Israil Disisleri Bakani Lapid'den Dünyaya 'Iran'in Durdurulmasi' Çagrisi

Israil Disisleri Bakani Yair Lapid, bir nakliye gemisinin dün Tanzanya'dan Birlesik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giderken Hint Okyanusu'nda saldiriya ugramasindan dolayi dünyaya Iran'in "durdurulmasi" çagrisi yapti.

Lapid sosyal medya hesabindan yaptigi yazili açiklamada, Israilli nakliye sirketine ait geminin saldiriya ugramasinin arkasinda Iran oldugunu ima ederek, "Iran sadece bir Israil sorunu degil, ayni zamanda hepimize zarar veren bir terör, yikim ve istikrarsizlik kaynagidir." degerlendirmesinde bulundu.

Iran'in uluslararasi nakliyat ve ticaret seyrini de tehdit ettigini ileri süren Lapid, "Seyir özgürlügüne de zarar veren Iran terörü karsisinda asla sessiz kalmamaliyiz." ifadelerini kullandi.

Lapid, Ingiltere Disisleri Bakani Dominic Raab ile sürekli temas halinde oldugunu aktararak, "Bu aksam kendisine bir Ingiliz vatandasinin da öldürüldügü gemiye yapilan saldiriya siddetle karsilik verilmesi gerektigini söyledi." açiklamasinda bulundu.

- Israil, Hint Okyanusu'nda bir nakliye gemisini hedef alan saldiridan Iran’i sorumlu tuttu

Israil’in Kanal13 televizyonu, adinin açiklanmasini istemeyen üst düzey Israilli bir yetkilinin Hint Okyanusu'nda gerçeklesen gemi saldirisina iliskin görüslerini aktarmisti.

Haberde söz konusu yetkilinin, “Israil gemisinin Hint Okyanusu'nda hedef alinmasinin arkasinda Iran var. Bir Iran terör saldirisi var, iki masum insan öldü.” seklindeki sözlerine yer verilmisti.

Tanzanya'dan BAE’ye giderken Hint Okyanusu'nda dün saldiriya ugrayan Israilli nakliye sirketine ait gemideki mürettebattan 2'sinin hayatini kaybettigi bildirilmisti.

Israilli is insani Eyal Ofer'in sahibi oldugu Ingiltere merkezli Zodiac Maritime Denizcilik Sirketinden yapilan açiklamada, "Dün M/T Mercer Street isimli gemide meydana gelen olayin, gemideki mürettebattan biri Rumen, biri Ingiliz uyruklu ikisinin ölümüyle sonuçlandigini derin üzüntüyle anliyoruz." ifadesinde bulunulmustu.

Sirket, gün içinde yaptigi baska açiklamada da Tanzanya'dan BAE'ye dogru seyir halindeki "Mercer Street" adindaki yakit tankerinin hedef alindigindan süphelendiklerini bildirmisti.

Geminin Japon bandirali oldugu ve Ofer'in sirketi tarafindan yönetildigi belirtilmisti.

Israil basini da Ingiliz Savunma Bakanligina dayandirdigi haberde, Umman açiklarinda bir Israil gemisinin saldiriya ugradigini bildirmisti.

Kaynak: AA