Otopark Yerleri Uygulama Ile Görülebilecek

Arastirma ve bilisim sirketi Parametre, yerel yönetimlerin ve kent sakinlerinin yasam akisina yönelik arastirmalardan yola çikarak gelistirdigi sistemlerle, bulut tabanli kent yönetimini tasarliyor. Sirketin çalismalarindan biri de Açik Otopark uygulamasi.

Otopark Yerleri Uygulama Ile Görülebilecek


Akilli sehirler denilince akla akilli otopark, akilli saglik hizmetleri, akilli tarim, akilli ulasim, akilli devlet, akilli enerji uygulamalari ve bunlarin birbiri ile entegrasyonu geliyor. Bu uygulamalar konusunda uzun yillardir çalismalar yürüten Parametre, belediyelere bulut kent yönetim hizmeti, emlak entegrasyon ve yönetim platformu, su abone yönetim platformu, kent rehberi, Covid-19 ile mücadele destegi gibi hizmetler sunuyor. Parametre’nin CEO’su Can Dagdelen, bu kapsamda yürüttükleri çalismalari anlatirken, hayata geçirmeyi planladiklari Açik Otopark sisteminden de ilk kez söz etti.

Can Dagdelen, akilli kent uygulamalari kapsaminda ‘Açik Otopark’ projesini hayata geçireceklerini açikladi.

Dagdelen söyle konustu: “Nedir bu açik otopark? Tamamen kullanicilar tarafindan verilerinin olusturuldugu, kamuya açik ücretsiz otopark noktalarinin içerisinde bulundugu harita tabanli tavsiye uygulamasi. Kullanicilarin kendisine en yakin ücretsiz park noktalarini görebilecegi, olasi risklerin tanimlandigi (güvenlik, trafik, aracin çekilme durumu) ve platform üzerinden çesitli sorgulamalari yapabilecegi vatandasa ait bir uygulama çözümü. Uygulamanin en önemli özelligi, temel veri altliginin bizim tarafimizdan saglandigi ama kullanicilar tarafindan güncellendigi bir yapiya sahip olacak olmasi. Bunun tüm çalismalarini tamamlayip 2021 yilinin son çeyreginde kullanima açmayi planliyoruz”.

Deprem sonrasi için planlamayi kolaylastiracak

Harita Tabanli Yönetim Platformu hakkinda da bilgi veren Dagdelen, “Harita Tabanli Yönetim Platfomu ile olasi bir depremde depremin saatine, konumuna ve büyüklügüne göre hangi toplanma alanina kaç kisi, kaç dakikada, hangi yollari kullanarak ulasabilir; buraya ulasacak kisilerin yaslari, var ise saglik durumlari, engel durumlari, yas gruplarina göre olusabilecek temel ihtiyaçlari neler olabilir gibi birçok planlamayi yapabilir. Sadece bir senaryo için bir çözümden bahsediyoruz. Benzer senaryolara ait birden fazla çözüme sahibiz. Harita Tabanli Yönetim Platformlarina ek olarak isin içerisine saha yönetimi de girince ben Mekânsal Süreç Yönetimi seklinde adlandiriyorum, sadece yerel yönetimlerin degil mekân ile ilintili tüm kuruluslarin bu ve benzeri çözümleri kullanmasi gerektigini düsünüyorum” seklinde konustu.



Pandemide COVID Planlamasi

Pandemi sürecinde hayata geçirdikleri uygulamalara da deginen Dagdelen, “Covid-19 ile mücadele ve saha ekip yönetimi çözümlerimiz ön plana çikti. Gelen taleplerin online formlar ile alinabildigi, ilgili birimlere aktarildigi, gerekli incelemeler sonrasi saha ekiplerine is atamalarinin gerçeklesebildigi ve is döngüsü sonunda dinamik olarak raporlanabildigi temelde birbirine benzer uygulama çözümlerimize oldukça ihtiyaç duyuldu diyebilirim” diye konustu.



Bu yil ekim ayinda düzenlenecek MARUF 21’e küçük büyük çok sayida belediyenin katilacagina da deginen Dagdelen, bu toplantilarda, ‘Toplum 5.0’ ile çevre kirliligi ve dogal afetler için çözüm yollari, akilli tarim, akilli ulasim ve akilli enerji konularinin ele alinmasinin önemine dikkat çekti.
Kaynak: İHA