(ÖZEL) Tarihi Nodar Han Ve Hana Ait Kemerli Kuyu Define Avcilari Tarafindan Talan Edildi

Antalya’nin Akseki ilçesinde 17-18’inci yüzyilda yapildigi tahmin edilen Nodar Han, kalan tek kemeriyle zamana direnmeye çalisirken son 30 yilda define avcilari tarafindan adeta talan edildi. Yarpuz Mahallesi yakinlarindaki Alacabel mevkisinde, iki dagin arasindaki vadide bulunan Nodar Han adeta harabeye çevrildi. 50 metre uzunlugunda dikdörtgen seklinde insa edilmis tarihi hanin tek kemeri ayakta kalabildi. Hanin birçok bölümü kazilip yikilarak tahrip edildi. Sadece tarihi Han degil, Han’da konaklayanlarin su ihtiyaçlarini karsilamak için tastan yapilmis kemerli kuyuda define avcilari tarafindan talan edildi.

(ÖZEL) Tarihi Nodar Han Ve Hana Ait Kemerli Kuyu Define Avcilari Tarafindan Talan Edildi
Manavgat ilçesinin Gebece mahallesinde yasayan ve yaz aylarinda Akseki’nin Yarpuz Mahallesi yakinlarinda bin 825 metre rakimli Alacabel civarinda hayvanlarini otlatmak için yaylaya çikan Ramazan Topaca, "Bu han bizim çocuklugumuzda dimdik ayaktaydi. Burada tahminen 6-7 kemer vardi. Simdi ise sadece bir kemer ayakta kalmis durumda. Çocuklugumuzda buranin muhtesem bir görünümü vardi. Bir otel gibiydi. Bu tarihi han zamaninda Antalya, Akseki, Bozkir ve Konya’dan develerle yük çekerlerken, bu han otel gibi ugrak yeriymis. Zaman içerisinde kaçak kazi yapanlar bu hani tahrip etmisler ve bu hale getirmisler. Biz eskiden bu hanin önceki halini bildigimiz için simdi tüylerimiz diken diken oluyor." dedi.

Hana ait kemerle tas yapi kuyunun da bulundugunu aktaran Ramazan Topaca, kuyunun da bir bölümünün tahrip edildigini söyledi.



Manavgat ilçesinin Gebece Mahallesi’nden yazin hayvanlarini otlatmak için yaylaya çikan Ali Öz ise 1974 yilindan bu yana Toroslar’da bu bölgede hayvancilik yaptigini ve bölgeyi iyi bildigini belirterek "Nodar Han’in üzeri kapali ve saglamdi. Defineciler buralara çok geldi gitti. Ne yaptiklarini bilmiyorum. Hanin etrafi ve içerisi kazilmis. Biz ekim ayi sonlarinda göç ederiz. Biz gittikten sonra define avcilari yine buralara gelerek kaçak olarak kazi yapiyorlar. Eskiden Bozkir ve Konya’dan yük çekerlermis. Burada kardan kistan bu hana siginirlarmis. Simdi handan eser yok" seklinde konustu.

Bölgede yasayan emekli sanat tarihi ögretmeni Ibrahim Ekmekçi, hanin tamamen kaba yontu tas malzeme kullanilarak insa edildigini söyledi.



Ekmekci, "Yapi, mevcut durum itibariyla sadece barinak kismindan olusan hanlar grubuna girmektedir. Akseki ve Bozkir tüccarlarinin mallarini satmak için yola çiktiklarinda hayvanlarinin ve kendilerinin dinlenebildikleri tek nokta olmalidir" diye konustu.

Kaynak: İHA