Iran, 1988'De 290 Kisinin Hayatini Kaybettigi Yolcu Uçagini Vuran ABD'den Özür Ve Tazminat Bekliyor

Iran Cumhurbaskani Hasan Ruhani: 'ABD hükümetinin 1988'de Fars (Basra) Körfezi'nde büyük bir suç islendigini kabul etmesini bekliyoruz. Özür ve tazminat için gerekli adimlari atin ve bu büyük suçun katilini ve suçlusunu neden ödüllendirdiginizi halka açiklayin'

Iran Cumhurbaskani Hasan Ruhani, 3 Temmuz 1988'de 290 yolcu tasiyan Iran uçaginin Basra Körfezi'nde ABD savas gemisi tarafindan atilan füzeyle düsürülmesine iliskin Washington'dan halen özür ve tazminat beklediklerini belirtti.

Iran devlet televizyonunun haberine göre, baskent Tahran'da düzenlenen bir toplantida konusan Ruhani, 1988'de ABD'ye ait bir savas gemisi tarafindan Iran hava sahasinda güdümlü füzelerle vurulan yolcu uçaginda yitirilen çogunlugu Iranli 290 sivili andi.

Olayi "korkunç ve büyük bir suç" olarak niteleyen Ruhani, "Maalesef ABD hükümeti, o günden bu yana yalnizca özür dilememekle kalmadi ayni zamanda uçagi vuran savas gemisinin komutanini ödüllendirdi." dedi.

Ruhani, "ABD hükümetinin 1988'de Fars (Basra) Körfezi'nde büyük bir suç islendigini kabul etmesini bekliyoruz. Özür ve tazminat için gerekli adimlari atin ve bu büyük suçun katilini ve suçlusunu neden ödüllendirdiginizi halka açiklayin." ifadelerini kullandi.

Öte yandan hadisenin yildönümü dolayisiyla Iran Disisleri Bakanliginin sosyal medya hesabindan paylasilan "Iranlilar unutmayacak" baslikli mesajda, ABD'nin Orta Dogu'daki varliginin terör örgütü DEAS'in ortaya çikmasina yol açtigi ve bölgede asiriligi güçlendirdigi kaydedildi.

Disisleri Bakanliginin mesajinda, "ABD bölgeyi terk etmelidir." ifadesine de yer verildi.

3 Temmuz 1988'de, Iran'in Bandar Abbas Havalimani'ndan Dubai'ye uçmakta olan Iran Havayollarina ait 655 uçus kodlu Airbus A300B2 tipi bir yolcu uçagi, 274 yolcusu ve 16 mürettebatiyla birlikte, Basra Körfezi üzerinde ABD Donanmasina ait USS Vincennes savas gemisinden ateslenen SM-2MR füzelerinin hedefi olmustu. Saldiriya ugrayan yolcu uçaginin infilak etmesi sonucu 290 sivil hayatini kaybetmisti.

ABD'li yetkililer saldiri sonrasinda, Iran'a ait yolcu uçagini bir savas uçagi ile karistirdiklarini iddia etmislerdi.

Saldiri emrini veren USS Vincennes gemisinin komutani Amiral William C. Rogers eski ABD Baskani George Bush tarafindan Basra Körfezi'ndeki "üstün hizmetlerinden dolayi" Liyakat Nisani ile ödüllendirilmisti.

Kaynak: AA