Hapis Cezasina Çarptirilan Eski Güney Afrika Cumhurbaskani Zuma Basina Konustu Açiklamasi

'Inançlarim için hapse girmekten korkmuyorum' 'Benim yasimda birini salginin dorugunda hapse göndermek, ölüme mahkum etmekle ayni sey''Hiçbir zaman özgürlük için yalvarmadim. Onun için savastim ve ölmeye de hazirdim'

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde "mahkemeye itaatsizlik suçundan" 15 ay hapis cezasina mahkum edilen eski Cumhurbaskani Jacob Zuma, yargilanmadan mahkum edildigini iddia ederek, "Inançlarim için hapse girmekten korkmuyorum." dedi.

Hakkinda yolsuzluk, haraç, dolandiricilik, vergi kaçakçiligi ve kara para aklama dahil 16 suçltan yargilanan Zuma, bugün memleketi Kwazulu Natal eyaletinin Nkandla kentinde destekçileriyle bir araya gelerek basin toplantisi düzenledi.

Zuma, 29 Haziran'da Anayasa Mahkemesi tarafindan çarptirildigi 15 ay hapis cezasinin hukuka aykiri oldugunu belirterek, yargilamadan mahkum edildigini iddia etti.

Mahkemenin kendisine karsi tutumunu 1948-1994 arasinda yönetimdeki irkçi apartheid rejiminin uygulamalarina benzeten Zuma, "Tek fark, yargilamadan gözalti yerine sadece mahkemeye itaatsizlik gibi farkli isimler kullanilmasidir. Yargilanmadan hapse atilmanin, yargisiz apartheid gözaltindan hiçbir farki yoktur." ifadesini kullandi.

Zuma hukukun üstünlügü ilkesine inandiginin altini çizerek, "Ülkemizde adalet ve hukukun üstünlügü için savastim, hapse ve sürgüne gittim." diye konustu.

Son 20 yildir doktorlari aksini söylemedigi sürece mahkemelere girip çiktigini dile getiren Zuma, "Inançlarim için hapse girmekten korkmuyorum." dedi.

Zuma, destekçilerini kendisine yapilan "adaletsizligi" barisçil yollarla protestoya davet ederek, "Açik konusmak gerekirse sempati degil adalet istiyorum." diye konustu.

Mahkemenin hapis kararini verirken yasini, saglik durumunu ve diger hafifletici nedenleri dikkate almadigini belirten Zuma, "Benim yasimda birini salginin dorugunda hapse göndermek, ölüme mahkum etmekle ayni sey." dedi.

Içlerinde Askeri Gaziler Dernegi üyeleri, Zulu alaylari ve iktidar partisi ANC üyeleri de dahil olmak üzere çok sayida Zuma destekçisi, 29 Haziran'dan beri eski Cumhurbaskaninin Nkandla'daki evinin çevresinde kamp kurmustu.

Zuma, basin toplantisindan önce günün erken saatlerinde, destekçilerine seslenen bir konusma yapti.

Destekçilerine her türlü baskiya ragmen mücadeleye devam edecegi sözünü veren Zuma, "Hiçbir zaman özgürlük için yalvarmadim. Onun için savastim ve ölmeye de hazirdim. Kolay olmadi. Bu yüzden kimse sirf hukuk bilgisi var diye benim haklarimi ihlal edemeyecek." seklinde konustu.

Zuma ayrica, destekçilerini her türlü baskilara ragmen birlik olmaya çagirdi.

Konusmasi kalabalik tarafindan sloganlar esliginde büyük coskuyla karsilanan Zuma, sahneden destekçileriyle birlikte Zulu dilinde sarkilar söyledi.

Yeni tip koronavirüs tedbirlerine riayet etmedigi tespit edilen göstericilere ise polis tarafindan cezai islem uygulandi.

- Zuma hakkindaki yolsuzluk suçlamalari

Devlet baskanligina 2009'da seçilerek ülkeyi 9 yil yöneten Zuma'nin adi yolsuzluk iddialarina karismis ve devlet bütçesinden sahsi harcamalar yaptigi öne sürülmüstü.

Zuma'nin, 1999'da Güney Afrika ile Fransiz Thales firmasi arasindaki milyar dolarlik silah anlasmasinin imzalanmasi için rüsvet aldigi da iddia edilmisti.

Ilk kez 2005'te savcilar tarafindan yolsuzluk yapmakla suçlanan Zuma hakkindaki suçlamalar yillar içinde düsürülmüstü.

Zuma, yolsuzluk iddialari nedeniyle partisinden gelen yogun baskilar sonucu 2018'de devlet baskanligindan istifa etmisti.

Suçlamalar hakkinda mahkemeye ifade vermeyi reddeden Zuma, 29 Haziran'da Anayasa Mahkemesi tarafindan 15 ay hapse mahkum edilmisti.

Kaynak: AA