Esvatini'deki Protestolarda Müslümanlara Ait Çok Sayida Magaza Ve Is Yeri Yagmalandi

Demokrasi yanlisi gösterilerin siddet eylemlerine dönüstügü Güney Afrika ülkesi Esvatini'de, Müslümanlara ve Hint kökenli kisilere ait is yerleri protestocular tarafindan yagmalandi.

Bu hafta ortasindan beri Esvatini'nin baskenti Mbabane basta olmak üzere ülke genelinde Kral 3. Mswati karsiti göstericiler tarafindan gerçeklestirilen saldirilarda, Müslümanlara ait çok sayida magaza ve is yerinde ciddi hasar meydana geldi.

Can kaybinin yasanmadigi olaylarda, silahsiz Müslüman aileler olasi yeni saldirilara karsi bir araya toplandi.

Bazi aileler de can güvenligi endisesiyle komsu ülkeler Güney Afrika ve Mozambik'e sigindi.

Olaylardan zarar gören Esvatini Müslümanlarindan Shabbir Bhagubhai, AA muhabirine, Müslümanlara ait çok sayida magaza, is yeri ve aracin yagmalanmasi sonucu en az 1 milyar Rand ( yaklasik 610 milyon TL) degerinde hasar meydana geldigini ifade etti.

Bhagubhai, Müslümanlar da dahil olmak üzere Hint kökenli Esvatinililerin son derece karamsar ve çaresiz olduklarini kaydetti.

- Esvatini genelinde yaklasik 2 milyar liralik hasar

Esvatini hükümetinden yapilan açiklamada, ülkede hafta basindan bu yana devam eden siddet olaylarinda en az 3 milyar Randlik (yaklasik 1 milyar 830 milyon TL) hasar gerçeklestigi ve 5 bin kisinin de isinden oldugu bildirildi.

Yagmalanan magaza ve is yerleri bugün Basbakan Vekili Themba Masuku tarafindan ziyaret edildi.

Ingiliz Milletler Toplulugu'nda yapilan açiklamada da ülkedeki olaylar sonucu meydana gelen can ve mal kaybindan endise duyuldugu belirtildi.

Açiklamada, topluluk üyesi Esvatini ile dayanisma mesaji verilerek, ülkenin tüm siyasi ve sivil liderleri itidalli olmaya ve barisi tesvik etmeye davet edildi.

- Afrika'nin son mutlak monarsisindeki demokratik gösteriler

Afrika'nin mutlak monarsi ile idare edilen son ülkesi Esvatini'de demokrasi yanlisi gösteriler bir süredir devam ediyor.

Göstericiler, basbakanin, bakanlarin ve yargiçlarin dogrudan kral tarafindan atandigi ülkede demokratik seçim hakki ve ekonomik reform talep ediyor.

Hükümet 29 Haziran'da 18.00-05.00 saatleri arasinda sokaga çikma yasagi ilan etmis, internet saglayici firmalara hizmetlerine ara vermeleri talimati iletilmisti.

Muhalefet tarafindan dün ülkede yasanan çatismalar sonucunda en az 8 kisinin hayatini kaybettigi, 28'i agir çok sayida göstericinin yaralandigi iddia edilmisti.

30 Haziran'dan beri yasanan olaylarda bazi göstericiler Kral 3. Mswati'nin içecek firmasi dahil, çok sayida is yeri ve magazaya saldiri düzenlemisti.

Kaynak: AA