Serdengeçti'ye Ait Tarihi Konagin Restorasyonunda Bulunan Belgeler Koruma Altina Alindi

Antalya'nin Akseki ilçesinde, gazeteci, sair ve yazar Osman Yüksel Serdengeçti'nin sedir agaci, el oymasi kapilari ve kalem isi süslemeleriyle dikkati çeken konaginin restorasyon çalismalari devam ediyor Akseki Belediye Baskani Ibrahim Özkan: 'Serdengeçti'nin konagini, gerekli restorasyon çalismalarinin ardindan müzeye dönüstürecegiz. Bulunan belgeleri ve kiymetli emanetleri gerekli onarimlarin ardindan bu müzede sergilemeyi planliyoruz'

MUSTAFA HATIPOGLU - Antalya'nin Akseki ilçesinde, ünlü gazeteci, sair ve yazar Osman Yüksel Serdengeçti'nin restorasyon çalismasi yapilan konaginda el yazmasi belgelere ulasildi.

Tarihi dügmeli evleriyle ünlü Akseki ilçesindeki Serdengeçti'nin konaginin turizme kazandirilmasi için yapilan restorasyon çalismalari devam ediyor.

Ahsap dograma, döseme ile tavan imalatlarinin koruma yöntemiyle yapildigi binanin saglamlastirilma islemleri sürdürülüyor.

Serdengeçti'nin dogup büyüdügü sedir agaci, el oymasi kapilari ve kalem isi süslemeleriyle dikkati çeken konagin sofa bölümünde, saire ait tarihi öneme sahip oldugu belirtilen kisisel belgeler ile Osmanlica yazili kitaplara ulasildi.

Gizli çekmeceli bölümden çikan belgeler ve kitaplar, Akseki Belediyesine teslim edildi.

- "Tarihe taniklik eden eserlerin onarimi, korunmasi gerekmektedir"

Akseki Belediye Baskani Ibrahim Özkan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Serdengeçti'nin Akseki'nin yetistirdigi önemli sahsiyetlerden biri oldugunu dile getirdi.

Konagin restorasyonu sirasinda bulunan belgelerin önemine isaret eden Özkan, "Geçmisten günümüze süre gelen tarihin yasatilmasi için tarihe taniklik eden eserlerin onarimi, korunmasi gerekiyor. Bu düsünceyle Serdengeçti'nin konagini, gerekli restorasyon çalismalarinin ardindan müzeye dönüstürecegiz. Bulunan belgeleri ve kiymetli emanetleri gerekli onarimlarin ardindan bu müzede sergilemeyi planliyoruz. Bu eserlerin gelecek nesillere bir miras olarak birakilmasi için Antalya Valiligimizle ortak bir çalisma içindeyiz. Antalya Valisi Ersin Yazici'ya verdigi desteklerden dolayi tesekkürlerimi iletiyorum." diye konustu.

Ilçenin tarihi dokusunu, tarihi yapilarini kültür turizmine kazandirmak için çalistiklarini anlatan Özkan, tescil edilen, yikilmaya yüz tutmus tüm bina ve evlerin restore edilmesi için gayret gösterdiklerini söyledi.

Tarihi konakta bulunan ve muhafaza altina alinanlar arasinda iple baglanmis Arapça belgeler, karakalem çalismalar, mektuplar, banka dekontlari, dilekçeler, maas bordrosu, kartpostallar, fotograf filmleri, defterler, ders notlari ve kitaplar yer aliyor.

Kaynak: AA