Tunus Cumhurbaskani Said'den Faizlerin Indirilmesi Çagrisi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, ülkede faizlerin indirilmesi çagrisinda bulunarak, fonlara el konulmasina yer olmadigini belirtti.

Tunus Cumhurbaskanligindan, baskent Tunus'taki Kartaca Sarayi'nda Cumhurbaskani Said'in Tunus Bankalar ve Finansal Kurumlar Meslek Birligi Baskani Muhammed el-Akrabi ile görüsmesinin ardindan yazili açiklama yapildi.

Said görüsmede, "Bugün Tunus'ta adaletsizlige, gasp veya fonlara el konulmasina yer yoktur. Haklar hukuk çerçevesinde korunmaktadir." ifadelerine yer verdi.

Faiz oranlarinin mümkün oldugu kadar indirilmesi çagrisinda bulunan Said, kimsenin magdur olmamasi için durmaksizin çalistigini dile getirdi.

- Tunus'ta ne olmustu?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kisinin katilimiyla protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Tunus Cumhurbaskani Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi azlettigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Said, kendisini bassavci ilan ederek yarginin alanina da müdahale etmisti.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini meclise almamisti.

Cumhurbaskani Kays Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal bir dayanagi bulunmayan bu adimin bir "darbe" oldugunu vurgulamisti.

Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendigini, aldigi kararlarin anayasaya uygun oldugunu ve bunu "darbe" olarak nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemisti.

Kaynak: AA