Afganistan'in Kuzeydogusunda 5 Ilçe Taliban Kontrolüne Geçti

Afganistan'in kuzeydogusundaki Badahsan vilayetinin 5 ilçesi, son 24 saat içinde Taliban kontrolüne geçti.

Badahsan Il Sura Vekili Ahmet Cavid Müceddedi, basina yaptigi açiklamada, militanlarin, Badahsan'in Varduç, Draim, Tegab, Kisim ve Tiskan ilçelerine es zamanli saldiri baslattigini söyledi.

Saldirilar sonucu 5 ilçenin Taliban kontrolüne geçtigini ifade eden Müceddedi, güvenlik güçlerinin ilçe merkezlerinden geri çekildigini belirtti.

Müceddedi, militanlarin ayrica Badahsan'in Ragistan ilçesine de saldirdigini ve militanlarin geri püskürtüldügünü, çikan çatismalarda her iki tarafin da kayip verdigini kaydetti.

Taliban'dan yapilan açiklamada ise Badahsan'in 7 ilçesinin kontrolünü son 24 saat içerisinde sagladiklari iddia edildi.

Öte yandan Badahsan'in Has ilçesi de 23 Haziran'da Taliban kontrolüne geçmisti.

Afganistan'in kuzeydogusunda Tacikistan, Çin ve Pakistan sinirinda bulunan Badahsan vilayeti konumu itibariyla stratejik bir bölgede yer aliyor.

Degerli lapis tasi madeninin bulundugu vilayette ayrica altin madeni gibi birçok degerli madenler de bulunuyor.

- Iran sinirinda çatismalar devam ediyor

Afganistan'in batisindaki Iran sinirinda bulunan Herat vilayetinde de Taliban militanlari ile güvenlik güçleri arasinda çatismalar devam ediyor.

Herat Valiligi sözcüsü Ceylani Farhad, yaptigi açiklamada, militanlarin, Iran-Afganistan sinir kapisi Islam Kale ve yine sinirdaki Guryan ilçelerine saldirdigini bildirdi.

Saldirilarin ardindan çatisma çiktigini dile getiren Farhad, çatismalarda çok sayida militanin öldürüldügünü aktardi.

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, güvenlik güçleri ve Taliban arasindaki siddetli çatismalar sürüyor.

Taliban, haziran ayinin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi. Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni da iki yönden kusatan Taliban, güneybatida ise Gazni vilayetine yogunlasti.

Taliban, Gazni ve Vardak vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

Afgan makamlarina göre son 2 ayda ülke genelinde Taliban en az 50 ilçe ele geçirdi. Taliban ise bu rakamin 124 oldugunu iddia ediyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derledigi bilgilere göre, Taliban 407 ilçenin 130'dan fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis durumda. Taliban ise kontrolündeki ilçe merkezi sayisinin 185 oldugunu savunuyor.

Taliban, henüz vilayet merkezlerini hedef alan saldirilari baslatmadi.

Kaynak: AA