Beyrut Limani'ndaki Patlamada Ölenlerin Yakinlari 11 Aydir Adalet Istiyor

Lübnan'in baskenti Beyrut'taki Beyrut Limani'nda, 4 Agustos 2020'de meydana gelen patlamada yasamini yitirenlerin yakinlari, 11 ay geçmesine ragmen olayin suçlularinin bulunamamasini protesto etti.

Geçen yil 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin infilak etmesi sonucu Beyrut Limani'nda yasanan felakette hayatini kaybedenlerin yakinlari ile yaralananlar, her ayin 4'ünde oldugu gibi bugün de adalet talebiyle Beyrut Limani'nin kapisinda toplandi.

Patlamada yasamini yitiren yakinlarinin fotograflarini tasiyan onlarca vatandas, "sorusturmanin uzatilmasina hayir", "Beyrut Limani patlamasinda yaralananlari da kapsayacak sosyal adalet olmadan felaketten çikis olmayacak" yazili pankartlar tasidi.

Söz konusu patlamayi, ülkedeki yolsuzlugun getirdigi bir felaket olarak nitelendiren eylemciler, patlamayla ilgili yürütülen sorusturma kapsaminda, bazi milletvekillerinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi yönündeki talebin yerine getirilmesini istedi.

Burada göstericiler adina hazirlanan yazili açiklamayi okuyan Ibrahim Hatit, Beyrut Limani patlamasiyla ilgili gerçeklerin ortaya çikmasi gerektigini söyledi.

Gerçeklerin ortaya çikarilmasi için hiç kimsenin kayirilmamasi çagrisinda bulunan Hatit, "Çetelerin oldugu bir ülkede yasiyoruz ve hepsiyle mücadele ediyoruz." dedi.

- Beyrut Limani'ndaki patlama ve sorusturma süreci

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de, patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis, ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti. Patlamada yaklasik 200 kisinin hayatini kaybettigi, 6 binden fazla kisinin yaralandigi ve 300 bin kisinin patlama nedeniyle yerinden oldugu açiklanmisti.

Cumhurbaskani Misel Avn, patlamaya 6 yildir limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratin yol açtigini söylemisti.

Patlamayi sorusturan yargiç Fadi Savvan, 10 Aralik'ta Basbakan Hassan Diyab'in yani sira eski Maliye Bakani Ali Hasan Halil, eski Bayindirlik ve Ulastirma bakanlari Gazi Zuaytir ile Yusuf Finyanus'u, "yüzlerce kisinin yasamini yitirmesine ve yaralanmasina yol açan ihmal ve kusur" ile suçlamisti.

Basbakan Diyab ve eski bakanlarin "görevi ihmal" ile suçlanmasi, ülkede tartisma konusu olmustu.

Lübnan Temyiz Mahkemesi de eski Maliye Bakani Halil ve eski Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Zuaytir'in talebi üzerine Beyrut Limani'ndaki patlamanin sorusturulmasi görevini yargiç Savvan'dan almisti.

Temyiz Mahkemesinin kararindan 2 gün sonra 20 Subat'ta ise Adalet Bakani Marie-Claude Najm, sorusturmaya yargiç Tarik el-Bitar'i atamisti.

Yargiç Bitar'in göreve gelmesinin ardindan 15 Nisan'da 6 kisi ve 23 Haziran'da 7 kisi olmak üzere, sorusturma kapsaminda gözaltina alinanlarin 13'ü saliverilmisti.

Lübnan yargisi, son olarak da önceki gün bazi milletvekillerin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi için Meclis'ten talepte bulunmustu.

Kaynak: AA