Daglardaki Yabani Agaçlara Fistik Asilayip Aile Bütçelerine Katki Sagliyorlar

Batman'da asilama yapan çiftçilerden Eyüp Tekin: '15 yildir asilama yaparak ek gelir sagliyorum' Mehdi Pöge: 'Daglardaki fistik agaçlarina önce budama, yaz mevsiminde de asilama yapiyoruz' Tarim ve Orman Il Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Kutbettin Tekin: 'Bir asi ustasi, günlük 150 civarinda agaci asilayabilir'.

Batman'da, daglardaki yabani agaçlara fistik asilayan çiftçiler, aile bütçelerine katki sagliyor.

Tarim ve Orman il ve ilçe müdürlüklerince dönem dönem verilen egitimlere katilarak asilama yapmayi ögrenen ve zamanla bu iste ustalasan yöredeki vatandaslarin yaz aylarinda mesaisi artiyor.

Vatandaslar, daha önce köylülerce yakacak olarak kullanilan agaçlara ucuz bir maliyetle Siirt fistigi asiliyor.

Asilama yapan vatandaslardan Eyüp Tekin, AA muhabirine, 8 çocuk babasi oldugunu, Sason ilçesinin Yücebag köyünde çiftçilik yaptigini söyledi.

Tekin, "Yaz mevsiminde agaç asilama sezonu basliyor. 15 yildir bu isi yapiyorum. Asilama yaparak aile ekonomisine ek gelir sagliyorum. Mart aylarinda kalem, yaz mevsiminde de göz asisi yapiyorum. Ailemi geçindirmek için çalisiyorum." dedi.

Mehdi Pöge ise çiftçilik ve hayvancilikla ugrastigini, 20 yildir agaçlara asilama yaptigini belirtti.

Pöge, "Aileme katki için yaz mevsimlerinde asilama yapiyorum. Daglardaki fistik agaçlarina önce budama, yaz mevsiminde de asilama yapiyoruz." diye konustu.

Mehdi Pöge'nin kuzeni Mehmet Pöge de üniversitede okudugunu, okul masraflarini karsilamak için yaz aylarinda agaçlara budama yapip, fistik asiladigini ifade etti.

6 yildir yaz aylarini bu sekilde degerlendirdigini aktaran Pöge, "Aileme de katki sagliyorum. Zor bir is. Bu daglarda bu sekilde çalismak gerçekten çok zor. Saat 06.00'da is basi yapiyor, 10.30'a kadar asi yapiyoruz. Hava sicak oldugu için verilen aranin ardindan 15.30'da tekrar baslayip, 18.30'a kadar çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Bir asi ustasi günlük 150 civarinda agaci asilayabilir"

Tarim ve Orman Il Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Kutbettin Tekin ise asilama çalismalarinin agaca cinsiyet kazandirmak amaciyla yapildigini belirterek, bu çalismanin asi ustalari tarafindan yapildigini aktardi.

Asilamanin genellikle usta çirak iliskisi ile ögrenildigini, her köyde birkaç asi ustasi bulundugunu ifade eden Tekin, "Bakanligimizin da bazi periyotlarda asilama egitim programlari bulunmakta. Bu programlar çerçevesinde çiftçilerimize asilama egitimi verilmektedir." dedi.

Tekin, asilamada iklimin çok önemli olduguna isaret ederek, bu nedenle çalismalarin bölgeden bölgeye farklilik gösterdigini dile getirdi.

Asi ustalarinin, aile ekonomisine katki sunmak amaciyla bütün bölgede çalistigini anlatan Tekin, "Bir asi ustasi günlük 150 civarinda agaci asilayabilir." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA