'Hizli Tren' Hatti Altyapi Çalismalari Bulgaristan Sinirina Yaklasti

'HalkaliKapikule Demir Yolu Projesi' kapsaminda insasi süren ÇerkezköyKapikule hattindaki çalismalarin yüzde 44'ü tamamlandi Projenin çevre mühendisi Ihsan Gökhan Özbahçali: 'Proje kapsaminda 53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3 viyadügün yapim çalismalari devam ediyor'.

HAKAN SAHIN - Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartli demir yolu baglantisini saglayacak "Halkali-Kapikule Demir Yolu Projesi" kapsaminda insasi süren Çerkezköy-Kapikule hattindaki çalismalar tüm hiziyla sürüyor.

Haziran 2019'da yapimina baslanan Çerkezköy-Kapikule demir yolu hattinda yüzde 44 fiziki ilerleme saglandi.

Projenin çevre mühendisi Ihsan Gökhan Özbahçali, AA muhabirine, saatte 200 kilometre hiza uygun, sinyalli ve elektrifikasyonlu insa edilecek hattin 153 kilometre uzunlugunda olacagini söyledi. Özbahçali, "Proje kapsaminda 53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3 viyadügün yapim çalismalari devam ediyor." dedi.

Özbahçali, Edirne, Kirklareli ve Tekirdag'i hizli tren agina baglayacak projeyle Halkali-Kapikule arasinda yük trenleri için seyahat süresinin 8 saatten 3,5 saate, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1 saat 35 dakikaya inecegini ifade etti.

Hizli tren hatti çalismalarinin Bulgaristan siniri olan Kapikule Sinir Kapisi'na kadar geldigini anlatan Özbahçali, "O bölgede viyadük ve köprü çalismalarimiz tamamlandi. Yollar hazirlandi. Ürettigimiz traversler de ilerleyen dönemde bölgede raylarin dösenmesinde kullanilacak." diye konustu.

- Çevreci proje

Özbahçali, hizli tren projesinin çevreci bir proje oldugunu, çalismalarda çikan topragin mera alanlarinin islahinda kullanildigini aktardi.

Bugüne kadar 2 milyon metrekareye yakin mera alaninin islah edildigini aktaran Özbahçali, bu konuda olumlu dönüsler aldiklarini, islah edilen mera alanlarinda ot veriminin de arttigini dile getirdi.

Özbahçali, projenin, hat güzergahi boyunca organik topragin korunarak tekrar kullanilmasi, yaban hayati için geçisler yapilmasi ve ses perdesi imalati gibi tüm çevresel önlemlerin de dikkate alinarak tasarlandigini vurguladi.

Toplam uzunlugu 229 kilometre olan Halkali-Kapikule Demir Yolu Hatti tamamlandiginda Türkiye ve Trans Avrupa aglari yüksek standartta birbirine baglanacak.
Kaynak: AA