TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani Yilmaz, MKE Isçileri Ile Bir Araya Geldi

TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani Ismet Yilmaz, ’anonim sirketi’ olan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) isçileri ile bir araya geldi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani Yilmaz, MKE Isçileri Ile Bir Araya Geldi
TBMM Milli Savunma Komisyonu Baskani Ismet Yilmaz, beraberindeki heyetle birlikte Çankiri’daki MKE Silah Fabrikasi’ni ziyaret etti. Isçilerle de bir araya gelen Yilmaz, MKE ile ilgili kanunun isçiye herhangi bir kayip yasatmadigini, MKE’nin atiliminin daha fazla olacagini ifade etti.

Yilmaz, "MKE’nin yapisinda bir degisiklik yaptik. Bu degisikligi yaparken esas gayemiz MKE’nin yapisini güçlendirmekti. MKE bu çikan yasayla güçlendirildi. Dogru mu? MKE’nin güçlendirilmesi, Türkiye’nin güçlendirilmesi demek, güçlü Türkiye’nin milleti de güçlü olur. Güçlü Türkiye’nin, güçlü milletin güçlü bireyleri olarak bizler de daha güçlü oluruz. Bu yasanin bu asamaya gelmesinde Çankiri, Kirikkale ve Ankara milletvekillerimizin çok büyük bir katkisi var. Yaklasik 40 yildir kamudayim, daha önce hiç böyle bir kanun çikmadi. MKE anonim sirketi oldu. Hayirli olsun. Türk Ticaret Kanunlari hükümlerine tabi, özel hukuk hükümlerine tabi aslina bakinca eskiden de özel hukuk hükümlerine tabiydi. Normalde iktisadi tesekküller karlilik, verimlilik esasina göre çalisir. Aksi zaten mümkün degil. Eskiden sirketin ana statüsü vardi, simdi Maliye Bakanliginin görüsü alinaraktan sirket esas sözlesmesi hazirlanacak ve resmi gazetede yayinlanacak. Yine Milli Savunma Bakanliginin her ne imkanlari var ise bütün imkanlarini bakan onayiyla MKE kullanabilecek. Eskiden böyle bir imkan yoktu. Yine bagimsiz Sayistay denetimi var. Fakat Sayistay denetiminin yaninda TBMM adina denetimi yapan, Sayistay denetimi disinda, çünkü sermayesi yüzde 50’nin üzerinde olanlar Sayistay denetimine tabi. Bu fabrikamizin, MKE sirketimizin yüzde yüz sermayesi hazineye ait, devlete ait. Dolayisiyla Sayistay denetimi var. Fakat Sayistay denetiminin yaninda birde bagimsiz denetime sahip. Bagimsiz denetim genel kurula sunacak, ayni zamanda Hazine ve Maliye Bakanligina sunulacak. Genel müdür genel kurul tarafindan belirlenecek. Daha önce Milli Savunma Bakanligi döneminde genel müdürü atardik, Genelkurmay baskanimizin görüsünü alarak da 3’lü kararname ile atanirdi, simdi sirketin genel kurulu kendi müdürünü atayacak" dedi.

Sirket personelinin is kanununa tabi olacagini dile getiren Yilmaz, konusmasinda sunlari kaydetti:

"Sirket faaliyet alaniyla ilgili olarak Harcirah Kanunu’ndan muaf. Harcirah Kanunu’ndan muafsiniz, Tasit Kanunu’ndan muafsiniz, devlet memurlari kanunlarindan muafsiniz, Kamu Ihale Kanunu’ndan muafsiniz, Devlet Ihale Kanunu’ndan muafsiniz, Kamu Ihale Sözlesmeleri Kanunu’ndan muafsiniz, Kamu Konutlari Kanunu’ndan muafsiniz, Özellestirme Uygulamalari Hakkinda Kanun’dan muafsiniz, 233 sayili ve 399 sayili Kanun Hükmünde Kararnamelerden muafsiniz ve 2 sayili genel kadro ve usulü hakkindaki Cumhurbaskanligi Kararnamesi’nden muafsiniz. MKE’yi özellestirme gibi bir düsüncemiz yok ama isçilerimizin, çalisanlarimizin kafasini karistirmak isteyenler olur diye kanuna su ibareyi ekledik; ‘Sirket, sirketin hisseleri ve bagli ortakliklari MKE’nin kuracagi ortakliklar satis kiralama isletme hakkinin devri ve veya sair baska tasarruflar yoluyla yerli veya yabanci özel hukuk gerçek ve tüzel kisilerine devre konu edilemez.’ Bu ana kadar Türkiye birçok kurum kurdu, birçok anonim sirket kurdu, hiçbir kanunda böyle madde gördünüz mü? Bu ilktir. Meclisin iradesine adeta dedik ki MKE, Türkiye’nin olmazsa olmaz kurumudur ve bu kurumlari daha da büyüterek dünya ile rekabet ederekten dünyanin en büyük savunma ürünleri firmalarindan biri yapmak istiyoruz. Onun için isçimizin kafasinda da, çalisanimizin kafasinda da bugün degil ama yarin degil ama bir gün biz ne olacagiz diye demesinler diye. Bütün personel burada kalacak hepsi. Sendikalarimizi çagirdik, ne talepleri olduysa koyduk. Yeni sözlesme istemiyoruz. mevcut sözlesme ile devam etmek istiyoruz dediler, kabul. Mevcut sözlesme ile devam etsin dedik. Buna ragmen ola ki ben bu sirkette çalismak istemiyorum, baska yere gitmek istiyorum. burada çalismak istemeyen varsa kendi tercihinden 3 tane firma belirleyecek, Milli Savunma Bakanligimiza verecek. Mili Savunma Bakanligimiz da bu tercihleri dikkate alaraktan esas çalisma yeri MKE’nin ailesi içinde olmasina ragmen bir baska kurumda da çalisma imkani olacak. Biz ne istiyoruz? MKE’nin isçileri hepsi MKE’de kalsin. Dogru olan bu degil midir? Bunun için sözlesme yapmadiniz mi? Eskisinden daha da MKE’yi güçlü hale getirmedik mi? Bu kadar net isçi dostu. isçi yaninda olan bir özellestirme kanunu çikti mi. çikmadi. Çok net söylüyorum bundan daha güzel bir kurumu, MKE’yi güçlendiren bir kanun çikmadi. Bundan daha güçlü bir isçisini. memurunu koruyan bir kanun çikmadi. Biz MKE’ye sahip çiktik. Memurlarimiz da isçi olarak çalisacaklar ancak istiyorlarsa Emekli Sandiklarina bagliliklari devam edecek. Devletin yüzde yüz destegi ile MKE’yi dünyanin en büyük 100 savunma sanayi sirketlerinden biri haline getirmek istiyoruz. Bunu sizlerle basaracagiz. Sizler olmazsaniz basarabilmek mümkün degil. Sizler olmazsaniz bu hedefe ulasabilmek mümkün degil. Sizlerden istegimiz MKE’yi büyütmek, güçlendirmek için hep beraber yürümek istiyoruz."

MKE Genel Müdürü Yasin Akdere, "Lokasyonumuz çok önemli. Neden orta kalibredeki silah üretimlerimiz bu lokasyonda devam etmekte. 105 mm hafif çekili obüsümüzü yüzde 100 yerli ve milli olarak savunma sanayimize kazandirmis bulunmaktayiz. Bunun da devami gelecek. Insallah daha büyük projelerle daha büyük basarilarla biz MKE oldugu gibi Çankiri lokasyonu olarak da kendimizden söz ettirmeye devam edecegiz. Artik Makine Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi olarak ama yüzde 100 kamuya ait, yüzde 100 Hazine Bakanligina ait, Hazine Bakanliginin kullanim haklarinin Milli Savunma Bakanligimiza devrettigi daha esnek bir yapi, beklentilerimizi daha hizli bir sekilde karsilayabilecek bir yapi ve ihracat agirlikli, ihracatta ses getirecek. Çünkü biz artik Makine Kimya Endüstrisi olarak bir dünya markasi olmak istiyoruz. Bunun için de en önemli lokasyonlardan biri olan Çankiri’dayiz. Çay servisi yapan arkadasimdan fabrika müdürü arkadasima kadar hepinize ihtiyacimiz var. Çünkü bizim hedeflerimiz büyük. Çünkü biz artik yürümeyecegiz, kosmayacagiz, Makine Kimya Endüstrisi olarak uçacagiz. Daha büyük vizyonlarla, daha büyük sorumluluk alarak o anlamda sizlerin mutlu olabilecegi, sizlerin kafasindaki soru isaretlerini cevaplandirilabilecegi bir çalismaya Savunma Komisyonu olarak imza attilar, bizleri desteklediler. Her türlü soru isaretlerine cevap verebilecek durumdayiz" ifadesini kullandi.

AK Parti Çankiri Milletvekili ve Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu ise, "Makine Kimya Endüstrisi Kurumu simdi bir anonim sirkete dönüstü. Bu anonim sirkete dönüsmesi çalisanlarimiz noktasinda en ufak bir hak kaybina sebebiyet vermiyor. Sadece ihale konusunda, Harcirah Kanunu konusunda bir takim projeleri uluslararasi anlamda çok daha hizli bir sekilde hareket edebilme, ihracati artirabilme, yatirimlari artirabilme, istihdami daha da artirma noktasinda yönetimsel anlamda bir imkan taniyor. Bu manada hiçbir isçi veya memur kardesimizin en ufak bir hak kaybi söz konusu olmadi ve Allah’in izniyle olmayacak. Bu konuda yüzde 100 sermayesi devlete ait bir anonim sirket haline geldi kurum. Sonuç itibariyle ticaret hukuku kurallarina göre hareket etme kabiliyeti almis oldu. Nasil IHA ve SIHA’yi ürettiyse bizim genç mühendislerimiz, isçilerimiz oradaki yöneticilerimiz NATO konsepti içerisinde Polonya’ya 12 adet SIHA siparisi verildi.

Bu su demektir, Türk mühendislerinin, Türk isçilerinin, Türk ustalarinin, Türk yazilimcilarinin ortaya koymus oldugu bu perspektif gerçekten uluslararasi bir akreditasyon anlaminda kendini ispat etmistir. Nasil milli gemimizde Anadolu TCG, uçak gemimiz diyebilecegimiz gemimizi isçi kardeslerimizin alin teriyle, mühendislerimizin beyin firtinasiyla, yazilimlariyla hayallerinin gerçege dönüsmesiyle Türkiye bütün savas konseptini degistirebilecek bir stratejik atilimi, büyük bir sahlanisi, hep beraber gerçeklestirdiyse Makine Kimya’da da geçen sene 550 milyon dolar olan üretim kapasitemizi 5,5 milyar dolara çikartalim istiyoruz. Hedefimiz bu. Bunu hep beraber birbirimize kenetlenerek yapacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA