Istanbul'un Yani Basindaki Saros, El Degmemis Dogasi Ve Deniziyle Ziyaretçilerini Bekliyor

Ege Denizi'nin kuzeydogusunda Edirne sinirlarinda yer alan Saros Körfezi, dogasi, havasi, plaj ve limanlari ile birçok tatilci tarafindan tercih ediliyor Kesan Belediye Baskani Mustafa Helvacioglu: 'Ulastirma ve Altyapi Bakanligimizin körfezin yol kilometresini iyilestirmesiyle Istanbul'a 2 saat gibi bir yakinliginin olmasi, Saros'u cazibe merkezi yapti'.

CIHAN DEMIRCI - Ege Denizi'nin kuzeydogusunda Edirne sinirlarinda, Istanbul'a 250 kilometre uzakliktaki Saros Körfezi, yurt içi ve disindan tatilcilerin ilgisini çekiyor.

Erikli, Yayla, Enez, Danisment, Mecidiye ve Gökçetepe gibi sahilleriyle deniz, dalis ve yelken turizminde alternatifler sunan Saros, komsu iller basta olmak üzere özellikle Istanbullularin tercih ettigi turizm bölgeleri arasinda bulunuyor.

Körfez, salginla mücadele kapsaminda geçen yil sahillerde uygulanmaya baslanan "sertifikali kiralik ev" modeliyle de ilgi görüyor.

Kamp ve dalis turizmiyle de öne çikan Saros Körfezi'nde Ibrice Limani açiklarinda 30 metre derinlige batirilan 60 metre uzunlugundaki 90 tonluk uçak ve daha önce olusturulan yapay resifler, bölgeyi cazip hale getiriyor.

- "En bakir ve dogal bölge"

Kesan Belediye Baskani Mustafa Helvacioglu, AA muhabirine, körfezi cazibe merkezi yapan en önemli unsurlardan birinin Istanbul'a yakinligi oldugunu söyledi.

Körfezin Marmara Denizi'nde en bakir ve dogal bölge oldugunu aktaran Helvacioglu, "Ulastirma ve Altyapi Bakanligimizin da körfezin yol kilometresini iyilestirmesiyle Istanbul'a 2 saat gibi bir yakinliginin olmasi Saros'u cazibe merkezi yapti." dedi.

Körfezin son 5 yildir konaklama, imar ve altyapisinda toparlanma olduguna dikkati çeken Helvacioglu, söyle devam etti:

"70 kilometrelik sahilde 2025'e kadar altyapi sorununun azalacagi, yaklasik 500 bin nüfusun hizmet alacagi bir organizasyonla hazirliklar her kurum tarafindan yapiliyor. Çadir ve kamp alanlari yenileniyor, bunun disinda turizm bölgeleri olusturuluyor. Imar açisindan nerede ne tesis olmali sekilleniyor. Kesfedilmeyi bekleyen Saros cazibe merkezi olmaya adim adim ilerliyor. Bu baglamda düzensiz turizmin önüne geçiliyor."

- "Müsilaj Saros Körfezi'ni teget geçecek"

Helvacioglu, Saros Körfezi'nde denizin yilda iki kez kendi kendini temizledigini belirtti.

Marmara Denizi'ndeki müsilajin turizm açisindan üzüntü olusturdugunu dile getiren Helvacioglu, "Fakat Saros Körfezi kendi kendini temizliyor, akintilariyla müsilaja izin vermiyor. Tabii bu olmayacak anlamina da gelmiyor. Akinti ve yapisi geregi müsilaj Saros Körfezi'ni teget geçecek gibi görünüyor. Dogasi, kumu, günesiyle tüm tatilcileri körfezimizde tatil yapmaya bekliyoruz." diye konustu.

- Otel, pansiyon ve kiralik evler hazir

Erikli Sahili'ndeki otel isletmecisi Mustafa Isçimen de turizm sektörünün zor bir salgin dönemi geçirdigine degindi.

Rezervasyonlarin yavas yavas basladigini anlatan Isçimen, sunlari kaydetti:

"Bir süredir Erikli Sahili'ne akin var. Son dönemde Istanbul, Bursa, Kocaeli ve Ankara plakali araçlari çokça görüyoruz. Ayrica Hirvatistan, Sirbistan ve Makedonya'dan misafirlerimizi agirliyoruz. Saros Körfezi kendi kendini yeniledigi için bunun avantajini yasiyoruz. Harika bir sezon bekliyoruz, görüntü onu gösteriyor. Ayrica bölgemizde müsilaj yok, olmamasi da çok dogal. Saros Körfezi'nde 28 degisik akinti var bu yüzden körfez içindeki her türlü pislik körfez disina atiliyor."

Saglik çalisanlarinin salgin döneminde çok yorulduguna dikkati çeken Isçimen, bu kapsamda saglik çalisanlarina kimligini ibraz ettikleri taktirde otelin tesislerinde yararlandiklari her faaliyetten yüzde 11 indirim yapacaklarini kaydetti.

- "Sertifikali ev" uygulamasi sürüyor

Kesan Belediyesince Erikli ve Yayla sahillerindeki kiralik yazliklarda güvenli tatil amaciyla geçen yil baslatilan "sertifikali ev" uygulamasi devam ediyor.

Turizm zabitalarinca denetlenip belgelendirilen kiralik yazliklarda hijyene dikkat ediliyor, pasli ev esyasi kullanilmiyor. Nevresimler temiz, yeni ve yedekli olarak tatilcilere sunuluyor. Kiraci degisimi, ev ve esyalar dezenfekte edildikten 4 saat sonra yapilabiliyor.

Emlakçi Gökhan Çevikel, yogun bir turizm sezonu beklediklerini ve kiralik yazliklarda son hazirliklari tamamladiklarini söyledi.

Erikli sahilindeki evlerin günlük 200-400 liraya kiralandigini aktaran Çevikel, sertifikali ev modelinden memnun olduklarini, salgina karsi "önce saglik, sonra tatil" sloganiyla hareket etmeye devam ettiklerini belirtti.
Kaynak: AA