AYM Kararina Uyan Yerel Mahkeme, HDP'li Gergerlioglu Hakkinda Tahliye Karari Verdi

Anayasa Mahkemesi kararina uyan Kocaeli 2. Agir Ceza Mahkemesi, milletvekilligi düsürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioglu'nun tahliyesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, 1 Temmuz'daki Genel Kurul gündem toplantisinda, Gergerlioglu'nun, sosyal medya paylasimi nedeniyle terör örgütü propagandasi yapma suçundan cezalandirilmasinin ifade özgürlügünün, dokunulmazlik hakkini kazanan bir milletvekili hakkinda yargilamaya devam edilmesi nedeniyle de seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkinin ihlal edildigine iliskin basvurusunu görüsmüstü.

Yüksek Mahkeme, oy birligiyle Gergerlioglu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakki ile ifade özgürlügü hakkinin ihlal edildigine karar vermis, kisa kararin bir örneginin de basvurucunun tutukluluk halinin sona erdirilmesi suretiyle ihlal ve sonuçlarinin ortadan kaldirilmasi için yargilamayi yapan mahkemeye gönderilmesini kararlastirmisti.

Bu kapsamda Kocaeli 2. Agir Ceza Mahkemesi, Gergerlioglu'nun tutukluluk halinin sona erdirilmesine karar verdi.

- 2 yil 6 ay hapis cezasini onamisti

Gergerlioglu, milletvekili seçilmeden önce yargilandigi Kocaeli 2. Agir Ceza Mahkemesince 21 Subat 2018'de "PKK/KCK propagandasi yapmak" suçundan hapse mahkum edilmisti.

Mahkeme kararinin, Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulunmasinin ardindan temyiz üzerine dosya Yargitaya gelmisti. Yargitay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioglu'na verilen 2 yil 6 ay hapis cezasini onamisti.

TBMM Genel Kurulunda, HDP'li Gergerlioglu hakkinda mahkemece verilen ve kesinlesmis cezaya iliskin Cumhurbaskanligi tezkeresi okunmus, Anayasa geregince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardindan Gergerlioglu'nun milletvekilligi düsmüstü. Daha sonra tutuklanan Gergerlioglu, Anayasa Mahkemesine bireysel basvuruda bulunmustu.

Kaynak: AA