Erzurum Kongresi'nin 102. Yil Dönümünde F-16'Lar Gösteri Yapti

Vali Okay Memis: 'Kilidi mülki Islam'in oldugu gibi cumhuriyetin de temellerinin atildigi Anadolu'nun kapisiyiz. Bugün de ayni mücadeleyi Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde ve önderliginde her alanda veriyoruz. Hem ülke içindeki bölücü terör örgütlerine karsi hem de mavi vatanda, Kibris'ta, her alanda biz bagimsizlik mücadelemize devam ediyoruz'

Erzurum Kongresi'nin 102. Yil Dönümünde F-16'Lar Gösteri Yapti
Erzurum Kongresi'nin 102. yil dönümü kutlama etkinliklerinde, F-16'lar kent üzerinde gösteri uçusu yapti ve tiyatrocular kongreyi temsili canlandirdi.

Erzurum Devlet Tiyatrosu oyunculari, Milli Mücadele ve Erzurum Kongresi'nin 102. yil dönümünde, Kongre Binasi'nda "Erzurum Kongresi"ni canlandirdi.

Oyunculardan Metehan Sahiner'in Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandirdigi programda, temsili asker tarafindan Türk bayragi Vali Okay Memis'e teslim edildi.

Kongre binasina giriste dua edilen programda, Erzurum Kongresi'nin imzalandigi odada, oyuncular tarafindan 23 Temmuz'da yasananlarin anlatildigi temsili gösteri yapildi.

Ardindan protokol üyeleri ile katilimcilar, Kongre Binasi bahçesinde, kent üzerinde gösteri yapan F-16 uçaklarinin ve mehteran takiminin gösterisini izledi.

Kent semalarinda uçus yapan F-16 pilotuyla telefonla görüsen Vali Memis, gösteri için tesekkür ederek, pilotlarla gurur duyduklarini belirtti.

- "Bugün de her alanda ayni mücadeleyi veriyoruz"

Vali Memis, programin sonunda gazetecilere yaptigi açiklamada, Erzurum Kongresi'nin 102. yil dönümünü salgina ragmen coskuyla kutladiklarini söyledi.

Atatürk'ün Erzurum'da 53 gün kaldigini hatirlatan Memis, söyle konustu:

"Mustafa Kemal Atatürk, buraya geldiginde orduyla bütün iliskisi kesilmis durumda ve tutuklama emri de verilmis. Buna ragmen burada çok önemli bir olay yasaniyor. Kazim Karabekir Pasa'nin Atatürk'e bagliligini bildirmesi üzerine isin rengi degisiyor ve alinan kararlarla manda ve himayenin kabul edilemeyecegi, milletin kararinin yine milletin kendi özgür iradesiyle tesis edilecegine dair mesale buradan yakiliyor. Kilidi mülki Islam'in oldugu gibi Cumhuriyetin de temellerinin atildigi Anadolu'nun kapisiyiz. Bugün de ayni mücadeleyi Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde ve önderliginde her alanda veriyoruz. Hem ülke içindeki bölücü terör örgütlerine karsi hem de mavi vatanda, Kibris'ta, her alanda biz bagimsizlik mücadelemize devam ediyoruz."

Oyuncu Sahiner ise Erzurum Devlet Tiyatrosu oyunculari olarak yillardir 23 Temmuz 1919'u yasatmaya çalistiklarini anlatti.

Bunun kendileri için büyük bir gurur oldugunu dile getiren Sahiner, "Bu yil altinci kez canlandirma yapiyorum. Bir sanatçi olarak Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandirmanin duygularini paylasamayacagim, bunu yasayan bilir. Bu büyük bir gurur ve onur. Keske o dönemler yasamak nasip olsaydi." diye konustu.

Programa, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, 9. Kolordu Komutani Tümgeneral Erhan Uzun, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydin, IYI Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Ali Gemalmaz, Il Emniyet Müdürü Levent Tuncer, kurum müdürleri, askeri erkan, gaziler ve vatandaslar katildi.

Kaynak: AA