Italya'nin Sicilya Adasi'ndaki Yanginlar Günlük Hayati Olumsuz Etkiledi

Italya'nin güneyindeki Sicilya Adasi'nin farkli yerlerinde çikan orman yanginlari, Katanya kent merkezi basta olmak üzere pek çok yerde günlük hayati olumsuz etkiledi.

Italyan basininda çikan haberlere göre, Katanya kent merkezine yakin farkli noktalarda aksamüstü çikan ve Afrika kaynakli rüzgarin da etkisiyle hizla yayilan yangin özellikle Fossa Creta muhitinde birkaç ailenin evinin terk etmesine yol açti.

Itfaiye helikopterinden çekilen görüntülerde de bölgede yogun bir dumanin olustugu görüldü.

Bazi yollarin yogun duman sebebiyle trafige kapandigi aktarilirken, sahil seridinde bazi tesislerde maddi hasarin olustugu kaydedildi.

Yanginin sahil seridini etkilemesiyle 150 kisi, alevlerin sardigi sahil seridini botlarla denize açilarak terk ederken, liman komutanligi ekipleri, denize açilanlari kurtardi.

Kent merkezini olumsuz etkileyen yangin, Katanya Havaalani'nin da gün içerisinde hava trafigine kapanmasina yol açarken, aksam saatlerinde havaalani yeniden hava ulasimina açildi.

Yangini söndürmek üzere çok sayida itfaiyeci görev yaparken, Katanya'ya adanin farkli noktalarindan da takviye itfaiye ekipleri gönderildigi ifade edildi.

- Adada pek çok noktada yangin var

Itfaiye ekipleri adanin farkli noktalarinda çikan yanginlarla da mücadele ediyor.

Adanin bir diger önemli kenti Palermo yakinlarindaki Piana degli Albanesi'nin makilik alaninda önceki gün çikan ve rüzgari etkisiyle siddetlenen yangini söndürme çalismalari, havadan ve karadan sürüyor. Piana degli Albanesi’de 800 hektar makilik alanin yandigi bildirildi.

Ayni sekilde Messina kenti yakinlarinda da 5 ayri yerde çikan irili-ufakli yanginlari söndürmek üzere itfaiye ekiplerinin çalistigi aktarildi.

Asiri sicaklarin etkisiyle çiktigi ifade edilen yanginlarla ilgili Sicilya Özerk Yönetim Baskani Nello Musumeci, kundaklama süphesini göz ardi etmedi ve arastirmalarinin sürdügünü ifade etti.

Kundakçilar için ömür boyu hapis önerisi verilmesini dile getiren Musumeci, "Maalesef, korktugumuz üzere Sicilya'da dünden beri kaydedilen yüksek sicakliklar sebebiyle adada büyük yanginlar çikiyor. Bu yanginlarda ortaya çikan yikim gerçekten ciddi boyutta." dedi.

Sivil Savunma Ajansi, ülke genelinde hava sicakliklarinin artacagina dikkati çekerek, bazi bölgelerin risk seviyesini "turuncu"ya çikartmis ve hassas noktalarda yangin çikabilecegi uyarisinda bulunmustu.

Ülkede geçen hafta sonu da Sardinya adasinin batisindaki Oristanese kirsalinda 20 bin hektar arazi yanmis, 1500 kisi yerinden olmustu.

Kaynak: AA