(ÖZEL) Halife Hafter'in Dokunulmazlik Talebi, ABD Yargisi Tarafindan Kabul Edilmedi

Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Halife Hafter’in dokunulmazlik talebinin ABD yargisi tarafindan kabul edilmedigi ögrenildi.

1980’lerde ABD’ye siginan Halife Hafter, uzun yillar Kuzey Virginia’da yasamisti. Bölge kaynaklarindan edinilen bilgiye göre Hafter’in burada milyonlarca dolar degerinde mülklerinin oldugu, Virginia’daki ABD Bölge Mahkemesi’nde açilan davalarda yargilandigi, davacilarin sevdiklerinin 2014 yilinda Hafter milisleri tarafindan iskence gördügünü veya öldürüldügünü iddia ettigi, davalarda hem ABD hem de Libya vatandasi olan Hafter’den milyonlarca dolarlik tazminat talep edildigi ögrenildi.

"Hafter’in davalarda savunma olarak ne devlet baskani dokunulmazligi ne de siyasi soru doktrini talep edemeyecegine karar verildi"

Bölge kaynaklari Halife Hafter’in dokunulmazlik talebinin ABD yargisindan geri döndügünü belirterek sunlari kaydetti:

“1 Temmuz Persembe günü ABD Bölge Yargici Leonie Brinkema’nin, Hafter’in Libya’daki zulümlerle ve vahset uygulamakla suçlandigi davalarda, kendini savunmasi için dokunulmazlik talep edemeyecegine karar verdigi bildirildi.

Mahkeme belgelerinde, Hafter’in sözde devlet baskani oldugu için davalardan muaf olmasi gerektigini ileri sürdügü, yargicin davalari reddetmesi gerektigini, çünkü davanin yürütme organina saygi gösterilmesini gerektiren ’siyasi bir konu’ oldugunu söyledigi görülüyor. Ancak Persembe günü yapilan durusmada Yargiç Brinkema’nin Hafter’in davalarda savunma olarak ne devlet baskani dokunulmazligi ne de siyasi soru doktrini talep edemeyecegine karar verdi. Bölge Mahkemesinin, ABD Disisleri Bakanligi’na bir kez eski Baskan Trump yönetimi sirasinda ve bir kez de Baskan Biden yönetimi sirasinda davayla ilgilenmek isteyip istemedigini iki kez sordugunu, ancak ABD Disisleri Bakanliginin her iki durumda da bunu reddettigi kaydedildi. Ayrica Hafter, Nisan 2019 ile Haziran 2020 arasindaki dönemde islenen savas suçlari ve soykirim eylemleri nedeniyle Iskenderiye’deki ABD Bölge Mahkemesinde açilan üç ayri federal davada da saniktir.”
Kaynak: İHA