Kocaeli'de Atik Su Yönetmeligine Uymayan 20 Tesise 2 Milyon 968 Bin 800 Lira Para Cezasi

Kocaeli'de, 6 ayda atik su yönetmeligine uymayan 20 tesise 2 milyon 968 bin 800 lira idari yaptirim uygulandi.

Kocaeli Valiliginden yapilan açiklamada, Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü ekiplerince kent genelinde bulunan 13 sabit hava kalitesi ölçüm istasyonunda olumsuzluk tespit edilmesi durumunda derhal inceleme baslatildigi belirtildi.

Valilik tarafindan lisansli tehlikeli atik geri kazanim/bertaraf ve ara depolama tesislerine kamera sistemi kuruldugu, 24 saat esasina alinan kayitlarin da 1 yil süreyle saklandigi aktarilan açiklamada, çalismanin kaçak atik dökümlerinin önüne geçilmesinde örnek teskil ettigi vurgulandi.

Açiklamada, kaçak vidanjör dökümlerinin engellenmesine yönelik çalismalardan bahsedilerek, sunlar kaydedildi:

"Gerek il içinden gerekse il disindan atik su transferi yapan tüm vidanjörlerle transfer edilen atik sularin kaynagindan bertaraf noktasina kadar izlenebilmesinin mümkün kilinmasi, kaçak desarjlarin aninda tespit edilerek gerekli is ve islemlerin tesis edilebilmesi amaciyla Türkiye'de ilk defa ilimizde faaliyet gösteren atik su tasiyan tüm vidanjörlere cip taktirilmasi saglanmistir.

Ilimizde hava kalitesini iyilestirmeye yönelik kimyasal depolamalara iliskin Valilikçe Türkiye'de ilk defa kimyasal depolama yapan firmalarin emisyonlarina yönelik çalisma yapilmis, belli basli kimyasallar için emisyon tedbirleri bir standarda baglanmistir. Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce 20 personelden olusturulan ve 24 saat esasina göre görev yapan 10 ekiple 2021 yili basindan bugüne 584 kez atik su denetimi yapilmistir. Bu denetimlerde alinan 245 numune analiz edilmek üzere laboratuvara teslim edilmistir. Çalismalar neticesinde 1 Ocak- 30 Haziran tarihlerinde 1400 tesis denetlenmis, uygunsuzluk tespit edilen 20 tesise 2 milyon 968 bin 800 lira idari yaptirim uygulanmistir."

Açiklamada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in öncülügünde baslatilan "Sifir Atik" projesinin baslangicindan itibaren kentte 102 bin 164 ton atik kagit, 43 bin 369 ton atik cam, 31 bin 469 ton atik metal ve 57 bin 548 ton atik plastik toplandigi bildirildi.

- Kocaeli'de 674 bin 835 metreküp müsilaj toplandi

Vali Seddar Yavuz baskanliginda devam eden müsilajla mücadele çalismalarina deginilen açiklamada, "Kocaeli'de toplamda 674 bin 835 metreküp müsilaj toplanarak usulüne uygun bir sekilde bertaraf edilmistir. Ayrica Valilik koordinasyonunda deniz kirliligine neden olabilecek isletmeler, limanlar ve benzeri tesislerin denetlenerek olusabilecek deniz kirliliginin önüne geçilmesi için alici ortama desarji olan Organize Sanayi Bölgeleri, ISU aritma tesisleri ve sanayi tesislerinde, aritma durumu ve iyilestirme çalismalarini belirleme kapsaminda saha incelemeleri baslatilmistir." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA