Bazi Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Resmi Gazete'de

31 Aralik 2021 ila 23 Kasim 2015 tarihleri arasinda dis protez laboratuvarlarinda dis protez teknisyenleri ve dis protez teknikerlerine ait is ve islemlerde yardimci olmak üzere, Saglik Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi arasinda düzenlenen protokol kapsaminda egitim alanlar, dis protez laboratuvar sahibi ve mesul müdürü olmamak üzere, yardimci personel olarak çalisabilecek Saglik Bakanligi ve bagli kuruluslari, götürü bedel üzerinden saglik hizmeti sunmak üzere kamu kurum ve kuruluslari ile protokol yapmaya, kamu kurum ve kuruluslari da söz konusu protokoller dogrultusunda götürü bedel üzerinden saglik hizmeti bedeli ödemeye yetkili olacak Gümrük hizmetleri ve kaçakçilikla mücadele görevleri kapsaminda, 39'uncu maddede belirtilen personelden, devletin ekonomik menfaatleri, dogal ve kültürel miras, çevre ve toplum sagligi ile kamu güvenliginin korunmasinda yüksek hizmetleri görülenler, fiilen almakta olduklari aylik tutarlarinin 2 katindan 5 katina kadar, olaganüstü durumlarda yasamini ortaya koyarak büyük yararliklar gösterenler, fiilen almakta olduklari aylik tutarlarinin 6 katindan 24 katina kadar ödüllendirilebilecek.

Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Resmi Gazete'de yayimlandi.

Kanuna göre, 31 Aralik 2021 ila 23 Kasim 2015 tarihleri arasinda dis protez laboratuvarlarinda dis protez teknisyenleri ve dis protez teknikerlerine ait is ve islemlerde yardimci olmak üzere, Saglik Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi arasinda düzenlenen protokol kapsaminda egitim alanlar, dis protez laboratuvar sahibi ve mesul müdürü olmamak üzere, yardimci personel olarak çalisabilecek.

Saglik Bakanligi ve bagli kuruluslari, götürü bedel üzerinden saglik hizmeti sunmak üzere kamu kurum ve kuruluslariyla protokol yapmaya, kamu kurum ve kuruluslari da söz konusu protokoller dogrultusunda götürü bedel üzerinden saglik hizmeti bedeli ödemeye yetkili olacak.

Bu sekilde hizmet verilmesine ve götürü bedelin tespit edilmesine iliskin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanliginin görüsü alinarak yapilacak protokollerde belirlenecek. Götürü bedel üzerinden sunulan hizmetler için ilgili kurumlara ayrica fatura ve dayanagi belge gönderilmeyecek.

Imar ve Gecekondu Mevzuatina Aykiri Yapilara Uygulanacak Bazi Islemler ve 6785 Sayili Imar Kanununun Bir Maddesinin Degistirilmesi Hakkinda Kanunun 10'uncu maddesi kapsaminda yapilan uygulamalarda, umumi hizmet alanlari için yapilan her türlü terk ve kesintinin, parselasyon planindaki düzenleme ortaklik payi kesintisinden az olmasi durumunda, önceki terk ve kesintilerin oranini parselasyon planindaki düzenleme ortaklik payi oranina tamamlayan fark kadar düzenleme ortaklik payi kesintisi yapilabilecek.

Yapilan bu kesinti tamamlayici mahiyette olup mükerrer uygulama olarak degerlendirilemeyecek ancak toplam kesinti orani her halükarda yüzde 45'i de geçemeyecek.

- Rekabetin Korunmasi Hakkinda Kanun'un 25'inci maddesine bazi fikralar eklendi

Rekabetin Korunmasi Hakkinda Kanun'un 25'inci maddesine eklenen bazi fikralara göre, kurul baskan ve üyeleri, üyeliklerinin sona ermesinden itibaren 2 yil süreyle, görevden ayrildiklari tarihten önceki 2 sene içinde bu kanun kapsaminda gerçeklestirilen sorusturmalarin konusu sektörlerde faaliyet gösteren tüzel kisilerde görev alamayacak ve bu nitelikteki gerçek ve tüzel kisileri bu kanunun uygulanmasiyla ilgili idari süreçlerde kurum nezdinde temsil edemeyecek.

Görevden ayrildiklari tarihten önceki 2 yil içinde sorusturmada raportör olarak görevlendirilen meslek personeli, bu süre içinde 43'üncü madde uyarinca anilan personelin gözetiminden sorumlu daire baskani ve ilgili daire baskan yardimcisi ile baskan yardimcisi, kurumdan ayrilmalarindan itibaren 2 yil süreyle, ilgili sorusturmalarin konusu olan sektörlerde faaliyet gösteren tüzel kisilerde görev alamayacak ve bu nitelikteki gerçek ve tüzel kisileri bu kanunun uygulanmasiyla ilgili idari süreçlerde kurum nezdinde temsilde bulanamayacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanununa geçici madde eklendi.

Geçici madde 85'e göre, haklarinda uzun vadeli sigorta kollari hükümleri uygulanan sigortalilari çalistiran isverenlerce, 2020 yilinin ayni ayina iliskin Kuruma verilen aylik prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazanci 147 lira ve altinda bildirilen sigortalilarin toplam prim ödeme gün sayisini geçmemek üzere, 2021 yilinda cari aya iliskin verilen aylik prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalilara iliskin toplam prim ödeme gün sayisinin, 2021 yili içinde ilk defa bu kanun kapsamina alinan is yerlerinden bildirilen sigortalilara iliskin toplam prim ödeme gün sayisinin, 2021 yili ocak ila aralik aylari/dönemi için günlük 2,50 lirayla çarpimi sonucu bulunacak tutar, bu isverenlerin kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek, bu tutar Issizlik Sigortasi Fonundan karsilanacak.

Ancak a bendinde belirtilen prime esas günlük kazanç tutari 6356 sayili Kanun hükümleri uyarinca toplu is sözlesmesine tabi özel sektör isverenlerine ait is yerleri için 294 lira olarak esas alinacak.

Bu madde kapsaminda destekten yararlanilacak ayda/dönemde, 2020 yili ocak ila aralik aylari/döneminde aylik prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile 4'üncü maddenin birinci fikrasinin a bendi kapsaminda uzun vadeli sigorta kollarindan en az sigortali bildirimi yapilan aydaki/dönemdeki sigortali sayisinin altinda bildirimde bulunulmasi halinde bu madde hükümleri uygulanmayacak.

Mevcut bir isletmenin kapatilarak degisik bir ad ve unvan altinda ya da bir is birimi olarak açilmasi veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak sekilde dogrudan veya dolayli ortaklik iliskisi bulunan sirketler arasinda istihdamin kaydirilmasi, sahis isletmelerinde isletme sahipliginin degistirilmesi gibi Issizlik Sigortasi Fonu katkisindan yararlanmak amaciyla muvazaali islem tesis ettigi anlasilan veya sigortalilarin prime esas kazançlarini 2021 yili ocak ila aralik aylari/dönemi için kuruma bildirmedigi veya eksik bildirdigi tespit edilen is yerlerinden Issizlik Sigortasi Fonunca karsilanan tutar, gecikme cezasi ve gecikme zammiyla birlikte geri alinacak ve bu is yerleri hakkinda bu madde hükümleri uygulanmayacak.

Ancak ilgili ayda 2021 yilina ait aylik brüt asgari ücretin onda birini geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapildiginin tespiti durumunda kurumca yapilacak ihtar üzerine 15 günlük süre içinde söz konusu eksikligi gideren is yerleri hakkinda bu madde hükümleri uygulanmaya devam edecek.

3213 sayili Kanun'un ek 9'uncu maddesi uyarinca ücretleri asgari ücretin 2 katindan az olamayacagi hükme baglanan "Linyit" ve "Taskömürü" çikarilan is yerlerinde yer altinda çalisan sigortalilar için belirlenecek günlük kazanç 392 lira olarak ve 2020 yilinin ayni ayina iliskin kuruma verilen aylik prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen prim ödeme gün sayisinin yüzde 50'sini geçmemek üzere, 2021 yilinda cari aya iliskin verilen aylik prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalilara iliskin toplam prim ödeme gün sayisi dikkate alinacak.

- 30 Nisan 2021'e kadar çek suçlarindan mahkum olanlarin cezalarinin infazi durdurulabilecek

5941 sayili Çek Kanunu'nun geçici 5'inci maddesinin birinci fikrasi degistirildi.

5'inci maddede tanimlanan ve 30 Nisan 2021 tarihine kadar islenen suçtan dolayi mahkum olanlarin cezalarinin infazi durdurulabilecek.

Hükümlü 30 Haziran 2022 tarihine kadar çek bedelinin bu fikrada degisiklik yapan Kanunun yayimi tarihi itibariyla ödenmeyen kisminin onda birini alacakliya ödemek zorunda olacak.

Kalan kismini 30 Haziran 2022 tarihinden itibaren ikiser ay arayla 15 esit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkumiyetinin bütün sonuçlariyla ortadan kaldirilmasina karar verilebilecek.

30 Haziran 2022 tarihine kadar çek bedelinin ödenmeyen kisminin onda birinin ödenmemesi halinde alacaklinin sikayeti üzerine mahkemece hükmün infazinin devamina karar verilebilecek. Hükümlü taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemedigi takdirde ödemedigi bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenecek. Kalan taksitlerden birini daha ödemedigi takdirde alacaklinin sikayeti üzerine mahkemece hükmün infazinin devamina karar verilebilecek.

Bu fikra hükümleri, 30 Nisan 2021 tarihine kadar islenmis ve yargilamasi devam eden suçlar bakimindan, çek bedelinin ödenmeyen kisminin onda birinin 30 Haziran 2022 tarihine kadar ve bu fikrada belirtilen taksitlerin süreleri içinde alacakliya ödenmesi kosuluyla, infaz asamasinda uygulanabilecek.

- Olaganüstü durumlarda yasamini ortaya koyan gümrük personeline maasinin 6 katindan 24 katina kadar ödül verilebilecek

16 Nisan 2020 tarihli ve 7244 sayili Yeni Koronavirüs (Kovid-19) Salgininin Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltilmasi Hakkinda Kanun ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 2'nci maddesinin birinci fikrasindaki "Ertelenen genel kurul toplantilari, ertelemenin sona erdigi tarihten itibaren 3 ay içinde yapilir." ifadesindeki süre "6 ay" seklinde degistirildi.

Gümrük Personeli ile Bazi Düzenlemeler Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek maddeye göre, gümrük hizmetleri ve kaçakçilikla mücadele görevleri kapsaminda, 39'uncu maddede belirtilen personelden, devletin ekonomik menfaatleri, dogal ve kültürel miras, çevre ve toplum sagligi ile kamu güvenliginin korunmasinda yüksek hizmetleri görülenler, fiilen almakta olduklari aylik tutarlarinin 2 katindan 5 katina kadar, olaganüstü durumlarda yasamini ortaya koyarak büyük yararliklar gösterenler, fiilen almakta olduklari aylik tutarlarinin 6 katindan 24 katina kadar ödüllendirilebilecek.

Bunlardan sözlesmeli olarak istihdam edilenlere verilecek ödül tutari, ayni unvanli kadroda çalisan ve hizmet yili ayni olan emsali personel esas alinarak belirlenecek.
Kaynak: AA