Yurt Içi Piyasalar Enflasyon Verisine Odaklandi

AA Finans'in gerçeklestirdigi ankete katilan ekonomistler, haziran ayinda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,46 artmasini bekliyor.

Küresel piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) çarsamba yayimlanacak toplanti tutanaklarini beklerken, yurt içinde bugün açiklanacak enflasyon verisi takip edilecek.

Fed'in geçen hafta piyasalarin odagina yerlesen sözle yönlendirmeleri ve cuma günü ABD'de açiklanan istihdam verileri sonrasi bu hafta, çarsamba yayimlanacak Fed Açik Piyasa Komitesi'nin toplanti tutanaklari bekleniyor.

Analistler, Fed'in toplanti tutanaklarinda gelecek dönem para politikasina iliskin ipuçlarinin aranacagini belirterek, varlik alimlarinin azaltilmasi, faiz artisinin baslangicina iliskin üyelerin beklentileri ile enflasyon ve is gücü piyasalarina iliskin görüslerin piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olacagini ifade etti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda bazi bölgelerde etkisini artiran delta varyantina iliskin haber akisi da gündemi mesgul ederken, piyasalarda sektör ve ülke bazli ayrismalarin artmasi dikkati çekiyor.

ABD'de geçen haftanin son islem gününde açiklanan istihdam verileri, ekonomik aktiviteye iliskin iyimserligi artirdi. Tarim disi istihdam, haziranda 850 bin ile son 10 ayin en yüksek seviyesine çikti. Veri sonrasi dolar endeksi 92,7 ile yaklasik 3 ayin en yüksek seviyesini görmesinin ardindan düsüse geçerek, günü yüzde 0,4 azalisla 92,2'den tamamladi.

New York borsasinda ise rekorlar görüldü. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,44, S&P 500 endeksi yüzde 0,75 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,81 deger kazanarak günlük ve haftalik kapanis rekorlarini kirdi.

Avrupa tarafinda, Kovid-19 salginina iliskin gelismeler, geçen hafta ana gündem maddesi oldu. Bazi ülkeler, delta varyantinin yogun görüldügü Ingiltere'ye yönelik seyahat kisitlamalarini gündeme alirken, Fransa Saglik Bakani Olivier Veran delta varyantina iliskin açiklamasinda yeni vakalarin yaklasik 5'te 1'inde görüldügünü bildirdi.

Bu gelismelerle risk algisinin yükseldigi Avrupa borsalarinda haftalik bazda karisik bir görünüm izlendi.

Cuma günü Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,30 yükselirken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,02 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,01'lik sinirli deger kayiplari ile günü tamamladi.

Asya piyasalari yeni haftaya karisik basladi. Açiklanan verilere göre hizmet sektörü Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Çin'de 55,1'den 50,3'e geriledi, Japonya'da ise 46,5'ten 48'e yükseldi.

Öte yandan Avustralya’nin Sidney kentindeki delta varyanti salgini nedeniyle kapanma önlemlerinin iki hafta uzatilmasi gündeme geldi. Güney Kore ise baskent Seul’de maske yasaklarini gevsetme kararini iptal etti.

Bu gelismelerle kapanisa yakin, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,2 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 deger kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Yurt içinde, cuma günü alicili bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,28 deger kazanarak günü 1.376,67 puandan tamamladi. Geçen haftanin son islem gününde yüzde 0,3 artis ile 8,6895'ten kapanis yapan dolar/TL ise, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,6830 seviyesinde islem görüyor.

Bugün enflasyon, cuma günü ise cari islemler dengesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin piyasa katilimcilari anketinin takip edilecegini belirten analistler, teknik açidan BIST 100 endeksi için 1.350 puanin destek, 1.390 ve 1.440 seviyelerinin direnç konumunda bulundugunu kaydetti.

Analistler, bugün ABD'de resmi tatil nedeniyle piyasalarin kapali olacagini ifade ederek Avrupa'da hizmet sektörü PMI verilerinin izlenecegini söyledi.

AA Finans'in gerçeklestirdigi ankete katilan ekonomistler, haziranda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,46 artmasini bekliyor. Ekonomistlerin haziran ayi enflasyon beklentilerinin ortalamasina (yüzde 1,46) göre bir önceki ay yüzde 16,59 olan yillik enflasyonun yüzde 16,97'ye çikacagi hesaplaniyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, haziran ayi TÜFE ve Yurt içi ÜFE

10.55 Almanya, haziran ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI

11.00 Avro Bölgesi, haziran ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI

11.30 Ingiltere, haziran ayi hizmet sektörü ve bilesik PMI

Kaynak: AA