Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin, AB'nin 'Güçsüz Ve Plansiz' Oldugunu Söyledi

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin, Avrupa Birligi'nin (AB) "güçsüz ve plansiz" oldugunu belirtti.

Kalin, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yer alan habere göre, AB ile ilgili hayal kirikligini bildirdi.

Gazetecilere açiklamalarda bulunan Kalin, AB'nin Türkiye ile iliskileri sekillendirecek vizyondan yoksun oldugunu belirterek, "Neden hiçbir yerde ilerlemeler kaydedemedigimizi merak ediyorum. Bunun nedeni sadece Türkiye olamaz. AB, güçsüz ve plansiz." ifadesini kullandi.

Kalin'in Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in NATO Zirvesi çerçevesinde yaptigi görüsmeleri övdügü, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Almanya Basbakani Angela Merkel ile ikili görüsmeleri de öne çikardigi ifade edildi.

Cumhurbaskani Sözcüsü Kalin'in, AB Zirvesi'nde Türkiye'ye iliskin sonuçlari ise elestirdigi aktarilan haberde, Kalin'in bu sonuçlarin Ankara'nin "beklentilerinin çok altinda kaldigini" ifade ettigine dikkat çekildi.

Eylülde yapilacak zirvenin beklenilmesi gerektigini belirten Kalin, ancak buradaki beklentilerinin de düsük oldugunu kaydetti.

Bunun yani sira stratejik öngörü sahibi politikaci olan Merkel'in veda edecegini ancak onu kimin takip edeceginin bilinmedigini aktaran Kalin, Türkiye'nin Istanbul Sözlesmesi'nden çekilmesine yönelik elestirileri de reddetti.

AB'nin gelecek üç yil içinde Türkiye'nin ev sahipliginde Suriyeli mültecileri desteklemesine iliskin her bir sene için yalnizca bir milyar avro saglamak istemesini hayal kirikligi olarak nitelendiren Kalin, Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki koridorda yerlerinden edilmis milyonlarca insan sayilmazsa 3,7 milyon Suriyeli mültecinin Türkiye'de yasadigini, buna ek olarak Afganistan gibi ülkelerden de yüz binlerce siginmacinin bulundugunu hatirlatti.

- AB vaadini yerine getirmedi

Taleplerin sadece bütçelerle ve sayilarla ilgili olmadigini, ayni zamanda dogru siyasi katilimla ilgili de oldugunu vurgulayan Kalin, AB'nin 2016'daki birinci göç mutabakatinda vadettigi yakinlasmayi yerine getirmedigini kaydetti.

Kalin, bunun üst düzey görüsme formatlarini, eskimis gümrük birliginin yeniden müzakere edilmesini ve vize muafiyetini içerdigine dikkati çekti.

Kaynak: AA