Türkiye Dil Ve Edebiyat Derneginin Yeni Yönetimi Belirlendi

Yusuf Tülün'ün baskanliginda gerçeklestirilen dernegin 5. Olagan Genel Kurul'un yeni yönetimine yeniden Genel Baskan Erkem Erdem seçildi

Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi, 13. yilinda dil alanindaki faaliyetleriyle, yayinlariyla ve subeleriyle çalismalarina devam ederken, düzenlenen 5. Olagan Genel Kurul'la yeni yönetimi belirledi.

Dernegin Genel Merkezinde gerçeklestirilen kurula Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nureddin Nebati, Eyüpsultan Belediye Baskani Deniz Köken, Sancaktepe Ilçe Belediye Baskani Av. Seyma Dögücü ve Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz katildi.

- "Milletçe yabanci kelimesiz bir tek cümle kuramiyoruz"

Kurulda konusan Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi Baskani Ekrem Erdem, Kovid-19'dan hayatini kaybeden Burhan Kuzu'ya, Yönetim Kurulu üyesi Sabri Kaya'ya ve Yüksek Istisare kurulu üyesi Hüseyin Emin Öztürk'e rahmet dileklerini iletti.

Dernegin basindan bu yana yürüttügü faaliyetlerden, ilkelerinden, dil merkezli yayinlarindan, egitim ve kültür çalismalarindan detaylariyla bahseden Erdem, sunlari kaydetti:

"Dün oldugu gibi bugün de milli birlik ve beraberligimize göz dikenler, geçmisimizle ve kültürümüzle bagimizi kopartmak için dilimize var güçleriyle saldirmaya devam ediyorlar. Dilimizi tahrif ederek, kusaklar arasindaki iletisimi yok etmek ve birbirini anlamayan nesiller yaratmak istiyorlar. Günümüzde tahrifat kurumsallastirildi. Dil tahrifatini içsellestirdik, tahrifatin gönüllü elamanlari haline geldik. Milletçe yabanci kelimesiz bir tek cümle kuramiyoruz. Daha kötüsü son yillarda teknolojideki hizli gelismeler, yabanci dille egitim, yabanci dil ögretimindeki özensizlikten beslenen yabanci dil hayranliginin neticesi olarak bugün yari Türkçe, yari Ingilizce bir dil üretildi. Maalesef Ingilizce-Türkçe karisimi uydurma cümlelerle konusan bir nesil geliyor. Dilimizin karsi karsiya kaldigi sorunlari yalniz bir dil sorunu olarak görmemek gerekir. Burada asil kaybolmakla karsi karsiya olan dilimiz degil, milli kimligimizdir. Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi, 'Dilimiz, Kimligimizdir' siariyla, 22 Mayis 2008'de kuruldu. 13 yili geride birakan dernegimiz amaçlari dogrultusunda bugüne kadar birçok güzel faaliyete imza atti. Dili, milli bir mesele olarak ele alan dernegimiz, bugün yurt genelinde 19 subesi ile faaliyetlerini yürütmektedir."

Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nureddin Nebati de dil konusunda uyandirma çabalarinin toplum varligini koruma adina önemli olduguna dikkati çekerek, "Dil olmadan devlet, toplum olmaz. Dilimizi gerçek haliyle kullanmaktan imtina ediyoruz. Cümlelerimizi basitlestiriyoruz. Yabanci kelimelere ilk defa bulunmus karsiliklarmis gibi bakiliyor. Sözlügü karistirmak ve Osmanli Türkçesi'nden bugüne tevarüs eden kelimeleri kesfetmek varken basit, anlami sig, merami ifade edemeyen kelimelerle Türkçeyi perisan ediyoruz. Yabanci kavram ve terimleri kullanirken kendimizi daha özel hissediyoruz. Türkçeyi layikiyla kullanmak ayricaligimiz olsun. Ekrem Erdem'in müdahale noktasinda bizlere yaptigi hatirlatmalari kampanyaya dönüstürmemiz lazim." degerlendirmesini yapti.

- "Kendi dilimizin kelimelerini ariyoruz"

Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz ise hayati kusatan her unsurun zihniyetle iliskili oldugunu vurgulayarak dilin de bu zihniyetin tecessüm eden, görünen ve görünmeyen merkezini teskil ettigini belirtti.

Türkçeyi korumakla ilgili mücadelenin aslinda bir zihniyet mücadelesi oldugunu söyleyen Yilmaz, "Kendi dilimizin merkezinde yasiyorken kendi dilimizin kelimelerini ariyoruz. Hiçbir savas kahramani, eri, komutani, sahibi oldugu sürece kaybedilmez. Türkçe de bu savasi mutlaka kazanacaktir. Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegini kurulusundan itibaren takip ediyorum. Dernegin bitmez bir enerji ve iradeyle, 'kimse olmasa bile ben varim' diyen bir anlayisla devam eden mücadelesinde basarilar diliyorum." ifadelerini kullandi.

Kurulda ayrica Eyüpsultan Ilçe Belediye Baskani Deniz Köken ve Sancaktepe Ilçe Belediye Baskani Av. Seyma Dögücü de bir konusma yapti.

Yusuf Tülün'ün baskanliginda gerçeklestirilen dernegin 5. Olagan Genel Kurul'un yeni yönetimine yeniden Genel Baskan Erkem Erdem seçilirken, Asil Yönetim Kurulu'nda Seyfullah Sahbaz, Kamil Çakir, Üzeyir Ilbak, Ömer Berkli, Zekeriya Kaan, Dr. Orhan Albayrak, Namik Ayhan, Feridun Tekbiyik, Habibe Iskender Delibas, Ali Erdem, Seyfettin Dilaver, Elif Tokkal, Gökhan Türkoglu, Niyazi Gedik, Metin Korkmaz, Faysal Atmaca, Ilhan Kurt, Fatma Atici, Fatma Soylu, Ahmet Nasuhi Bayrakçi, Seyda Eroglu, Ahmet Yavuz Usaklioglu, Ali Bekgöz ve Doç. Dr. Mehmet Samsakci yer aliyor.

Kaynak: AA