KKTC Cumhurbaskani Tatar, Elazig'da Düzenlenen Konferansta Konustu Açiklamasi

'Kibris'ta bir anlasma olacaksa mutlaka yan yana yasayan iki devletin egemenlik haklari temelinde bir anlasma olabilir' '(Kibris Baris Harekati) Bu yil 20 Temmuz'da bunun 47'nci yil dönümünü kutlayacagiz. O gün de Kurban Bayraminin ilk günüdür. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan o gün büyük bir heyetle Kibris'a gelecektir. Büyük bir tören olacaktir. Çünkü iki bayrami ayni anda kutlayacagiz'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "Kibris'ta bir anlasma olacaksa mutlaka yan yana yasayan iki devletin egemenlik haklari temelinde bir anlasma olabilir." dedi.

Elazig'daki temaslarini sürdüren Tatar, Firat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktas'i ziyaret etti.

Daha sonra Firat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen "Geçmisten Günümüze Kibris Türk'ünün Mücadelesi" konferansina katilan Tatar, yaptigi konusmada, Elazig'da bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Tatar, Kibris'in tarihine bakildiginda yasananlarin hafizalardan ve yüreklerden silinemeyecegini belirterek, çocukluk yillarinda yasadigi anilarin ruhuna isledigini, o duygusallikla büyüdügünü ifade etti.

Lefkosa'da binbasi olarak görev yaptigi 24 Aralik 1963'te Rum çetelerin saldirisi sonucu esi ve üç çocugu sehit olan emekli tabip Tuggerenel Nihat Ilhan'a deginen Tatar, Kibris'a gittiginde kendisi ile bir görüsme firsati buldugunu söyledi.

Tatar, görüstüklerinde duygusal anlar yasadiklarini anlatarak, "Elazig'a gitmek isterim.' dedim ama salgindan dolayi ziyaretim biraz gecikti. Allah nasip etti. Cumhurbaskani olarak geldim. Dolayisi ile bu duygularla sizlere sesleniyorum. Buradan bütün Türkiye'ye, dünyaya o mesaji veriyorum. Kibris'ta bir mücadele vardir. Bu mücadelenin sehitleri vardir. Bu mücadele hala devam etmektedir. Sayin Valimizin dedigi gibi tarihimizi unutmayacagiz. Çünkü bunu unutursak gelecekte nerede olacagimizi bilemeyiz." diye konustu.

Kibris'in tarihinin iyi bilinmesi gerektigini vurgulayan Tatar, toplantilarda sürekli olarak muhataplara Kibris'ta yasananlarin kendileri için ne kadar önemli oldugunu aktardigini belirtti.

Tatar, "Kibris'ta bir anlasma olacaksa mutlaka yan yana yasayan iki devletin egemenlik haklari temelinde bir anlasma olabilir. Gerçekten Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti ile Elazig arasinda böyle yogun duygu var. Bu baglarin daha da güçlendirilmesi, münasebetlerimizin artmasi Tuggeneral Ilhan'in da hep özlemi olmustur. Bundan sonra da onun hedeflerini, düsüncelerini hayata geçirmek bizlerin görevi. Mücadele insani ve bu kahramani bir kez daha yad ediyorum. Ruhu sad olsun diyorum." ifadelerini kullandi.

- "Kibrisli Türk halki her zaman Türkiye'yi yaninda bulmustur"

1963'ün aralik ayinda Kibrisli Türklerin hafizasindan asla silinmeyecek aci olaylar yasandigini animsatan Tatar, silahsiz ve sivil insanlara yönelik yapilan bu hareketlerin hiçbir zaman açiklanamayacagini bildirdi.

"Bu saldirilara dünyanin tamami seyirci kalmistir. O zaman Birlesmis Milletler neredeydi?. Ingiltere, garantör ülke, neredeydi? Ingiltere'nin Kibris'ta üsleri de vardi. Tamami bize yapilan bu hareketlere seyirci kalmisti. O zaman bir hayli insanimiz göç etmisti. Insanlar göç etmek zorunda kaldi. 1960 anlasmasi Kibris tarihinde en önemli anlasmalarindan biri." diyen Tatar, o dönem esas hedefin Kibris'in Yunanistan'a baglanmasi oldugunu ifade etti.

Tatar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yüzlerce insanimizin katledilisi, sehitlerimiz, Kibris'taki Türk halkinin 103 köyden kovulmasi, 103 köyün yakilip, yikilmasi, Kibris'ta Türk halkinin büyük ölçüde göçmen olmasi, çadirlarda hayatlarini sürdürmesi ve bu arada tabi Türkiye ile temaslarimiz. Türkiye acaba garantör ülke olarak ne zaman gelebilecek? Benim çocuklugum bu duygularla geçti. Degerli kardeslerim Allah nasip etti, bu konusmalari yapiyorum ama neticede geçmisi unutmak mümkün degil. Çünkü bütün davamizin, mücadelemizin altyapisi oradan baslar. O yillarda her bölgede mücadele veren Kibrisli Türk halki her zaman Türkiye'yi yaninda bulmustur. Türkiye'den gelen her türlü yardim ve katki ile ayakta durabildik."

- "Türkiye’nin destegiyle devletimizi güçlendirmeye devam ettik"

20 Temmuz 1974'te gerçeklestirilen Kibris Baris Harekati ile o günden bu yana Kibris Türk'ünün bagimsizlik, özgürlük ve hürriyet içinde yasamaya devam ettigini dile getiren Tatar, kendileri için hayatin yeniden basladigini söyledi.

Sehitleri bir kez daha rahmetle andigini dile getiren Tatar, "Çünkü bu mücadele kolay olmamistir. Büyük bedeller ödenmistir ve 1974'ten sonra bir rahatlik gelmistir. Kibrisli Türkler olarak Türkiye'nin destegiyle devletimizi güçlendirmeye devam ettik. Neticede Türkiye 1974'te Kibris'a barisi getirmistir. Baris hala sürmektedir. Simdi bazi muhalifler 'Kibris'ta baris istiyoruz' dediklerinde kendilerine 'Baris budur' diyoruz. Çünkü 1974'ten sonra Kibris'ta hiç kan dökülmemistir. Kibris'in tarihinde bu kadar güvenlik içerisinde yasanmis bir dönem hemen hemen yoktur." seklinde konustu.

Ersin Tatar, sunlari kaydetti:

"Bu yil 20 Temmuz'da bunun 47'nci yil dönümünü kutlayacagiz. O gün de Kurban Bayraminin ilk günüdür. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan o gün büyük bir heyetle Kibris'a gelecektir. Büyük bir tören olacaktir. Çünkü iki bayrami ayni anda kutlayacagiz. Allah rast getirdi. Dolayisiyla 1974'ten 47 yil sonra Kibris'ta baris devam etmektedir. Çesitli müzakere süreçleri, çesitli toplantilar, gitmeler gelmeler, Sayin Rauf Denktas'in uzun yillar verdigi mücadele hep bunlari biliyoruz ama netice itibariyla bizim kavgamiz, mücadelemiz egemenlik mücadelesidir. Su anda Türkiye'nin tam destegi ile yürüttügümüz politikanin çok degerli, çok anlamli oldugunu bir kez daha buradan paylasmak istiyorum. Her zaman Türkiye ile var olduk, Türkiye'nin destegi ile buralara kadar gelebildik. Türkiye ile is birligimizin en iyi sekilde sürdürülmesi için ne gerekirse onun yapilmasi gerekiyor. Kibris Türkleri ile Türkiye'nin beraber yürüttügü bu davanin bu sekilde sürdürülmesi bizim ulusal çikarimiz, ulusal haysiyetimiz, onurumuzdur. Bu mücadeleyi bu sekilde sürdürmemiz lazim. Sizlerden istedigimiz, baglarimizin daha güçlenmesi için var gücümüzle, bütün tecrübelerimizle Kibris ile olan temasi arttirmak. Kibris- Türkiye birlikteligimizin, gönül bagimizin, gönül birligimizin, kader bagimizin daha da pekismesiyle, güçlü bir millet, güçlü bir ülke ve Dogu Akdeniz'de daha da güçlü bir Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti..."

Konusmalarin ardindan KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar'a Firat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Göktas tarafindan "fahri doktora" unvani verildi.

Belediye Baskani Sahin Serifogullari da Tatar'a "fahri hemsehrilik berati" verdi.

Konferansa, Vali Erkaya Yirik, AK Parti milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balik, Zülfü Demirbag, Emniyet Müdürü Celal Sel, AK Parti Il Baskani Serafettin Yildirim, MHP Il Baskani Semih Isikver, Kibris gazileri ve akademisyenler katildi.
Kaynak: AA