Mide Ameliyatinda Ince Bagirsaktan Yeni Mide Yapildi

Mide kanserine yakalanan 42 yasindaki Zarif Haciküçük’ün midesi ile mideyi besleyen ana damari kaplayan tümör çok yüksek riskli bir operasyonla çikarildi. Kapali yöntemle gerçeklestirilen operasyon sirasinda tamami alinan midenin yerine ince bagirsaktan yeni mide yapildi.

Mide Ameliyatinda Ince Bagirsaktan Yeni Mide Yapildi
Hastalikla ilgili ilk belirtilerin yutkunma zorlugu, devaminda ise kusma ile kendini gösterdigini ifade eden 42 yasindaki Zarif Haciküçük, “Yediklerim mideme inmiyordu. Ne yesem çikariyordum. Hastaneye bu sikayetle basvurdum” dedi.

Ilk muayenesi Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nin gastroenteroloji polikliniginde gerçeklestirilen Zarif Haciküçük’e radyolojik, endoskopik ve patolojik tetkikler sonucu mide kanseri tanisi kondu.

Tani sonucu gerçeklestirilen tibbi konseyde hastanin tedavisine onkoloji polikliniginde kemoterapi tedavisi ile baslanmasi karari alindi. Zarif Haciküçük, onkolojik tedavi sürecini söyle anlatti: “Operasyon öncesi baslanan kemoterapi ve ilaç tedavisi kisa sürede olumlu etkilerini gösterdi. Artik yemeklerimi yiyebiliyordum. Kusma sikayetim tamamen ortadan kalkmisti. Her geçen gün kendimi daha iyi hissediyordum.”

5 aylik kemoterapi tedavisi sonrasi tümörü oldukça küçülen Zarif Haciküçük, Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dali uzmani Dr. Ahmet Soykurt tarafindan ameliyata alindi. Laparoskopik, yani kapali yöntemle gerçeklestirilen uzun ve zorlu operasyon basariyla tamamlanmadi.

Ince bagirsaktan yeni mide yapildi

Mide kanseri nedeniyle hastaya laparoskopik “total gastrektomi lenf nodu diseksiyonu” ameliyati yapildigini söyleyen Uzm. Dr. Ahmet Soykurt açiklamalarini söyle sürdürdü: “Tümör midenin içini, disini ve mideyi besleyen ana damari kaplamisti. Hastanin sagligina kavusmasi tümörün tamamen çikarilmasina bagliydi. Bu yönde riskli bir ameliyat gerçeklestirildi.

Basarili bir operasyonla midenin tümü ve çevresindeki lenf nodlari çikarildi. Ince bagirsagin bir bölümü ile yeni bir mide olusturularak, yemek borusuna baglandi.”

Laparoskopik yöntemle mide kanseri ameliyatlari dünyada sayili merkezde gerçeklestiriliyor

Tüm tani, tetkik ve tedavi süreci Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçeklestirilen Zarif Haciküçük, “Doktorlarim sayesinde hastaligima kisa sürede dogru teshis kondu. Ilk asamada uygulanan ilaç tedavisiyle iyilesme süreci ile ilgili çok önemli bir ilerleme kaydedildi. Böylece ameliyat sansim dogdu. Su anda kendimi iyi hissediyorum. Beni hayata baglayan Uzm. Dr. Ahmet Soykurt’a, Prof. Dr. Abdulvahit Yükselen’e ve Uzm. Dr. Ömer Diker’e ayri ayri çok tesekkür ederim. Onlarin deneyimleri, bilgileri ve dogru kararlari sayesinde sagligima kavusuyorum” ifadelerini kullandi.

Laparoskopik yöntemle yapilan bu ameliyatin dünyada çok az sayida merkezde gerçeklestirilebildigini belirten Uzm. Dr. Ahmet Soykurt ise son olarak “Ileri laparoskopik cerrahi deneyim gerektiren bir ameliyatti. Tam tesekküllü Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde, tani ve tedavi için gerekli tüm donanimin bulunmasi hastamizin kisa sürede sagligina kavusmasina büyük katki sagladi” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA