AK Parti'li Küçük Ile Yegenini Öldüren 'Gri' Kategorideki Teröriste 4 Kez Agirlastirilmis Müebbet Hapis

Erzurum'da Kobani eylemlerini yönettigi öne sürülen ve Van'da 2016'da Ercis Belediye Meclis Üyesi Mehmet Sefik Dogu'yu da öldüren PKK'li terörist Muhammed Fadullah Kamis, 4 kez agirlastirilmis müebbet hapis, 69 yil 3 ay hapis ve 45 bin 900 lira adli para cezasina çarptirildi Diger saniklar hakkinda 2 yil 1 aydan, 6 yil 10 ay 15 güne kadar degisen hapis cezasi, 5 tutuklu saniktan 3'ünün tahliyesine karar verildi.

Erzurum'da, terör örgütü PKK/KCK'nin talimatiyla Karayazi ilçesindeki Kobani eylemlerini organize ettigi, AK Parti Karayazi Belediye Meclisi üyesi Savci Küçük ve yegeni Ahmet Küçük ile Ercis Belediye Meclis Üyesi Mehmet Sefik Dogu'yu öldürdügü iddia edilen Terörden Arananlar Listesi'nde "gri" kategorideki "Sevger" kod adli terörist Muhammed Fadullah Kamis ile 8 sanigin yargilanmasi sona erdi.

Erzurum 2. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, tutuklu saniklar Burhanettin Sahin, Mahmut Çimendag ve Mehmet Kaya, avukatlar ve müstekiler katildi. Durusmaya, tutuklu saniklardan Muhammed Fadullah Kamis Erzurum H Tipi Yüksek Güvenlikli Kapali Cezaevinden, Emrah Polat Maltepe 2 Nolu L Tipi Cezaevinden, tutuksuz saniklar F.P, A.B, P.Ö. ve M.S.Ö. ise bagli bulunduklari mahkemelerden Ses ve Görüntülü Bilisim Sistemi (SEGBIS) üzerinden katildi.

Savci ve Ahmet Küçük'ün aile yakinlari saniklarin en agir sekilde cezalandirilmalarini talep etti.

Esas hakkindaki mütalaaya karsi savunmalarini yapan saniklar, haklarindaki iddialarin dogru olmadigini öne sürerek tahliye ve beraatlerini talep etti.

Sanik Kamis, savunma esnasinda terör örgütü propagandasi yapmaya çalisirken mahkeme baskani tarafindan uyarilarak, hakkinda iddialar dogrultusunda savunma yapmasi söylendi.

Son sözleri sorulan saniklar, beraatlerini talep etti.

Davayi karara baglayan mahkeme heyeti, sanik Kamis'i "Devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozma" ve Savci Küçük, Ahmet Küçük ve Mehmet Sefik Dogu'yu "Kasten öldürme" suçlarindan 4 kez agirlastirilmis müebbet hapse mahkum etti.

Mahkeme heyeti Kamis hakkinda ayrica, "Görevi yaptirmamak için direnme", "Kanuna aykiri toplanti ve yürüyüslere silahsiz katilma", "Toplanti ve yürüyüslere silah veya aletlerle katilma", "Atesli silahlar ve biçaklar ile diger aletler hakkinda kanun", "Kisiyi hürriyetinden yoksun kilma", "Konut dokunulmazligini ihlal etme" ve "Nitelikli yagma" suçlarindan toplamda 69 yil 3 ay hapis, 45 bin 900 lira adli para cezasina çarptirildi.

Kamis, "Kamu malina zarar verme" ve "Silahli tehdit" suçlarinda ise beraat etti.

Mahkeme heyeti "Silahli terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardim etme" suçundan sanik Polat'a 4 yil 2 ay, A.B. ve F.P'ye 3 yil 1 ay 15 gün ve M.S.Ö. ile P.Ö'ye ise 2 yil 1 ay hapis cezasi verdi.

Sanik Mehmet Kaya'ya "Silahli terör örgütüne üye olmak" ve "Atesli silahlar ve biçaklar ile diger aletler hakkinda kanun" suçlarindan 5 yil hapis ve 500 lira adli para cezasi veren heyet, sanik Burhanettin Sahin'i ise "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yil 10 ay 15 gün cezaya mahkum etti.

Etkin pismanlik kapsaminda beyanlarda bulunmasindan dolayi Mahmut Çimendag hakkinda "Silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 2 yil 1 ay hapis cezasi veren heyet, saniklardan Burhanettin Sahin, Emrah Polat, Mahmut Çimendag, Mehmet Kaya, A.B. ve F.P. hakkinda "Adam öldürmeye yardim etme" suçlarindan beraat karari verdi.

Tutuklu saniklar Muhammed Fadullah Kamis ile Burhanettin Sahin'in tutukluluk hallerinin devamina karar veren mahkeme heyeti, tutuklu saniklar Emrah Polat, Mehmet Kaya ve Mahmut Çimandag'in tahliyesini kararlastirdi.

- Iddianameden

Erzurum 2. Agir Ceza Mahkemesinde açilan ve 3 ayri dosyasinin birlestirildigi davanin iddianamesinde, 9 saniktan Kamis'in, "Anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme", "Devletin birligini ve ülke bütünlügü bozma", "Kisiyi yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle tasarlayarak canavarca ve eziyet çektirerek öldürme", "Silahli terör örgütüne üye olmak", "Nitelikli yagmaya tesebbüs", "Silahla tehdit", "Sayi ve nitelik bakimindan vahim olan silah veya mermilerin satin alinmasi, tasinmasi ve bulundurulmasi", "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el degistirme", "Birden fazla kisiyi hürriyetinden yoksun kilma", "Nitelikli olarak konut dokunulmazligini ihlal etme", "Görevi yaptirmamak için direnme", "Kamu malina zarar verme", "Kanuna aykiri toplanti ve yürüyüslere silahsiz katilarak ihtara ragmen kendiliginden dagilmama" ve "Toplanti ve yürüyüslere silah veya aletlerle katilma" suçlarindan 5 kez agirlastirilmis müebbet ve 36 yil 9 aydan 56 yila kadar hapsi talep ediliyordu.

Diger saniklarin ise "Anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme", "Devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozma", "Birden fazla kisi tarafindan birlikte yagma", "Görevi yaptirmamak için direnme", "Kamu malina zarar verme", "Toplanti ve yürüyüslere silah veya aletlerle katilma" suçlarindan 2 kez agirlastirilmis müebbet ve 12 yil 4 aydan 24 yila kadar hapsi isteniyordu.

- Olayin geçmisi

Karayazi ilçesinde 18 Haziran 2019'da AK Parti Karayazi Belediye Meclisi üyesi Savci Küçük ile yegeni Ahmet Küçük, Turnagöl Mahallesi ile Anitli Mahallesi arasindaki arazide bir araçta ölü bulunmustu.

Güvenlik güçlerince yapilan çalismalar sonucu saldirinin faili oldugu gerekçesiyle yakalanan Muhammed Fadullah Kamis, Erzurum Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde Il Jandarma Komutanligi, Il Emniyet Müdürlügü Terörle Mücadele Subesi ve özel harekat polislerinin ortak operasyonuyla 29 Temmuz 2019'da Erzurum'da yakalanarak tutuklanmisti.

Terörden Arananlar Listesi'nde gri kategoride yer alan "Sevger" kod adli terörist Kamis'a yardim ettikleri ve terör örgütü PKK'nin milis yapilanmasi içinde yer aldiklari iddiasiyla Karayazi ilçesinde düzenlenen es zamanli operasyonda gözaltina alinan Burhanettin Sahin, Mahmut Çimendag, Mehmet Kaya, Emrah Polat, F.P. ve A.B, tutuklanmisti.

Kamis'in ayrica Içisleri Bakanliginca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Van'in Ercis ilçesinde Belediye Meclis Üyesi olarak görevlendirilen ve Latifiye Mahallesi Muhtari olan Mehmet Sefik Dogu'nun öldürülmesi olayina da karistigi tespit edilmisti.
Kaynak: AA