Kabil Havalimani'nin Akibetinin Netlesmesine Iliskin Bekleyis Sürüyor

ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan geri çekilme süreci devam ederken, baskent Kabil’de bulunan ve Türkiye’nin güvenligini saglamaya devam etmeyi önerdigi Hamit Karzai Uluslararasi Havalimani’nin akibetinin netlesmesine iliskin bekleyis sürüyor.

Kabil Havalimani'nin Akibetinin Netlesmesine Iliskin Bekleyis Sürüyor
ABD Baskani Joe Biden’in Afganistan’dan geri çekilme karari kapsaminda ABD ve NATO birliklerinin tahliye çalismalari devam ederken, Afganistan’in baskenti Kabil’de bulunan Hamit Karzai Uluslararasi Havalimani’nin akibetiyle ilgili bekleyis sürüyor. NATO birliklerinin çekilmesinin ardindan havalimaninin güvenligini üstlenmeye devam etme teklifinde bulunan Türkiye ve ABD arasinda görüsmeler sürerken, taraflardan havalimaninin güvenligini Türkiye’nin saglamasi konusunda anlasildigini destekler nitelikte açiklamalar geldi. Bu hafta ABD medyasina yansiyan haberlerde de, Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlanmasinin ardindan havalimaninin güvenliginin saglanmasina destek amaciyla ABD’nin bölgede bir miktar asker birakacagi ifade edildi. Biden yönetiminin, havalimaninin güvenligini saglamak üzere bazi agir silahlar tedarik edecegi de aktarilan bilgiler arasinda yer aldi.

Belçika’nin baskenti Brüksel’de 14 Haziran’da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nde ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile ABD Baskani Joe Biden arasindaki görüsmede de ele alinan konu ile ilgili geçtigimiz hafta ABD’den Türkiye’ye teknik bir heyet giderek, temaslarda bulundu. Milli Savunma Bakani Hulusi Akar da temaslarin sürecegini ve çikacak sonucu Cumhurbaskani Erdogan baskanliginda ele alacaklarini söyledi.



Öte yandan Hamit Karzai Uluslararasi Havalimani’nin güvenliginin saglanmasina iliskin Türk askeri kuvvetlerinin yaninda kimlerin olacagi Afganistan halkinin ilgisini çekerek, halk arasinda Türkiye hariç baska ülkenin destegine güvenmenin zor bir karar olabilecegi ileri sürülmüstü. Ayrica yerel halk arasinda, Havalimani’nin güvenliginin saglanmasi konusunda Türkiye’nin Pakistan ve Macaristan’i yaninda alma düsüncesi konusulmaya baslanmisti.

Bagram Askeri Hava Üssü tahliye edildi

ABD Baskani Joe Biden’in Afganistan’dan geri çekilme karari kapsaminda tahliye çalismalarina devam eden ABD ve NATO birlikleri, ABD’nin Afganistan’daki en büyük askeri üssünü olan Bagram Hava Üssü’nü dün tahliye etmisti. Taliban ise geri çekilmeyi olumlu bir adim olarak nitelendirmis, yabanci güçlerin ülkenin her yerinden geri çekilmesi çagrisinda bulunmustu.

Biden, çekilme için 11 Eylül’ü isaret etmisti

Biden, 14 Nisan’da ABD’nin 1 Mayis’tan itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye baslayacagini ve tam çekilmenin 11 Eylül’e kadar tamamlanacagini duyurmustu. ABD’nin ardindan NATO tarafindan yapilan açiklamada ise, "Birliklerimiz birlikte Afganistan’a gitti, simdi birlikte çikiyoruz" denilmisti. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise Biden’in aksine Afganistan’dan çekilme sürecinin Agustos sonuna kadar tamamlanmasinin beklendigini söylemisti.

ABD’nin Afganistan’da 2 bin 500 civarinda askeri ve 18 bine yakin sözlesmeli personeli bulunuyor. NATO’nun ise Afganistan’da 7 bin 500 civarinda askeri bulunuyor.
Kaynak: İHA