Cumhurbaskani Erdogan, 'Suyun Gücü Milletle Bulusuyor Toplu Açilis Töreni'nde Konustu Açiklamasi (1)

'Ülkemizin su kaynaklarini en etkin ve verimli bir sekilde kullanmanin gayretindeyiz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Ülkemizin su kaynaklarini en etkin ve verimli bir sekilde kullanmanin gayretindeyiz." dedi.

Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde gerçeklestirilen "Suyun Gücü Milletle Bulusuyor Toplu Açilis Töreni"ne katildi.

Buradaki konusmasina tüm vatandaslari selamlayarak baslayan Cumhurbaskani Erdogan, bugün canli baglantiyla 4 farkli sehre kazandirdiklari birbirinden önemli 5 eseri resmen hizmete alacaklarini söyledi.

Açilis sevincini yasadiklari tesislerden en önemlisinin Ankara Içme Suyu Ikinci Merhale Gerede Sistemi Projesi oldugunu söyleyen Erdogan, "Bu proje Ankara'nin nüfusa bagli olarak artan içme suyu ihtiyacini uzun vadede karsilamak amaciyla attigimiz kritik bir adimdir. 1,2 milyar liralik toplam yatirim rakamiyla su alaninda ülkemizin vizyon eserlerinden biri olan Gerede Sistemi, bünyesinde Türkiye'nin en uzun, dünyanin da sayili su iletim tünelini barindirmaktadir. Uzunlugu 31,5 kilometre ve 4,5 metre çapi olan bu tünel ülkemizde ilk defa ayni anda 3 tünel delme makinesi kullanilarak insa edilmistir." diye konustu.

Projenin su kaynaginin Gerede havzasindaki Ulusu Çayi üzerinde yapilan Isikli Regülatörü oldugunu dile getiren Erdogan, buradan temin edilen suyun Gerede Tüneli vasitasiyla hiçbir enerji tüketmeden, cazibeli olarak Çamlidere Baraji'na iletildigini ifade etti.

Erdogan, "Gerede Sistemi'yle Ankaramiz'a memba kalitesinde içme suyu saglamanin yaninda sehrimizin 2050 yilina kadarki içme suyu ihtiyacini da gideriyoruz. Projeden su ana kadar Ankara'ya verilen suyun miktari toplam 312 milyon metreküpü, bunun ekonomik karsiligi ise 1 milyar lirayi buluyor. 5 milyon 663 bin nüfuslu Ankara'da halihazirda 2 milyon 550 bin kisi Gerede Sistemi'yle tedarik edilen suyu kullaniyor. Salgina ve yasanan kurakliga ragmen hamdolsun Ankara'da simdiye kadar içme suyu sikintisi çekilmemesinin sebebi iste bu projedir." dedi.

Gerede Sistemi'ne ilaveten bugün Isikli Regülatör Havzasi Atik Su Aritma Tesisi ve Atik Su Toplama Kolektör Hatti'nin da hizmete alinacagini belirten Erdogan, "Bu tesislerle Gerede'nin ev ve sanayi kaynakli atik sulari 19 kilometre uzunlugundaki kolektör hatlariyla regülatör mansabina iletilecek, günlük 8 bin 200 metreküp kapasiteli atik su aritma tesisinde aritilacaktir. Böylece atik sularin Isikli Regülatör Havzasindaki Ankara'nin en büyük içme suyu kaynagini kirletmesinin önüne geçilecektir." diye konustu.

Ankara'ya bu tesisleri kazandirirken komsu sehirleri de ihmal etmediklerini söyleyen Erdogan, söyle devam etti:

"Çankiri'da 70 milyon liralik bir yatirimla insa ettigimiz Dereçati Baraji'ni, Kirikkale'de toplam yatirim tutari 63 milyon lira olan Sulakyurt Sulamasi'ni da bugün resmen devreye aliyoruz. Temelden 50,5 metre yükseklige sahip Dereçati Baraji ile 6 bin 910 dekar tarim arazisinin basinçli borulu sistemle sulanmasi saglanacaktir. Bu sekilde hem topraklarimizin verimi artacak hem de pompajli sulamaya oranla daha tasarruflu olacagi için çiftçilerimizin enerji maliyetleri düsecektir. Taretözü Deresi üzerinde bulunan 51 metre yüksekligindeki Sulakyurt Baraji ise 25 bin 690 dekar tarim arazisini sulamaktadir. Su an faal olarak çalisan sulama tesisiyle yillik 17 milyon lira gelir artisi ve yaklasik 2 bin 300 kisiye istihdam olusturulacaktir. Bu tesisimiz de cazibeli sulama sistemiyle insa edildigi için çiftçimizin enerji yükünü çok ciddi oranda hafifletmektedir."

Toplam yatirim tutari 1 milyar 470 milyon lira olan tüm tesislerin hayirli olmasini dileyen Erdogan, bu yatirimlarin Türkiye'ye kazandirilmasinda emegi geçenleri tebrik etti.

Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Su, denizler, göller, daglar, yaylalar üzerinde yasadigimiz toprak, hasili Rabbimizin yarattigi her sey bizlere verilmis birer emanettir. Esref-i mahlukat, yani yaratilmislarin en sereflisi olan insan elbette bu nimetleri kullanacak, hayatini idame ettirirken de faydalanacaktir. Ancak insanoglu emanete ihanet etmeyecek, gelecek nesillerin ve diger canlilarin bu nimetler üzerindeki hakkini bencilce gasbetmeyecektir. Bunun için Peygamberimiz Aleyhisselatuvesselam, akarsuyun kenarinda bile abdest alinsa suyun ihtiyatli kullanilmasini emretmis, suda insanla beraber diger canlilarin da haklari oldugunu ifade etmistir. Ecdadimiz da bir taraftan suyu sebiller, kanallar, kemerler, sadirvanlar, çesmelerle tüm canlilar için erisilebilir kilarken diger taraftan da israfina mani olacak pek çok adim atmistir."

Kimi yazarlarin özellikle Istanbul için "su medeniyetinin baskenti" ifadesini kullanmasinin, ecdadin su kullanimi ve mimarisinde geldigi yeri göstermesi bakimindan çok önemli oldugunu belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Farkli kaynaklardan temin edilen su bir kismi halen ayakta kalan kemerler vasitasiyla sehre ulastirilmis, havuzlarda dinlendirilirken sonra su terazileriyle basinci ayarlanmis ardindan da her biri ayri bir zarafet örnegi çesmelerle Istanbullularin hizmetine sunulmustur. Benzer bir mühendislik dehasini asirlar öncesinde Endülüs'te de görmek mümkündür. Endülüs Müslümanlari su kanali insasinda öyle ileri gitmislerdir ki bazi kaynaklara göre Ispanya'nin baskenti Madrid'in su ihtiyaci uzun yillar boyunca su kanallarindan karsilanmistir. Bu tarihi birikimden ilham ve cesaret alarak biz de bugün ülkemizin su kaynaklarini en etkin ve verimli bir sekilde kullanmanin gayretindeyiz."

(Sürecek)
Kaynak: AA