Japonya, Rus Basbakan Misustin'in Kuril Ziyareti Sonrasi Protesto Notasi Verdi

Japonya'nin hamlesi sonrasi Rusya da Japon Büyükelçi Kozuki'yi bakanliga çagirdi Basbakan Galuzin: '2. Dünya Savasi'nin sonucu olarak adalarin yasal olarak devralindigina yönelik temel durusun isiginda protesto kabul edilemez'

Japonya, Rusya Basbakani Mihail Misustin'in Kuril Adalari'ni ziyareti sonrasi, Rusya'ya protesto notasi verdi.

Misustin'in Hokkaido’nun kuzeyindeki Kuril Takim Adalari'ndan Etorofu Adasi'ni ziyaretine yönelik, Rusya'nin Tokyo Büyükelçisi Mihail Galuzin, Japonya Disisleri Bakanligina çagrildi.

Rus Büyükelçi Galuzin'e tepkilerini ileten Japonya Disisleri Bakan Yardimcisi Mori Takeo, Misustin'in Etorofu Adasi'ni ziyaretine iliskin, Rusya'ya protesto notasi verildigini belirtti.

Bunun ardindan Rusya Disisleri Bakan Yardimcisi Igor Morgulov, Japonya'nin Moskova Büyükelçisi Kozuki Toyohisa'yi bakanliga çagirarak, ülkesinin protestosunu bildirdi.

Kyodo ajansinin haberine göre ziyareti sonrasi basin mensuplarina degerlendirmede bulunan Galuzin, "2. Dünya Savasi'nin sonucu olarak adalarin yasal olarak devralindigina yönelik temel durusun isiginda protesto kabul edilemez." dedi.

Öte yandan yazili açiklama yapan Japonya Disisleri Bakani Motegi Tosimitsu, ziyaretin "Japon halkinin duygularini incittigini ve Japon-Rus iliskilerine katki vermedigini" belirtti.

Kabine Bas Sekreteri Kato Katsunobu da ziyaretin, "Kuzey Adalari konusunda Japonya'nin süregelen durusuyla çelistigini ve oldukça talihsiz" oldugunu söylemisti.

- Kuril sorunu

Ikinci Dünya Savasi'nin sonunda Sovyetler Birligi, Japonya'nin Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayiran yaklasik 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril Adalari'ni 1945'te ilhak etmisti.

Ilhakin ardindan Japonya tarafindan da “Kuzey Bölgeleri” olarak adlandirilan toprak parçasi konusundaki uyusmazlik nedeniyle Rusya ile Japonya arasinda baris antlasmasi imzalanmasi için yapilan görüsmelerde taraflar sonuca ulasamiyor.
Kaynak: AA