Kanada'da Yerli Halklardan Katolik Kilisesine Boykot Çagrisi

Kanada’da on dönemlerde eski yatili okul bölgelerinde yerlilere ait isimsiz mezarlar bulunmasi ile baslayan krizde yerli halk liderleri, Katolik kiliselerinin boykot edilmesi çagrisinda bulundu.

Kanada’nin birçok bölgesinde yürütülen çalismalarda Kizilderili (yerli) halkina ait yüzlerce mezar ve kemik kalintilarin tespit edilmesi, ülkede protestolara yol açmis, Katolik kiliselerinde art arda yanginlar çikmisti. Kanada’daki yerli halk liderleri, Katolik kiliselerinin boykot edilmesi çagrisinda bulundu. Ülkedeki yerli organizasyonlarin en büyüklerinden olan Egemen Yerli Milletler Federasyonu Sefi Bobby Cameron, Katoliklerden kiliseye gitmemelerini isteyerek, yarindan itibaren yatili okullarda hayatta kalanlara yardim etmek için kiliseden talep edilen 25 milyon dolarlik miktarin tamami ödenene kadar Katoliklere evde kalmalari çagrisini yapti. Ayrica kilisenin tüm yatili okul belgelerini ortaya çikarmasini ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in Kanada’ya gelip kiliselerin okullarin isletilmesindeki rolü nedeniyle Hakikat ve Uzlasma Komisyonu’nun eylem çagrilarinda belirtildigi üzere özür dilemesini istedi.

Okanagan Kizilderili Bando Sefi Byron Louis de kilise yetkililerinin Kanada genelinde kiliseler insa ederken ve onarirken hayatta kalanlar için para toplamamalarinin üzücü oldugunu belirtti.

Kinistin Saulteaux Ulus Sefi Felix Thomas ise hayatta kalanlarin mücadele edecek kisilere ihtiyaç duydugunu ifade ederek, "Bu konuda en büyük mücadeleciler kilise cemaati olabilir. Dayanismayi göstermek için pazar günleri kiliseye gitmemek onlarin yapabilecegi bir sey" sözlerini kaydetti.



Neler olmustu?

Kanada’da yerli halka ait mezar ve çocuk kalintilarinin tespit edilmesi büyük tepki çekerken, Kanada polisi mezar bulgularinin ardindan ülkenin birçok farkli bölgesinde Katolik Kilislerinde kundaklama olaylari ile karsilasildigini duyurmustu. Kiliselerin kundaklanmasina iliskin inceleme baslatan polis, kundaklamalarin nedeninin henüz belirlenemedigini, ancak olaylarin bazilarinin yerlilere ait toplu mezarlarin kesifleriyle baglantili oldugundan süphelenildigini kaydetmisti.

Britanya Columbia eyaletinde yer alan Kamloops kentinde 1978 yilinda kapatilan Kamloops Kizilderili (Yerli) Yatili Okulu’nda, 29 Mayis’ta yer radari yöntemiyle yürütülen çalismalarda 215 çocugun kalintilarina rastlanmisti. Çocuk kalintilarinin tespitinin ardindan yerli halka yönelik yapilanlar ve yatili okullara iliskin tartismalar alevlenmisti. Mezarlara iliskin yürütülen çalismalar çerçevesinde Kanada’nin Saskatchewan bölgesinde yer alan Regina kentinin yaklasik 140 kilometre dogusundaki eski Marieval Kizilderili Yatili Okulu çevresinde yapilan incelemelerin ardindan ise 751 isimsiz mezar bulunmustu. Son olarak 30 Haziran’da ise British Columbia eyaletinde yer alan St. Eugene Misyon Okulu yakininda 182 isimsiz mezar tespit edilmisti.
Kaynak: İHA