesiyle ekili alanini 4 bin dönüme çikardi. Ülke genelinde kuraklikla mücadele edilirken, Açikgöz kurakliktan hiç etkilenmedi. 2 bin dönümünü yaglik ve geri kalinini çerezlik ayçiçegi eken Açikgöz, suyla beraber ürünün verimin arttigini belirtti.

Binlerce dönüme ekilen Ucu bucagi görünmeyen devasa ayçiçegi tarlasi ise Trakya bölgesini andirdi.

Her yil oldugu gibi bu yilda hiz kesmeden yine üretime devam ettigini kaydeden Açikgöz, "Geçen yil bin dekar alanda ayçiçegi üretimi gerçeklestirmistik, bu yil bunu 4 bin dekara çikardik. Bunu da bölgemize gelen basinçli sulama sistemlerinin aktif hale gelmesiyle yaptik. Daha önce su yoktu. Valime bölge çiftçiler ve kendi adima çok tesekkür ediyorum. Büyük özveri göstererek bölgeye suyu verdiler. Kurak bir mevsim yasiyoruz. Böyle bir mevsimde suyun önemi çok büyük. Bölgemizdeki arazilerin büyük bir bölümü sulaniyor" dedi.



"Bu yil sulu tarim olmasaydi çiftçi, kurakliktan çok büyük etkilenecekti"

Suyla beraber verim ve kalitenin daha da arttigini vurgulayan Açikgöz, "Güzel seyler olacagini düsünüyoruz. Biz çekirdek üretimi yaptik. Kurak olmasindan dolayi aricilarimiz vardi ve sikintili bir sezon geçiriyorlardi. Onlari davet ettik. Onlar gelecek ve arilarini getirecek. Polen alacaklar, hem bizim çiçeklerimiz tozlanacak. Yaklasik 150 tarim isçisine bir ay boyunca istihdam sagladik. Tohumu topraga ektikten sonra sonuna kadar her alanda ve aninda istihdam oluyor. Toprakla ugrasmak ve üretim yapmak güzel. Insallah daha da güzel seyler yapacagiz. Bu yil sulu atarim olmasaydi çiftçi, kurakliktan çok büyük etkilenecekti" diye konustu.



"Ilimizi Trakya yaptik, burasi Tunceli"

Sulanamayan alanlarda ciddi sikintilar oldugunu aktaran Açikgöz, "Yüzde 70 verim kaybi var. Su çok önemli, gelecegin elmasidir. Hala bölgenin sulanamayan alanlari var. Tekrar yeni projelerle sulanabilir hale getirilmesi hem verimi hem de istihdami artiracaktir. Daha önce böyle bir üretim yapilmiyordu. Biz bunu vatandasa alternatif bir ürün olsun diye yaptik. Sadece bugday ve arpa degil de vatandas görsün ve eksin. Ayçiçegi deyince akla Trakya geliyor. Görüyorsunuz ilimizi Trakya yaptik. Burasi Tunceli, burada oluyor, bu bölgede de üretiliyor. Topraklarimiz çok temiz, piril piril. Eksigimiz suydu ve su da geldi. 4 bin dekardan 2 bin dönümünü yaglik ayçiçegi ektik. Geri kalani da sofraliktir. Sulanabilir arazi oldugu için ciddi bir verim artisi bekliyoruz. Buradan üretilen ürünlerin bir kismi yag fabrikalarina gidecek. Çerezlik olanlar ise yine tesislerde islendikten sonra büyük firmalar araciligiyla sofralarimiza kavusacak ama bu yil çok kaliteli bir ürün bekliyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA