Tunus Meclisindeki Partilerin Çogu Cumhurbaskani Said'in Darbe Girisimini Anayasaya Aykiri Buluyor

Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi, Demokratik Akim Partisi, Tunus Isçi Partisi, Tunus Cumhuriyet Partisi ve Onur Koalisyonu darbe girisimine karsi açiklamalar yapti.

Tunus'ta Mecliste yer alan siyasi partilerden Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi, Demokratik Akim Partisi, Tunus Isçi Partisi, Tunus Cumhuriyet Partisi ve Onur Koalisyonu, Cumhurbaskani Kays Said'in darbe girisimine karsi açiklamalarda bulundu.

Tunus Meclisi'nde 53 milletvekiliyle temsil edilen parlamentonun birinci partisi olan Nahda Hareketi, yaptigi yazili açiklamada olayi "devrime ve anayasaya karsi bir darbe" olarak nitelendirdi.

Hareketin lideri Rasid el-Gannusi ise yaptigi basin açiklamasinda Nahda ve destekçilerinin devrimi savunacagini belirtirken, "Demokratik olarak seçilmis parlamento, hükümet ve digerleri halen görevinin basinda." ifadelerini kullandi.

- "Anayasanin ciddi sekilde ihlali"

Tunus'un Kalbi Partisi, Cumhurbaskani'nin aldigi kararlari, "anayasanin ciddi sekilde ihlali" ve "ülkenin tek adam yönetimine dönüsü" seklinde nitelendirdi.

Parlamentoda 29 milletvekili bulunan ve hükümeti destekleyen koalisyonun ortaklarindan Tunus'un Kalbi Partisi, Cumhurbaskani Said'in açiklamalarinin, anayasanin 80'inci maddesindeki hükümlerin, sivil devletin temel maddelerinin ciddi bir ihlali oldugunu belirterek, bu durumu tek adam yönetimine bir dönüs olarak nitelendirdi.

Partinin kanun devletine, kurumlarina bagliligi ifade edilen açiklamada, seçimlerin mesruiyetine saygi duyduklari ve yasalara aykiri hiçbir karari kabul etmeyecekleri kaydedildi.

Açiklamada, mecliste ivedilikle bir oturum düzenlenmesinin yani sira Basbakan Hisam Mesisi'ye mesru görevini üstlenmesi, hükümet baskanligi makaminda bosluga yer birakmamasi çagrisinda bulunuldu.

Tunus'un Kalbi Partisi ordudan ve güvenlik güçlerinden, devleti, kurumlarini; cumhuriyetin degerlerini ve degismez ilkelerini korumak; halkin güvenligini saglamak için milli ve tarihi rolüne bagli kalmasini istedi.

- "Cumhurbaskanin 80. maddenin yorumuna katilmiyoruz"

Tunus Meclisinde 22 milletvekili bulunan Demokratik Akim Partisi'nin politbürosu, Said'in dün gece meclisin çalismalarini dondurma ve basbakani görevden azletme gibi aldigi kararlari görüsmek üzere olaganüstü bir toplanti düzenledi.

Toplantinin ardindan yapilan yazili açiklamada, partinin Cumhurbaskani'nin anayasanin 80. maddesini yorumlama sekline katilmadigi; bundan kaynaklanan, anayasa disindaki kararlari ve uygulamalari da kabul etmedigi kaydedildi.

Tunus Isçi Partisi ise yaptigi yazili açiklamada, Cumhurbaskani Said'in anayasayi "açikça ihlal" ettigini ve 80. maddeye iliskin uygulamanin da yasaya aykiri olduguna dikkati çekti.

- "Anayasaya bir darbe"

Tunus Cumhuriyet Partisi'nden yapilan yazili açiklamada da Cumhurbaskani Said'in aldigi kararlarin, "anayasaya darbe" oldugu belirtildi.

"Anayasanin disina çikan ve anayasaya açik bir darbe olan bu kararlari reddediyoruz." ifadesinin kullanildigi açiklamada, Cumhurbaskani'na aldigi kararlardan geri adim atma ve ülkedeki krize çözümler arama çagrisi yapildi.

Açiklamada, ülkedeki demokratik ve ulusal güçlere de krize çözüm aramak için çabalari koordine etme çagrisinda bulunuldu.

- Onur Koalisyonu, halki özgürlükleri ve devrimi savunmaya çagirdi

Tunus Onur Koalisyonu, yaptigi yazili açiklamada Cumhurbaskani Said tarafindan alinan kararlari kesin bir sekilde reddettigini vurgulayarak, halki özgürlükleri ve devrimi savunmaya çagirdi.

Mecliste 18 milletvekili bulunan Onur Koalisyonu Baskani Seyfeddin Mahluf, Cumhurbaskani Said'in meclisin yetkilerini dondurma kararina karsi "Halkin temsilciler meclisi dondurulmamistir ve dondurulamaz." ifadeleriyle tepki gösterdi.

Meclis'in çevrim içi yapacagi toplantiya destek verecegini duyuran Onur Koalisyonu, darbeyi kinayan bir açiklama yapilacagi bilgisini verdi.

- Halk Hareketi ve Halk Akimi Partisinden darbe girisimine destek

Parlamentoda 15 milletvekili bulunan Halk Hareketi Partisi, yaptigi yazili açiklamada, Cumhurbaskani Said'in aldigi kararlarin anayasaya uygun oldugunu, ülkenin bütünlügünü, ülke güvenligini ve bagimsizligini korumak ve devlet mekanizmasinin normal isleyisini saglamak için hukuk ve anayasa çerçevesinde sorumlulugunun gerektirdigi üzere hareket ettigi kaydedildi.

Cumhurbaskani tarafindan verilen kararlara destegini ifade eden parti, bu durumu "karsi güçler tarafindan ihlal edilen devrimin gidisatini düzeltmenin bir yolu" olarak yorumladi.

Halk Akimi Partisi de yaptigi yazili açiklamada Cumhurbaskani Said'in kararina destek vererek su ifadeleri kullandi:

"Halkimizin vatanini geri kazanmasi ve devlet kurumlarinin iktidar koalisyonunun krizlerinden kurtarilmasi için siyasi ufuk açan önemli bir adim."

Açiklamada ayrica, Cumhurbaskani Said'in kararlariyla anayasa hükümleri çerçevesinde hak ve özgürlüklerin güvence altina alinacagi ve halk iradesinin somutlastiracagi izlenecek bir yol haritasinin ilan edilmesi yönünde çagrida bulunuldu.

- Ne olmustu?

Tunus'ta hükümet ve muhalefet partilerine yönelik protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Tunus Cumhurbaskani Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi görevden aldigini ve kendi atayacagi bir Basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Hükümete yönelik bu darbenin ardindan askerler Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamisti.

Cumhurbaskani Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal bir dayanagi bulunmayan bu adimin bir darbe oldugunu vurgulamisti.
Kaynak: AA