Edirne'deki Son Kuvvetli Saganaktan En Çok Depo Ve Siginaktan Bozma Is Yerleri Etkilendi

Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan:'Isteyen üstüne alsin, isteyen almasin, biz de dahil 1. Murat Mahallesi'nde yolun 34 metre altindaki is yerlerinin hepsinin ilk projelerine baktigimizda hepsi bunlarin depo ve siginak''Biz belediye olarak zaman içerisinde bu siginak ve depolara is yeri açilmasina göz yummusuz, müsaade etmisiz, ruhsat vermisiz'

Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan, cuma günü Edirne'de meydana gelen kuvvetli saganaktan etkilenen pek çok is yerinin ilk projelerinin depo ve siginak oldugunu ve zamanla belediye tarafindan bu yerlere is yeri açma ruhsati verildiginin tespit edildigini söyledi.

Gürkan, belediyede düzenledigi basin toplantisinda Edirne'nin 2 Temmuz Cuma günü bir "dogal afet" yasadigini belirterek, kent sakinlerine geçmis olsun dileklerini iletti.

Yasanan sikintilari altyapi eksikligine baglayan vatandaslarin oldugunu ifade eden Gürkan, "Edirne'de yasanan afeti dünyada kaldirabilecek herhangi bir altyapi yok. Altyapi görevini yapti, altyapinin dayanamadigi yerde dogal afete yapacak bir sey yok." dedi.

Saganaktan etkilenen is yerleriyle ilgili belediye olarak bir kabahatleri oldugunu kabul ettiklerini vurgulayan Gürkan, "Isteyen üstüne alsin, isteyen almasin. Biz de dahil 1. Murat Mahallesi'nde yolun 3-4 metre altindaki is yerlerinin hepsinin ilk projelerine baktigimizda hepsi bunlarin depo ve siginak. Biz belediye olarak zaman içerisinde bu siginak ve depolara is yeri açilmasina göz yummusuz, müsaade etmisiz, ruhsat vermisiz." diye konustu.

Gürkan, belediye encümeninin kuvvetli saganaktan etkilenen 44 is yeriyle ilgili hasar tespit çalismasi yaptigini, söz konusu is yerlerine belediye imkanlarindan hibe desteginde bulunacaklarinin altini çizdi.

- Atik sularin aritilmasi sorunu

Bir basin mensubu tarafindan, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'in "Atik sular belediye tarafindan Meriç Nehri'ne aritilmadan veriliyor" seklindeki sözlerinin hatirlatilmasi üzerine Gürkan, sunlari kaydetti:

"Sayin Bakan, Edirne özelinde dogru söylüyor. Edirne'de bugüne kadar ileri biyolojik atik su aritma tesisi yapilmamis. Göreve geldigimizde yer tahsisleri çözülmüstü ama bir çalisma yoktu, biz bunun ihale yetkisini Iller Bankasina 2017 yilinda verdik, Iller Bankasi projesini yapti. 5 Haziran 2018'de temelini attik, 2 yilda bitecekti. Ama Iller Bankasi yer seçimi, jeolojik etütler gibi nedenlerle ilave çalisma istedi, biz de kabul ettik.

Ihalesi, kredi süreçleri gibi durumlarla süreç 1 yil uzadi. Bu yilin sonunda bitmesi gerekiyor. Bittiginde Edirne'nin atik sulari aritilarak nehre birakilacak. Burasi dogru ancak çarpitilan bir yer var. Hanginizin evinde çevre kirliligine yol açacak bir atik var?. Yok. Ne var evlerde? Kanalizasyon, mutfak, banyo... Bunlarin ne oranda kirlettigi belli, atiklarini aritmadan Ergene ya da Marmara Denizi'ne veren sanayi tesislerinin durumu belli. Ergene'yi kirleten evsel atiklar mi, sanayi atiklari midir? Baskalarini suçlayabiliriz ama baskalarini suçlarken kendi sorumlulugumuz kalkmaz. CHP'li belediyeleri suçlayarak kendi sorumluluklarindan kurtulacaklarina inaniyorlarsa halk buna inanmaz. "

Kaynak: AA