Findigin Giresun'dan Dünyaya Ihracatinda Kadinlar Önemli Rol Oynuyor

FISKOBIRLIK tarafindan iç pazarin yani sira 25 ülkeye ihracati gerçeklestirilen 100’e yakin findik mamulü kadin isçiler tarafindan isleniyor.

Findigin Giresun'dan Dünyaya Ihracatinda Kadinlar Önemli Rol Oynuyor
FSIKOBIRLIK’in her yil yaklasik 3 milyon dolar gelir elde ettigi findik ihracatinin yüzde 90’ini nihai ürünler olustururken, findiga bu katma degeri ise kadin isçilerin sagladigi belirtildi.

Türkiye’nin en büyük üretici birliklerinden birisi olduklarini hatirlatan FISKOBIRLIK Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar, istihdamina önem verdikleri kadinlar tarafindan findiga katma deger saglandigini söyledi.

Bayraktar FISKOBIRLIK sadece üreticiler için degil, kadin istihdami için de önemli bir kurulustur. FISKOBIRLIK, üretim tesislerinin yani sira, marketlerde ve kooperatiflerinde yaklasik 500 kadin isçi istihdam edilmektedir. Ürünlerimizin tamamina kadin eli degmis oluyor. Bu ürünlerin iç pazarin yani sira, 25 ülkeye ihracati gerçeklestiriliyor. Bu rakamlar her geçen yil artmaktadir. Çok iyi biliyoruz ki kadin emeginin degdigi her ürün sevgiyle, özenle üretilmektedir. Bu da güven ve kaliteyi getirmektedir. Kadinlarin is hayatina girmesi, aile ekonomisine katki sunmasi toplumun moral degerlerini de yükseltmektedir. Kadinlara pozitif ayrimcilik anlaminda kadin istihdamina önem veriyoruz. Kötü günleri her geçen yil geride birakan FISKOBIRLIK büyüdükçe istihdam da artacaktir ve bu istihdam artisindan da en büyük payi kadinlar alacaktir” dedi.

FISKOBIRLIK’te yaklasik 4 yildir Kalite Kontrol Sefi olarak görev yapan Gida Mühendisi Suzan Yavuz Saygili ise “Kadin eli degmis Giresun kalite findiklar FISKOBIRLIK öncülügünde tescillenip, cografi isaretli olarak dünya pazarinda yerini almistir. Bunun için kadinlar olarak gurur duyuyoruz. Bugün sadece Giresun’daki entegrede 300’e yakin kadin çalismaktadir. Findik hassas bir üründür ve isçiligi titizlikle yapilmak zorundadir. Görmek, seçmek kadinlarin daha basariyla yapabilecegi bir istir ve kadin elinin degdigi bu ürünler daha kaliteli olmaktadir. Bir kadin olarak findiga kiymasiyla, ezmesiyle, her çesit kremasiyla, çikolatasiyla katma deger katarak dünya pazarina arz etmekten mutluluk duyuyoruz. Bir anlamda findigin Giresun’dan dünyaya ihracatini kadinlar sagliyor diyebiliriz” ifadelerini kullandi.

Findigin hammadde olarak tesislere girisinden, katma deger saglanmis olarak çikisina kadar kadin emeginin oldugunu kaydeden Üretim Planlama Sorumlusu Gida Mühendisi Fatma Gemicioglu da “Kadinlar sadece dogurgan degil, üretim alaninda da basarili isler yaptiginin güzel bir örnegi FISKOBIRLIK çalisani kadinlardir. Kadin gücünün üretimdeki emegi iste FISKOBIRLIK’tir. Buradaki kadinlar findigin hammadde olarak gelisinden katma degerli olarak dünya ülkelerine en kaliteli ürünlerin ihraç edilmesinde emek harcamaktadir. Kadinlarin is disiplini kalite ve güveni de beraberinde getirmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA