AK Parti Adiyaman Milletvekili Aydin'dan 'Tütün Üreticisinin Yanindayiz' Açiklamasi Açiklamasi

'Tütün en önemli gelir kaynaklarindan biri, biz her zaman çiftçimizin yaninda olduk bundan sonra da olacagiz. Birakin satisi, bulundurmasi bile yasak olan bir üründü, kim bu tütünü bu noktaya tasidigini herkes çok iyi biliyor'

AK Parti Adiyaman Milletvekili Ahmet Aydin, "Hiç kimse tütün üzerinden siyaset yapmasin, tütünü dün yasaklayanlar bugün kalkip bir baska provokasyonlar içerisine girmesin. Biz her zaman üreticilerimizin ve çiftçilerimizin yaninda durduk durmaya da devam edecegiz." dedi.

Aydin, gazetecilere yaptigi açiklamada, tütünün Adiyaman ve çevre illerin en önemli geçim kaynagi oldugunu söyledi.

Tütün konusunda her zaman çiftçilerin yaninda oldugunu ifade eden Aydin, söyle konustu:

"Tütün en önemli gelir kaynaklarindan biri, biz her zaman çiftçimizin yaninda olduk bundan sonra da olacagiz. Birakin satisi, bulundurmasi bile yasak olan bir üründü, kim bu tütünü bu noktaya tasidigini herkes çok iyi biliyor. Sayin Cumhurbaskanimiz liderliginde AK Parti olarak hep üreticimizin lehinde olduk. Bulundurmasi yasak olan tütünü önce 50 kilograma daha sonra arkasindan da tümden bu isi kaçak olmaktan çikarmak adina, yasal düzenlemeyi yaptik. Biz bu yasal düzenlemeyi yaparken de bütün bölgedeki sivil toplum kuruluslari ve paydaslari olanlarin da gönlünden geçen talebi olan kooperatiflesme üzerinden yaptik. En az 250 tütün üreticisi bir araya gelerek bir kooperatif kuracak ve üreticiler kendi ürettigi tütünü kooperatif üzerinden piyasaya serbest hale gelecek. Tütün yani kaçak olmaktan çikip yasal hale gelecek."

Daha önce 3 defa uzatilan yasal sürecin, son bir kez saglikli bir kooperatiflesme olabilmesi adina 6 ay daha ertelenmesi için ilgili bakanliklarla yaptiklari müzakereler sonucunda bir kanaate vardiklarini aktaran Aydin, "1 aydir bunun üzerinde çalisiyorduk. Pandemi sartlarini dikkate alarak, üreticimizin magdur olmamasi için köylü ve üreticimiz için yaptiklarimizin üzerine neler yapabilir diye düsündük. 1 ay önce yaptigimiz basvurular 2 hafta önce sonuçlandi ve bu anlamda da Meclis'e gelerek ilk torba kanunun içerisinde de aslinda biz duyurmustuk. Insallah bu izinsiz tütün ticareti yapanlara iliskin hapis cezasini en azindan 6 ay daha 01 Ocak 2022 yilina ertelenmesi noktasinda torba kanununa teklifimizi koyacagiz ve bunu Meclisimizin takdirine sunacagiz." diye konustu.

6 aylik süre içerisinde kooperatiflerin eksikliklerinin tamamlanmasi noktasinda çalismalarin sürecegini belirten Aydin, "Kooperatiflerin tesislesmesi noktasinda gerekli destekleri saglayarak, tesislerini kurmasi noktasiyla insallah tütün tamamen yasal zemine kavusmus olacak." dedi.

Hiç kimsenin tütün üzerinden siyaset yapmamasini isteyen Aydin, söyle devam etti:

"Tütün çiftçimizin gariban ailelerimizin el emegidir, alin teridir, çocuklarimizin gelecegidir. Kimse çocuklarimizin gelecegi ile oynamasin, biz geçmisten beridir yasak olan bu ürünü ilk defa kaçak olmaktan çikarip, yasal bir zemine kavusturduk. Bu anlamda gerekli altyapi çalismalarini da tamamladik, kooperatiflerimizde kuruldu, insallah Meclisimizden 6 aylik daha uzatma süremizi istiyoruz ve bu konuyla ilgili AK Parti'nin tavri nettir, ortadadir, hiç kimse bu tür provokasyonlara gelmesin. Hiç kimse de tütün üzerinden siyaset yapmasin, tütünü dün yasaklayanlar bugün kalkip bir baska provokasyonlar içerisine girmesin. Biz her zaman üreticilerimizin ve çiftçilerimizin yaninda durduk durmaya da devam edecegiz."
Kaynak: AA