Makine Ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi Kurulmasini Içeren Kanun Resmi Gazete'de Yayimlandi

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi (MKE AS) kurulmasini içeren kanun Resmi Gazete'de yer aldi.

Kanuna göre, Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi, baslangiç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi kurulacak. MKE AS'nin yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumluluklari düzenlenecek. Sirketin ilgili oldugu bakanlik, Milli Savunma Bakanligi olacak. MKE AS, faaliyetlerini sermayesinin tamami Hazine'de olacak sekilde sürdürecek.

MKE AS, yurt içi ve disinda sirket kurma, kurulmus sirketleri satin alma, bu sirketlere istirak etme veya bu sirketleri isletme, gerektiginde yurt içi ve disinda sube/temsilcilik açma, milli güvenlik ve ulusal kalkinma içeren yatirim projeleri için Cumhurbaskani Karari ile kamulastirma yapma yetkisine sahip olacak. Yurt disinda sirket kurma, kurulmus sirketleri satin alma ve bu sirketlere istirak etme Hazine ve Maliye Bakanliginin görüsü alinarak genel kurul karari ile gerçeklestirilecek.

MKE AS, milli güvenlik hedefleri dogrultusunda askeri ve sivil amaçli; her çesit silah, mühimmat, patlayici ve kimyasal madde, petrokimya ve diger kimyevi ürünleri, makine, teçhizat, malzeme, ham madde, araç gereç, cihaz, sistem ve platformlari yurt içi ve yurt disinda üretme veya ürettirme, pazarlama ve ticaretini yapma, temsilcilik faaliyetlerinde bulunma, arastirma-gelistirme, ürün gelistirme ve mühendislik faaliyetleri, modernizasyon, tasarim, test, montaj, entegrasyon ve satis sonrasi hizmeti yapma veya yaptirma, jenerik ve yenilikçi teknolojilerin yerli ve milli olarak gelistirilmesine iliskin tematik arastirma merkezi/laboratuvari, özel endüstri bölgesi veya egitim kurumlari kurma; her türlü kurum, kurulus ve tüketiciye yönelik olarak proje mühendisligi, danismanlik, teknoloji transferi, egitim hizmetleri ile enerji, geri dönüsüm, taahhüt isleri yapma, lojistik destek saglama, mühimmat ayirma ve ayiklama faaliyetlerinde ve esas sözlesmesinde belirlenen diger faaliyetlerde bulunabilecek.

MKE AS hizmetlerinin gerektirdigi görevler, Is Kanunu'na tabi personel eliyle yürütülecek. Sirket, faaliyet alaniyla ilgili konularda geçici veya sürekli olarak yerli ve yabanci uyruklu personel istihdam edebilecek. Sirketin hisseleri ve bagli ortakliklari; satis, kiralama, isletme hakkinin devri veya sair tasarruflar yoluyla yerli veya yabanci özel hukuk gerçek ve tüzel kisilerine devre konu edilemeyecek.

MKE AS ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasi MKE AS'ye ait olan istirakler, Özellestirme Uygulamalari Hakkinda Kanun hükümlerine tabi olmayacak. MKE AS'nin faaliyet alani kapsaminda ithal edecegi mal ve hizmetler, gümrük vergisinden muaf tutulacak.

Sirket, yüklendigi taahhütleri daha etkin sekilde yerine getirmek için ayni sekilde geri vermek veya gerçege uygun degerini ödemek sartiyla Milli Savunma Bakanligi envanterinde bulunan ham madde, malzeme, araç gereç, cihaz, teçhizat, yedek parça, sistem, alt sistem ve benzerlerini kullanabilecek. Milli Savunma Bakanligi envanterinde bulunan bina, fabrika, imalathane, atölye, is yeri ve benzeri tasinmazlar, arazi, platform, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemler ile altyapi ve test merkezleri Milli Savunma Bakani onayiyla bedelsiz kullanilabilecek.

Kaynak: AA