Uzmani Uyardi, Tedavi Edilmezse Isitme Kaybina Yol Açabilir

Kulak Burun Bogaz Uzmani Emel Peru, çocuklarda sik görülen geniz etinin çocuklarin sik hastalanmasina neden oldugunu tedavi edilmedigi takdirse ise isitme kaybina yol açabildigini söyledi.

Uzmani Uyardi, Tedavi Edilmezse Isitme Kaybina Yol Açabilir
Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Emel Peru Yücel, çocuklarda sik görülen geniz etinin çocuklarin sik hastalanmasina neden oldugunu tedavi edilmedigi takdirse ise isitme kaybina yol açabildigini söyleyerek, “ Burunun gerisinde geniz denilen bölgede yer alan lenf dokusu kümesi olan geniz eti bademcikler ve dil kökü bademcik dokusu ile birlikte bir koruyucu lenf halkasi meydana getiriyor. Özellikler çocuklarda sik görülen geniz eti çocuklarin sik hastalanmasina neden olurken tedavi edilmedigi takdirse ise isitme kaybina yol açabiliyor. Özellikle geniz eti çocuklarda sik görülür. Her çocukta geniz eti sikayeti olmaz tabi ki bakterilerle, enfeksiyonlarla sik geçirme burunla, solunum sistemiyle alakali anominlere bagli olarak geniz eti daha büyük olabilir. Geniz etinde çocuklarda burun tikanikligi, agzi açik uyuma, horlama, sik üst solunum enfeksiyonu geçirme sikayetleri olur. Sik sik enfeksiyon geçirdikleri için beslenmeleri bozulur. Kulak enfeksiyonlari olur. Isitme azligi olur. Kulak akintisi olur” dedi.



“Burun tikanikligi çok fazla ise altin kural geniz eti ameliyatidir”

Yücel, burun tikanikligi çok fazla ise altin kural geniz eti ameliyatinin oldugunu belirterek, “ Geniz etinde fizik muayene yapiyoruz. Burun muayenesi yapiyoruz. Endoskoplarla genze bakiyoruz. Beraberinde isitme problemi var mi diye isitme testi yaparak degerlendiriyoruz. Her geniz eti ameliyat degildir. Ameliyata karar vermek gerekir. Eger burun tikanikligi çok fazla ise altin kural geniz eti ameliyatidir. Ama burun tikanikligi azsa beraberinde kulak enfeksiyonlari sikayeti yoksa medikal tedaviler verip takiplere çagirarak hastayi takip ederiz. Horlamayi yas grubuna göre degerlendirmek lazim. Çocukluk yaslarinda daha çok geniz eti oldugunu düsünürüz. Ama eriskin yas grubundaysa burunla ilgili kikirdak egrilikleri, burun eti büyüklükleri buna sebep olabilir. Yine yumusak damak problemleri sebep olabilir. Çocuklarda sadece geniz eti degil bademciklerin büyüklügü de özellikle horlama gece solunum durmasina, uyku bozukluklarina sebep olabilir. Ayrimini yapmak lazim yas grubuna ve fizik muayene kontrolüne göre degerlendirmelidir. Tam bir kulak, burun, bogaz muayenesi yapmak gerekiyor. Problem neredeyse ona göre degerlendiriyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA