Bakan Karaismailoglu'ndan Kanal Istanbul Açiklamasi

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Kanal Istanbul’un, dünyanin vizyon projelerinden biri oldugunu belirterek, "Kanal Istanbul yatirimindan sonra gemi geçislerinden ciddi gelir saglanacak. Ayrica, Karadeniz’de önemli liman yatirimlari da olacak. Projenin 12 yilda kendi kendini finanse edecegini düsünüyoruz" dedi.

Bakan Karaismailoglu'ndan Kanal Istanbul Açiklamasi
Ulastirma ve Altyapi Bakanligi öncülügünde bu yil ilk kez düzenlenen ve bundan sonraki yillarda geleneksellesmesi planlanan “Türkiye Denizcilik Zirvesi”, 1, 2 ve 3 Temmuz 2021 tarihlerinde hibrit bir etkinlik olarak Tersane Istanbul’da gerçeklestirildi.

Açilis oturumunda, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Uluslararasi Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim’in açilis konusmalari gerçeklestirdigi etkinlikte, kamu, sivil toplum, akademi ve is dünyasi basta olmak üzere denizcilik sektöründeki tüm paydaslar bir araya geldi.

Kapanisi Bakan Karaismailoglu gerçeklestirdi

Zirvenin son gününde Bakan Karaismailoglu bir kapanis konusmasi gerçeklestirdi. Karaismailoglu, Kanal Istanbul’u anlattigi oturumda sektör paydaslarinin bir araya geldigi ve son derece verimli geçen zirvenin gelenekselleserek her yil Kabotaj Bayrami’nda düzenli olarak yapilmaya devam edilecegini belirtti.

Zirvenin gerçeklestigi Tersane Istanbul’un kent için çok kiymetli bir proje olduguna ve önümüzdeki yil tamamlanarak Istanbul’a deger katacagina dikkat çeken Bakan Karaismailoglu, “Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, gelisen ihtiyaçlara hazirlikli olmak zorunda. Bu sadece denizler için degil kara, hava, tren yolu anlaminda hazirlikli olmak sart. Çünkü, hareketlilik ve teknoloji gelisiyor. Bu nedenle 5-10 yillik master planlariniz olmak zorunda. Ülkemizde son yillarda çok büyük projeler gerçeklesti. Planlamalari yapildi, ihtiyaçlara bakildi ve önemli isler yapildi. Karayoluna büyük agirlik verildi.

Havayolundaki eksiklikler tamamlandi ve ‘hava yolu halkin yolu’ oldu. Rayli sisteme yönelik de ciddi yatirimlar yapildi. Denizcilik de çok önemli. Çünkü ihracatin bel kemigi denizcilik” ifadelerini kullandi.

"Kanal Istanbul kendisini 12 yilda finanse edecek"

Kanal Istanbul’un, dünyanin vizyon projelerinden biri olduguna vurgu yapan Karaismailoglu, dünyanin en büyük 10 ekonomisi olmayi hedefleyen Türkiye’nin zaten gerçeklestirdigi ulastirma ve altyapi projeleriyle küresel ticarete yön verir konumda oldugunu bildirdi. Kanal Istanbul gibi kanal projelerinin dünyanin birçok yerinde yapildigini, özellikle Dogu Avrupa’da ihtiyaçtan dogan kanal projelerinin hayata geçirildigini kaydeden Karaismailoglu, “Lojistik koridorlari hizlandirmak için kanallar yapiliyor. Dünya ticaretinin yüzde 90’i denizlerde geçiyor. Bu nedenle deniz ticaretine önem verip alternatifler sunmak zorundasiniz. Kanal Istanbul projesi için bes tane güzergah tespit edildi ve bunlar arasindan en uygun olan seçildi. Çevreci bir proje tasarlandi. Kanal Istanbul yatirimindan sonra gemi geçislerinden ciddi gelir saglanacak. Ayrica, Karadeniz’de önemli liman yatirimlari da olacak. Projenin 12 yilda kendi kendini finanse edecegini düsünüyoruz” dedi.



"Kanal Istanbul’un depremle ilgisi yok"

Kanal Istanbul’un, depremi tetikleyen bir yani olmadiginin da altini çizen Karaismailoglu, projenin derinliginin 20.75 metre oldugunu anlatarak, “Vezneciler’deki metro çalismasinin derinligi ise 60 metre, o zaman metro da yapmayalim. Zaten bu isin uzmanlari, bilim adamlari bu konuyla ilgili noktayi koydular. Kanal Istanbul projesinin bu konuyla ilgili herhangi bir olumsuz durumu yok. Kanal Istanbul ile alakali sorulacak her sorunun cevabi var. Çünkü projenin en basindan beri bu konuyla iliskili tüm sektörlerin uzmanlari her açidan derinlemesine çalismalar yapti. Ayrica, savunmamiz açisindan ve Montrö açisindan da bir sorun olusturmuyor” seklinde konustu.



“2030 yilina hazirlikli olmaliyiz”

Denizcilik konusunda dünyadaki hareketleri takip etmek gerektigini isaret eden Karaismailoglu, “Dünya’da Çin’den Avrupa’ya yillik 710 milyar dolarlik bir ticaret hacmi var. Ülkemiz Çin ile Avrupa arasinda Avrasya’nin merkezinde. Cografi konumumuzun avantajlarini mutlaka firsata çevirmemiz ve lojistik planlayici olmamiz gerekiyor” açiklamasinda bulundu.

Bugün, dünyadaki ticaret hacminin 12 milyar ton oldugunu ve bunun 1.7 milyar tonunun Karadeniz’de dolastigini animsatan Bakan Karaismailoglu, su ifadeleri kullandi:

“2030 yilinda bu rakamlarin iki katina çikmasi bekleniyor. Yani dünyada 25 milyar ton, Karadeniz’de ise 3.5 milyar tona çikacagi öngörülüyor. Su anda Karadeniz ticaret gölünün tek çikisi Istanbul Bogazi. Bugün bile burada yasadigimiz çok ciddi sorunlar, tehlikeler var. O nedenle 2030 yilina hazirlikli olmamiz lazim.”

Ana tema Mavi Vatan’in gücü ve potansiyeli

Denizcilik ve Kabotaj Bayrami kutlamalari ile baslayan Türkiye Denizcilik Zirvesinde, Mavi Vatan’in mevcut gücü ve potansiyeli, denizcilik ve lojistikteki gelecege dönük yüksek büyüme potansiyeli vadeden alanlar ve sektörün bu büyümeden elde edecegi avantajlar ele alindi. Üç günlük zirve Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin vizyonu dogrultusunda kamudan sivil topluma, akademiden is dünyasina denizcilik sektörünün tüm paydaslarini bir araya getirirken, yerli ve yabanci binlerce katilimci, çok sayida oturum, yuvarlak masa toplantisi, atölyeler, ideathonlar, deneyimsel uygulamalar, zenginlestirilmis içerik ve metodolojilerle karsilikli bilgi alisverisinde bulunma ve iliski gelistirme imkani buldu.

Alaninda uzman kisiler konusmalar yapti

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Uluslararasi Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim zirvenin ilk gününde açilis oturumunda konusmalar gerçeklestirdi. “Denizcilikte Ticaret” oturumunda, gazeteci Hakan Çelik’in moderatörlügünde MSC Türkiye CEO’su Hasan Piroglu, Birlesmis Milletler Ticaret ve Kalkinma Konferansi (UNCTAD) Ticaret Lojistik Subesi Baskani Jan Hoffmann, TÜRKLIM Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Hakan Genç, Global Yatirim Holding Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Kutman ve IMEAK Deniz Ticaret Odasi Baskani, TOBB Baskan Yardimcisi Tamer Kiran, deniz ticaretini bütünsel olarak ele alarak kendi perspektiflerinden sektördeki son gelismeleri masaya yatirdi. Katilimcilar, “Pandeminin denizcilik sektörü üzerindeki etkisi”, “Türkiye’nin denizcilikteki konumu” ve “Sektör ticaretinin büyümesi için atilmasi gereken adimlar” çerçevesinde yasanan gelismeleri aktardi. Strathclyde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Atilla Incecik, “Küresel Denizcilik Teknolojisi, Trendleri, Itici Güçler ve Zorluklar” baslikli konusmasiyla sektöre yönelik kritik teknolojik gelismeleri paylasirken, Prof. Dr. Ilber Ortayli da “Türk Bogazlari Tarihi” baslikli konusmasiyla bogazlarin deniz ticaretindeki rolünü, yazar Iskender Pala ise, “Türk Denizciliginde Üç Zirve” baslikli konusmasinda denizcilik tarihinin üç öncü ismi Çaka Bey, Piyale Pasa ve Barbaros Hayrettin Pasa’nin hikayelerini anlatti.

Rekabetin yeni ekosistemi ele alindi

Zirvenin ikinci gününde dört oturum yapildi. Inbusiness Genel Yayin Yönetmeni Hülya Güler moderatörlügünde gerçeklesen, “Bugünden Yarina Denizcilik Rotasi” baslikli ilk oturumda, “Mavi Vatan” tüm boyutlariyla ele alindi. Oturumda, Sanmar Deniz Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ali Gürün, Botas Genel Müdür Yardimcisi Talha Pamukçu, Güngen Denizcilik ve Ticaret A.S Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sait Güngen, Karadeniz Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Basar ve AAB Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, denizciligin dününe, bugününe ve yarinina dair genis bir perspektif çizdi. “Dönüsüm Söylesileri”nde ise her daim hayatin odak noktasinda olan “dönüsüm” kavrami, içinde bulundugumuz bilgi toplumu ile birlikte farkli boyutlariyla degerlendirildi. Oturumda, Deniz Temiz Dernegi/ TURMEPA Yönetim Kurulu Baskani Sadan Kaptanoglu ile “Denizciligin Ekolojik Dönüsümü” söylesisi gerçeklestirildi.



Kanal Istanbul tüm detaylariyla konusuldu

“Kanal Istanbul Türkyolu” oturumunda, Kanal Istanbul projesi tüm detaylariyla konusuldu. Marmara Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Sehir Yönetim Uzmani Prof. Dr. Recep Bozdogan moderatörlügünde gerçeklesen oturumda, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Altyapi Yatirimlari Genel Müdürü Dr. Yalçin Eyigün, TÜBA Asli Üyesi, ITÜ Ögretim Görevlisi Prof. Dr. Izzet Öztürk ve Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, projeyle ilgili bilimsel degerlendirmelerde bulundu. “Mavi Vatan Stratejisi” oturumunda, denizcilikte çevre politikalarin yeri ve önemi, enerji arzi güvenligi, rekabetin yeni ekosistemi ve bu faktörlerin denizcilik sanayisine getirecegi sonuçlar konusuldu. Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdogan moderatörlügünde gerçeklestirilen oturuma, Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Adnan Özbal, Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Selim Dursun, Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpinar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Dr. Alparslan Bayraktar ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir katildi.



Dijitallesmenin denizcilik sektörüne yansimalari

Üçüncü günde ise üç oturum düzenlendi.

Yildiz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yilmaz, “Bilginin Türbülansi” baslikli konusmasinda günümüz dünyasinda bilginin üretilmesi, kullanilmasi ve aktarilmasina iliskin her noktada yasanan önemli degisimlere dikkat çekerken, TBA Group Kurucusu Yvo Saanen ise, “Denizcilikte Dijital Çag” basligi altinda gemi trafigi, rota kontrol ve denetim gibi alanlarda gelisen teknolojik sistemleri anlatti. “Denizcilikte Dijitallesme” oturumunda, konusmacilarin perspektifinden dijitallesmenin denizcilik sektöründeki yansimalari ele alindi. Gazeteci - Yazar Hakan Güldag moderatörlügünde gerçeklesen oturuma, Türk Loydu Yönetim Kurulu Baskani Cem Melikoglu, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, UAB Eski Müstesari V. Navis Danismanlik Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, Kiyi Emniyeti Genel Müdürü Durmus Ünüvar ve YILPORT Operasyon Baskani Ian James katildi.



Bilgilendirici etkinlikler yapildi

Zirvede, oturumlar disinda birçok etkinlik ve atölye gerçeklestirildi.

Zirvenin ilk gününde etkinlik sonunda Denizcilik ve Kabotaj Bayrami kutlamalari kapsaminda Sariyer’den baslayan ve Besiktas sahilde son bulan görkemli bir “Fener Alayi” geçisi gerçeklestirildi.

Fener Alayi’nin ardindan, Besiktas’ta bulunan Barbaros Hayrettin Pasa’nin türbesinde ve sahilde isik gösterisi düzenlendi.

Çocuklarin denizcilige ilgisini artirmak için “Denizi Taniyalim” ve “Denizcilik Baglari Atölyesi” ilgi çeken atölye etkinliklerinden birkaçi oldu. Ayrica, denizcilik deneyimi yasamak isteyenlerde 360 derece LED ile donatilmis tünel ile denizcilik tarihini yasama imkani buldu.

Zirvenin ikinci gününde konusan Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Selim Dursun konusmada, Mavi Vatan’in stratejik konumundan bahsederken, Kanal Istanbul’un önemini anlatti.

Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpinar ise zirvede yaptigi konusmada, Kanal Istanbul’un bir fantezi projesi olmadigini, Istanbul’da yasayan 20 milyon nüfusun sagligini koruma projesi oldugunu vurgularken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Dr. Alparslan Bayraktar da, “Kanal Istanbul dünyanin enerji güvenligi için fevkalade önemli bir projedir” dedi.

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran ise konusmasinda, "Montrö Sözlesmesinin geçerli oldugu Bogazlar son derece net bir sekilde ifade edilmistir. Kanal Istanbul bu kapsamin disindadir" ifadesini kullandi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir da Türkiye’nin denizlerde daha da güçlü olmasi adina Milli Teknoloji Hamlesi’nin katkilarini anlatti.

Zirve, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu’nun sektöre, zirveye ve Kanal Istanbul’a iliskin degerlendirmelerini gerçeklestirmesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA