Dünya Pazarina Türkiye'den Açilan Hyundai Bayon Yollara Çikti

Hyundai Assan Izmit Fabrikasi'nda üretilerek yollara çikan Bayon, 40'tan fazla ülkeye sadece Türkiye'den ihraç edilecek Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel: 'Su ana kadar 13 bin 500 adetlik Bayon üretim rakamina ulastik. Yil sonu hedefimiz 35 bin adet. Iç pazarda hedefimiz 6 bin 500 adet. Kalan 28 bin 500 adedi ihracat olacak' Hyundai Assan Satis Direktörü Jong Weon Choi: 'Her zaman oldugu gibi Türkiye ekonomisine ve istihdamina önümüzdeki yillarda da katki vermeye devam edecegiz'

ÇANAKKALE (AA - Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, "Su ana kadar 13 bin 500 adetlik Bayon üretim rakamina ulastik. Yil sonu hedefimiz 35 bin adet. Iç pazarda hedefimiz 6 bin 500 adet. Kalan 28 bin 500 adedi ihracat olacak." dedi.

Hyundai Assan tarafindan Izmit'te üretilen Bayon modeline iliskin Çanakkale Troya Müzesi'nde basin toplantisi düzenlendi.

Hyundai Assan Izmit Fabrikasi'nda üretimi gerçeklestirilen üçüncü model olan Bayon, SUV segmentine farkli bir bakis açisi getirerek tüm beklentileri karsilamayi hedefliyor.

Berkel, toplantida yaptigi konusmada, Kona ve Tuscon ile dünya çapinda büyük basarilar elde ederek SUV pazarinda öne çikan Hyundai'in, bu basarisini degisen tüketici beklentileri dogrultusunda hazirlanan kompakt B-SUV modeli Bayon ile devam ettirmeyi amaçladigini söyledi.

Bayon'un Türkiye pazarinda da tüm dikkatleri üzerine toplayacagina yürekten inandiklarini ifade eden Berkel, "Farkli segmentlerin en avantajli özelliklerini bünyesinde toplayan Bayon'un, hem Türk aile yapisina uyumlu oldugunu hem de gençlerin ve kendini genç hissedenlerin beklentilerini karsilayacagini düsünüyoruz." dedi.

- "Bayon'da üretimin 28 bin 500 adedi ihracat olacak"

Gazetecilerin sorularini da yanitlayan Berkel, su ana kadar 13 bin 500 adetlik Bayon üretim rakamina ulastiklarini aktararak, "Yil sonu hedefimiz 35 bin adet. Iç pazarda hedefimiz 6 bin 500 adet. Kalan 28 bin 500 adedi ihracat olacak. Yerlilik oranimiz yüzde 62 seviyesinde. Maliyet bazinda hesapliyoruz. 2019 yilindaki ihracat gelirimiz 2 milyar avronun üzerindeydi. 2020 yilinda pandemiden dolayi üretim adetlerindeki düsüs nedeniyle 1,4 milyar avro seviyesinde gerçeklesti." diye konustu.

Vergilendirme sistemi nedeniyle kurlarin artisiyla paralel olarak yüzde 50 diliminde kalan C-SUV modelin artik olmadigini animsatan Berkel, "400 bin TL ve üstü fiyatlarla karsi karsiyayiz. SUV almak ve yüksek ücret vermek istemeyenlere B-SUV'da alternatif olarak Bayon modelimizi üretip satmaya basladik. Bu nedenle de talep çok yüksek su an." dedi.

- "2022'nin ilk çeyregine kadar çip sorununun devam etmesi öngörülüyor"

Murat Berkel, ÖTV düzenlemesindeki beklentilerine iliskin bir soru üzerine, "Bir degisim olursa pazar kendi içinde dengelenmeye gidebilir. Su an için degisim olur gibi net bir yorum yapamayiz. Özellikle OSD ve ODD nezdinde bu talepleri iletiyoruz ama kesin olarak söyleyebilecegimiz bir zamanlama yok." degerlendirmesinde bulundu.

Berkel, Türkiye otomotiv pazari yil sonu beklentilerine iliskin de sunlari kaydetti:

"Bazi markalar çip tedarikinde yasanan sikinti nedeniyle zorlaniyor. Bulunurlugu da dikkate alacak olursak bu rakamlar biraz degisebilir. Bizim yil sonu pazar tahminimiz 780 bin adetler seviyesinde. Belki sorun yasanmazsa 800 bini de zorlayabilir. Pandemi çok önemli bir etken. Kurlar yükselmez ve faizler de asagi inerse olumlu olacagini düsünüyoruz. 2022’nin ilk çeyregine kadar çip sorununun devam etmesi öngörülüyor."

- "Bayon, Hyundai Assan ve Türkiye için bir dönüm noktasi olacak"

Hyundai Assan Satis Direktörü Jong Weon Choi ise geçen yil yeni i10 ve i20 projelerini gecikmeden tamamladiklarini ve bu yil da birçok zorlu süreci geride birakarak Bayon'un seri üretimine tam planladiklari tarihte basladiklarini bildirdi.

Bayon üretimiyle birlikte 170 milyon avronun üzerindeki yatirimi tamamlamis bulunduklarini belirten Choi, sunlari kaydetti:

"Bu katma degeri yüksek olan otomobilimiz Hyundai Assan'in kardes ülkemiz Türkiye'deki gelecegi için kilit bir rol oynayacak. Her zaman oldugu gibi Türkiye ekonomisine ve istihdamina önümüzdeki yillarda da katki vermeye devam edecegiz.

Dünyada mobilite çözümleri saglayan öncü markalardan biri olmak için uzun yillardir çalisiyoruz ve bu devrimsel dönüsümde Hyundai Assan ve Bayon önemli bir rol oynayacak. Türk isçisinin emegiyle yüksek kaliteyle üretecegimiz aracimizin, tüm özellikleriyle Türkiye ve bölge pazarlarda en çok tercih edilen araçlardan biri olacagini düsünüyoruz. Bayon'un Hyundai Assan ve Türkiye otomotiv endüstrisi için bir dönüm noktasi olacagina inaniyorum."

- 3 farkli motor ve donanim seçenegiyle satista

Verilen bilgiye göre, Hyundai Assan için yeni bir dönemin baslangicini temsil eden Bayon, 3 farkli motor ve donanim seçenegiyle 201 bin 900 TL'den baslayan fiyatlarla satisa sunuldu.

Türkiye'de ve Avrupa'da B-SUV segmentinde her geçen gün artan talebi karsilamak amaciyla hazirlanan Bayon, sira disi tasarimi, kompakt boyutlari, genis ve ergonomik kabini, büyük bagaj hacmi ve ekonomik motor seçenekleriyle öne çikiyor.

Hyundai Bayon, gelistirilmis bir motor ailesi ile üretiliyor. Yakit verimliligi ve düsük karbondioksit (CO2) emisyonlari ile dikkati çeken MPi ve T-GDi turbo beslemeli motorlar öne çikiyor. Ayrica, daha fazla yakit ekonomisi için 48 voltluk hafif hibrit teknolojisi de (48V) sunuluyor.

1,0 litrelik T-GDi motorun 100 beygirlik versiyonu ise 48V hafif hibrit teknolojisi olmadan da tercih edilebiliyor. 7DCT ile kombine edilen bu seçenek, 100 PS gücünde. "Eco", "Normal" ve "Sport" olmak üzere 3 farkli sürüs moduna sahip seçenek haricinde 6 ileri manuel veya 6 ileri tork konvertörlü otomatik sanzimanla sunulan 1.4 litre 100 PS atmosferik bir motor da bulunuyor. Bayon'daki 1,4 litrelik 100 PS gücündeki atmosferik motor, Türkiye'de en çok talep edilen ve en çok satis adetlerine ulasmasi beklenen seçenek olarak lanse ediliyor.

- 40'tan fazla ülkeye sadece Türkiye'den ihraç edilecek

Türkiye'de 1997 yilindan bu yana üretimini sürdüren Hyundai Assan, su an bantlarindan indirdigi yeni nesil i10 ve i20 modellerinin yanina Bayon'u da ekledi. 50 milyon avrodan fazla ek yatirimla devreye alinan Bayon sayesinde geçen yil basinda üretimine baslanan yeni i10 ve agustos ayi itibariyla bantlardan inen yeni i20 ile toplam 170 milyon avronun üstündeki yatirim da tamamlanmis oldu.

Hyundai'in SUV ailesini tamamlayan kompakt boyutlardaki Bayon, yillik 230 bin adetlik üretim kapasitesine sahip Hyundai Assan Izmit Fabrikasi'nda i10 ve i20'de oldugu gibi 40'tan fazla ülkeye sadece Türkiye'den ihraç edilecek.

Kaynak: AA