Almanya'da Kuzey-Akim 2 Dogal Gaz Boru Hatti Projesi'nde ABD Ile Anlasmaya Varilmasi Memnuniyetle Karsilandi

Almanya ile ABD’nin, Rus gazini Baltik Denizi üzerinden Almanya'ya tasiyacak Kuzey Akim 2 Dogal Gaz Boru Hatti Projesi'nin tamamlanmasina izin veren anlasmaya varmalari, ülkede memnuniyetle karsilandi.

Almanya Disisleri Bakani Heiko Maas, Twitter’dan yaptigi açiklamada, Kuzey Akim 2 konusunda ABD ile yapici bir çözüm bulduklarindan dolayi rahatladigini belirtti.

Maas, Ukrayna’yi yesil enerji sektörünün insa edilmesi için destekleyeceklerini ve gelecek 10 yilda Ukrayna üzerinden gaz geçisinin güvence altina alinmasi amaciyla çaba sarf edeceklerini kaydetti.

Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Basbakani Manuel Schwesig de anlasmayi memnuniyetle karsiladigini belirterek, “Eyalet hükümeti bu boru hattinin her zaman arkasinda olmustur.” dedi.

Yenilenebilir enerjiye geçiste gaza ihtiyaç duyduklarini ifade eden Schwesig, Ukrayna’ya da çevre ve iklimi koruma tedbirleri almasi için ek para verilecek olmasindan memnuniyet duydugunu bildirdi.

ABD, yillardan beri Kuzey Akim 2 Dogal Gaz Boru Hatti Projesi'ne karsi çikiyordu.

ABD gibi bu projeye karsi çikan Polonya, Ukrayna ve Baltik ülkeleri, Kuzey Akim 2'nin Avrupa Birligi’nin (AB) enerji güvenligini tehlikeye atacagini ve Ukrayna’ya zarar verecegini savunuyor.

Toplam maliyetinin 10 milyar avro civarinda olmasi beklenen Kuzey Akim 2 Projesi'yle yilda 55 milyar metreküplük Rus gazinin Baltik Denizi üzerinden Almanya'ya sevk edilmesi planlaniyor.

Kaynak: AA