Tarim Ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Orman Yanginlarina Iliskin Son Durumu Paylasti Açiklamasi

'101 yangindan 91'ini kontrol altina aldik, savasimiz sürüyor' 'Orman yanginlariyla mücadelede ülkemiz dünyadaki en basarili ülkelerden biri'.

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, son 4 gündür Türkiye'nin dogal bir afet yasadigini belirterek, "101 yangindan 91’ini kontrol altina aldik, 10 yangini kontrol altina alma çalismalarini büyük bir özveriyle sürdürüyoruz." bilgisini paylasti.

Pakdemirli, yaptigi yazili açiklamada, Türkiye'nin pek çok bölgesinde ayni anda çikan yanginlara karsi amansiz bir mücadele verdiklerini belirterek, son 4 gündür dogal bir afet yasandigina dikkati çekti.

Zaman zaman 40-50 derecelere çikan hava sicakligina, düsük neme ve 50-60 kilometreden daha fazla hizla esen rüzgara ragmen orman teskilatinin yanginlarla mücadelesinin canla basla sürdügünü vurgulayan Pakdemirli, söyle devam etti:

"Geldigimiz noktada, 28-31 Temmuz arasinda çikan 101 orman yangininin 91’ini kontrol altina aldik. 10 yangini kontrol altina alma çalismalarini büyük bir özveriyle sürdürüyoruz. Su an özellikle Antalya, İçel ve Mugla'daki yanginlara yogunlasmis durumdayiz. Insallah buradaki yanginlari da en kisa sürede kontrol altina alacagiz. Tüm ekipmanimiz ve orman teskilatimiz ile gece gündüz demeden, 7-24 bunun için çalisiyoruz. Ihtiyaca göre ek araçlari devreye sokuyor ve bölge ülkelerden gelen destekleri de kullaniyoruz. Ayni zamanda afetten etkilenen vatandaslarimizla da görüsüyoruz. Tüm yaralari en kisa sürede saracagiz."

- "Yanginlarla mücadelede dünyadaki en basarili ülkelerden biriyiz"

Pakdemirli, Avrupa Orman Yangini Bilgi Sistemi verilerine göre, Akdeniz ülkelerinin son 10 yilda zarar gören ormanlik alan oranina bakildiginda, Türkiye'nin ayni iklim kusagindaki diger ülkelere göre orman yanginlariyla mücadelede son derece basarili olduguna isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Son 10 yilda Portekiz'de yillik ortalama 134 bin hektar, Ispanya'da 94 bin hektar, Italya'da 64 bin hektar, Yunanistan'da 24 bin hektar, Fransa'da 12 bin hektar orman alani yanarken, ülkemizde yillik ortalama 7 bin hektar ormanlik alan zarar gördü. Yine 2020'de ABD'de yangin basina düsen alan 68 hektar, Kanada'da 76 hektar, Ispanya'da 20,4 hektar, Fransa'da 7,6 hektar iken ülkemizde yangin basina düsen alan 6,2 hektar olarak gerçeklesti. Hedefimiz, tek bir agacin dahi zarar görmemesidir. Ancak bu veriler de gösteriyor ki, orman yanginlariyla mücadelede ülkemiz dünyadaki en basarili ülkelerden biridir."

Tüm dünyanin orman yanginlariyla mücadele ettigini vurgulayan Pakdemirli, küresel isinmanin da etkiledigi iklimsel risklerin dünya ormanlari için yangin tehlikesini artirdigini ifade etti.

Pakdemirli, Türkiye cografyasina uygun olarak orman yanginlariyla mücadele ettiklerini belirterek, "Her ülke orman yanginlariyla mücadelede kendi cografyasina ve orman yerleskesine uygun yangin söndürme araçlari ve teknikleri kullaniyor. Biz de cografyamiza göre helikopter sayisini artirarak, nokta atisi müdahaleleri seri hale getirdik. Zamanla filomuza katilan uçaklar, ihtiyaçlar dogrultusunda kullaniliyor. Cansiparane mücadele veren orman teskilatimizin yani sira gönüllü ekiplerimizin de çabalariyla yanginlara müdahale ediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Gelecege nefes oluyoruz"

Ormanlarin el birligiyle korunmasinin önemine isaret eden Pakdemirli, Türkiye'de pek çok sivil toplum kurulusu tarafindan baslatilan fidan kampanyalarina da degindi.

2019'da vatandaslarin, "Gelecege Nefes" kampanyasi ile 1 günde 13 milyonu askin fidani Orman Genel Müdürlügü kanali ile toprakla bulusturdugunu hatirlatan Pakdemirli, su açiklamayi yapti:

"Dün de bugün de Türkiye’de ormanlik alanlara fidan dikme yetkisi sadece Orman Genel Müdürlügündedir. Ülkemizdeki tüm sivil toplum örgütlerinin, kurum ve kuruluslarinin yaptigi fidan bagislarinin dikimi geçmiste de bugün de sadece Orman Genel Müdürlügü tarafindan yapilmaktadir. Birkaç gündür bazi vakif ve derneklerin yaptigi fidan dikim kampanyalarinda toplanan bagislarin Orman Genel Müdürlügüne aktarilmasi sanki bugüne kadar yapilan uygulamadan farkli ve yeni bir durummus gibi tartisilmakta ve 1 günde Orman Genel Müdürlügüne 13 milyon fidani emanet eden halkimizin kafasinda soru isaretleri yaratilmaya çalisilmaktadir. Türkiye'de hangi kanaldan hangi kurum üzerinden fidan bagislanirsa bagislansin, bu fidanlar en güvenli eller olan Orman Genel Müdürlügümüzün vefakar personeli tarafindan gelecege nefes olmalari için kullanilmaktadir."
Kaynak: AA