Fransiz Komedyen Dieudonne M'bala'ya 4 Ay Hapis Cezasi

Fransa'da skeçlerine izin verilmedigi ve ifade özgürlügü kisitlandigi gerekçesiyle Türkiye'den siginma talep eden Fransiz komedyen Dieudonne M'Bala, yargilandigi 3 davada kamuya açik sekilde hakaret ve nefrete tesvik suçlarindan 4 ay hapis ve toplam 15 bin avro para cezasina çarptirildi.

Siyasi aktivist ve komedyen M'Bala, baskent Paris'te görülen ilk davasinda, Eylül 2020'de yayimlanan bir videoda, bakanliklar arasi anti-LGBT nefreti, anti-semitizm ve irkçilik karsiti delege Frederic Potier'e "resmi görevliye kamuya açik sekilde hakaret"ten yargilandi. Mahkeme, M'Bala'ya 10 bin avro para cezasi verdi.

Komedyen, ikinci davasinda ise Mayis 2020'de yayimlanan 2 videoda, anti-semitik mahiyette kamuya açik hakaret ile insanliga karsi suçlari tanimama suçlarindan 4 ay hapis cezasina çarptirildi.

M'Bala'nin avukati davalari temyize götüreceklerini bildirdi.

M'Bala'ya, ülkenin güneydogusundaki Nice kentinde, Mart 2019'da yayimlanan bir videoda Nice Belediye Baskani Christian Estrosi'ye hakaret ettigi gerekçesiyle de 5 bin avro para cezasi verildi.

Mahkeme, ayrica komedyenin 3 bin avro tazminat ve 2 bin avroya yakin mahkeme masraflarini da ödemesine hükmetti.

Temyiz Mahkemesi, önceki hafta komedyen hakkinda, gösterilerinin kayit disi gelirlerinden 1 milyon avrodan fazla parayi zimmetine geçirdigi gerekçesiyle verilen 3 yil hapis ve 300 bin avro hapis cezasini onamisti.

Kaynak: AA