Büyüksehir, Izmir Bayrakli'nin Yapi Stoku Envanteri Için Sahada

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Baskan Tunç Soyer’in "dirençli kentler olusturma" vizyonu çerçevesinde çalismalarini sürdürüyor. 30 Ekim 2020 depreminin ardindan vatandaslarin afetlere karsi güvenilir konutlarda yasamasini saglamak için Bayrakli’da 130 insaat mühendisiyle devam eden saha çalismalarinin yüzde 86’si tamamlandi. Baskan Soyer, “Bayrakli’nin ardindan Konak, Karsiyaka ve Bornova ilçelerimizde çalisma baslatacak ve bu çalismalari Izmir’in geneline yayacagiz” dedi.

Büyüksehir, Izmir Bayrakli'nin Yapi Stoku Envanteri Için Sahada
30 Ekim 2020 Izmir depreminin ardindan saglikli ve güvenilir yasam alanlari olusturmak için kentte mevcut yapi stokunun envanterini çikarma karari alan Izmir Büyüksehir Belediyesi, saha çalismalarini sürdürüyor. Büyüksehir, Insaat Mühendisleri Odasi Izmir Subesi (IMO) ile imzaladigi protokol çerçevesinde depremden en çok etkilenen Bayrakli ilçesindeki saha çalismalarinin yüzde 86’sini tamamladi. Arsiv çalismasinin yüzde 90’i, proje çalismasinin ise yüzde 52’si bitti. Sahada 130 insaat mühendisi görev yapiyor. Arsiv ve koordinasyon çalismalariyla birlikte projede toplam 165 mühendis çalisiyor.

Çalisma ekim ayinda tamamlanacak

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, yapi stoku envanteri için süren çalismalarla ilgili bilgi vererek, “Bayrakli’nin bütününde 33 bin 100 yapidan 28 bin 327’sinde saha çalismalari sona erdi. Bayrakli’da 33 bin 100 konutta yapilacak çalismanin ardindan, mevcut bina yapi envanteri çikarilarak bu yapilarin deprem riski açisindan degerlendirilmesi saglanacak. Bu çalismayi ekim ayinda tamamlayacagiz. Bayrakli’nin ardindan Konak, Karsiyaka ve Bornova ilçelerimizde çalisma baslatacak ve bu çalismalari Izmir’in geneline yayacagiz” diye konustu.

Bayrakli’daki saha çalismasi 27 Nisan 2021’de baslamisti.

Binalarinin dayanikli olup olmadigini ögrenebilecekler

Baskan Soyer bu projeyle her binaya yapi güvenlik karnesi verilecegini ifade ederek, “Böylece Izmirli yurttaslar yasadiklari binanin ne kadar dayanikli oldugunu, ne zaman yapildigini, insaati ile ilgili bilgilerini görecek. Böylece biz de öncelikli olarak hangi binalara müdahale edilmesi gerektigini belirlemis olacagiz. Daha önce de ifade ettigim gibi Türkiye’de bu kapsamda bir çalisma daha önce yapilmadi. Dünya Bankasi’ndan 30 yil vadeli ve çok düsük faizli bir krediyi Izmir’e aktarmak için de çalismaya devam ediyoruz. 250 milyon dolarin üzerinde bir kredinin Izmir’e aktarilmasi halinde binlerce hane için kentsel dönüsüm çalismasini baslatmis olacagiz."

Öncelikli müdahale bölgeleri belirlenecek

Yapi stoku envanteri projesi ile yapilarin mevcut durumunun tespiti yapilacak ve deprem etkisinde yapi güvenligi belirlenecek. Çalismada 3 asamali bir yöntem kullaniliyor; bu asamalar arsivde projelerin incelenmesi, sahada yapilan gözlemsel çalismalar ve elde edilen verilerin akademisyenler eliyle degerlendirildigi bilimsel analiz süreçlerinden olusuyor. Ilçe genelindeki durum tespiti ile yapilarda bilimsel yöntem kullanilarak yapilacak önceliklendirmeye yönelik analizler tamamlandiktan sonra öncelikli müdahale bölgeleri ve bu bölgelerdeki uygulama yöntemleri belirlenecek. Bu çalismalar neticesinde gerekli görülmesi halinde yapi bazinda daha ayrintili çalismalar da yapilabilecek. Çalisma tamamlandiktan sonra elde edilecek bilgiler kamuoyuyla paylasilacak ve kentliler elde edilen verilerle yapilarinin mevcut bilgilerini içeren nitelikte bir karneye sahip olacaklar.
Kaynak: İHA