Tokyo 2020'De Yeni Basari Hikayeleri Yaziliyor

Tarihinde ikinci kez olimpiyatlarda yer alan Kosova, 2 altin madalyayla ilk dört günde en fazla konusulan ülkelerin basinda gelirken, Filipinler ve Bermuda tarihinin ilk altin madalyasini kazandi Ev sahibi Japonya organizasyona çok iyi baslarken, ilk kez olimpiyatta yer alan kaykay bransinda 13 yasindaki Japon sporcu bu bransta tarihe geçti Cezayirli ve Sudanli judocularin Israil'e tepkileri Tokyo'da konusulan konularin basinda geldi.

Japonya'nin baskenti Tokyo'da düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyat Oyunlari'nin ilk dört gününde yeni basarilarin hikayeleri yazildi.

Organizasyonda su ana kadar iki altin madalya kazanan Kosova, tarihi bir basariya simdiden imza atti. Zor zamanlarda geçirdikten sonra bagimsizligini 2008'de ilan eden ve Uluslararasi Olimpiyat Komitesi tarafindan 2014'te taninan Kosova, tarihinde ikinci kez olimpiyatlarda yer aliyor.

2016 Rio'da judo bransinda kadinlar 52 kiloda Majlinda Kelmendi'yle ilk madalyasini altin olarak alan Kosova, Tokyo'da da bu bransta etkili oldu.

Tokyo'da ilk üç günde 2 altin madalya elde eden Kosova'ya basarilari yine judocular getirdi. Kosova'da kadinlar 48 kiloda Distria Krasniqi ve 57 kiloda Nora Gjakova'yla Tokyo 2020'de altina uzandi.

- Filipinler ve Bermuda'dan tarihi madalya

Filipinler ve Bermuda ilk olimpiyat altinini Tokyo 2020'de elde etti.

Olimpiyatlara 1924'ten bu yana katilan Filipinli sporcular, daha önce hiç altin madalya kazanamamisti. Filipinler tarihine geçen isim ise kadin halterci Hidilyn Diaz oldu. 55 kiloda toplam 224 kilo kaldirip olimpiyat rekoru kiran Diaz, ülkesinin olimpiyat tarihindeki ilk altinini alan sporcu olarak büyük bir basariya imza atti.

Bermuda'yi temsil eden 33 yasindaki kadin triatlet Flora Duffy, ülkesine olimpiyat tarihindeki ilk altin madalyasini kazandirdi. Ilk kez 1936 Berlin'de yer alan Bermuda, sadece 1976 Montreal'de boks bransinda bronz kazanmisti. Duffy, triatlon bransini kazanarak Tokyo 2020'de ülkesi adina altina uzandi ve tarihe geçti.

Yüzmede 18 yasindaki Tunuslu sporcu Ahmed Hafnaoui, büyük bir sürprize imza atarak erkekler 400 metre serbestte 3.43.36'lik derecesiyle altin madalya kazandi. Hafnaoui, bu basarisiyla ülkesi Tunus'a bu kategorideki ilk olimpiyat madalyasini götürdü.

Hong Kong da olimpiyat tarihindeki ikinci altin madalyasini erkekler eskrim flörede Cheung Ka Long kazandirdi.

- Rusya'nin milli marsi çalinmadi

Uluslararasi Olimpiyat Komitesinden aldigi ceza nedeniyle kendi ülkelerinin adi yerine Rusya Olimpiyat Komitesi adi altinda yarislara katilip simdiye kadar 5 altin madalya kazanan Rus sporcular, marslarini söyleyemedi.

Rusya'nin marsi yerine Rus besteci Pyotr Çaykovskiy’nin 1. Konçertosu'nun bir bölümü madalya törenlerinde çaliniyor.

- Japonya ev sahibi avantajini kullaniyor

Ev sahibi avantajini kullanmanin önemli oldugu olimpiyatlara Japonya da iyi basladi.

Ilk 3 gün sonunda Japon sporcular 8 altin, 2 gümüs ve 3 bronz madalya elde etti.

- Kaykayda 13 yasindaki sporcudan altin

Olimpiyat tarihinde ilk kez yer alan kaykayda 13 yasindaki Japon sporcu altin madalya kazanarak dikkatleri üzerine çekti.

Çocuk yastaki sporcu Nishiya, bu kategorideki ilk altin madalyanin sahibi olarak bir ilki gerçeklestirdi.

- Japon kardesler tarihe geçti

Judoda Japon kardesler Uta Abe ve Hifumi Abe, bireysel sporlarda ayni gün altin madalya alan kardesler olarak tarihe geçti.

Uta Abe, kadinlar 52 kiloda, Hifumi Abe ise erkekler 66 kiloda ayni gün podyumun en üst basamaginda yer aldi. Olimpiyat tarihinde ilk kez iki kardes bireysel sporda ayni gün altin madalya kazanmis oldu.

- ABD 17 yil sonra kaybetti, Güney Kore 33 yillik unvanini korudu

ABD Erkek Basketbol Takimi, tam 17 yil sonra olimpiyatta maç kaybetti.

Tamami NBA yildizlarindan olusan ABD'nin olimpiyattaki 24 maçlik namaglup serisine Fransa nokta koydu.

Güney Kore Kadin Okçuluk Takimi ise 33 yillik gelenegi sürdürdü. Güney Koreli kadin okçular üst üste 9. olimpiyat altin madalyasini elde etti.

Olimpiyatta, 17 yasindaki lise ögrencisi ABD'li yüzücü Lydia Jacoby de 100 metre kurbagalamada altin madalya alarak dikkati çekti.
Kaynak: AA