YÖK'ten Türkiye'de Ilk Kez 'Yüksekögretim Surasi'

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Yekta Saraç, “Yüksekögretim Kurulu olarak ülkemizde ilk defa yüksekögretimle ilgili çesitli güncel konu ve sorunlarin tartisilacagi ve uzlasi saglanan tekliflerin YÖK’e iletilecegi ‘1’inci Yüksekögretim Surasi’ yapilacak” dedi.

YÖK'ten Türkiye'de Ilk Kez 'Yüksekögretim Surasi'
Yüksekögretimin dinamik bir süreç oldugunu ve bundan dolayi da ortak bir mutabakat zemininin birden fazla paydasin fikir beyanlari ile saglanabilecegini belirten YÖK Baskani Yekta Saraç, “Genel olarak egitim sistemi ve yüksekögretim toplumun bütün kesimlerini ilgilendirmekte olup, ülkemiz için de yüksekögretim nitelikli bilginin üretildigi, bunun toplum yararina sunuldugu en stratejik alanlardan biridir. Dolayisiyla böylesine önemli bir sistemi ilgilendiren konu ve sorunlarin bütün paydaslarin katilimiyla müzakere edilmesini çok önemsiyoruz. Böylesi bir ihtiyaçtan dolayi ‘Yüksekögretim Surasi’ni yapmaya karar verdik. Bu surada toplumun çesitli kesimlerinden temsilcilerin katilimiyla gündemin belirlenmesi yine söz konusu temsilcilerle öne çikan konularin müzakere edilmesi ve YÖK’ e yol haritasi sunulmasi çok önemlidir. Bugün duyurdugumuz Yüksekögretim Surasi bu amaci gerçeklestirmek için düzenlenecektir” ifadelerini kullandi.

“Bu suranin amaci Türk yüksekögretim sistemini 2023’e hazirlamaktir”

Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan suranin amacinin Türk yüksekögretim sistemini 2023’e hazirlamak oldugunu vurgulayan YÖK Baskani Saraç, “Bilindigi üzere sura, bir alanla ilgili olarak olusturulan danisma kurulunu ve en genis katilimli toplantiyi ifade eder. Suralarda, ilgili alanda politika yapici, karar verici ve uygulamacilara dönük tavsiye niteliginde kararlar alinir. Bu yönüyle suralar, alanlara iliskin birer politika olusturma araci olarak görülebilir. Bu suranin amaci Türk yüksekögretim sistemini 2023’e hazirlamaktir. Yüksekögretim Kurulu olarak ülkemizde ilk defa, yüksekögretimle ilgili çesitli güncel konu ve sorunlarin tartisilacagi ve uzlasi saglanan tekliflerin YÖK’e iletilecegi ‘Birinci Yüksekögretim Surasi’ yapilacaktir” diye konustu.



“Genis mutabakat arayan ve hemen hayata geçirilecek somut önerilerin çikacagi bir sura olmasini planliyoruz”

Ilgili bütün paydaslara YÖK tarafindan düzenlenecek olan suraya dair ön bilgilerin ve öneri taleplerinin yer aldigi bir yazi yollandigini söyleyen Saraç, “Katkilarini bekledigimiz kurumlarin basinda elbet üniversiteler, TÜBITAK, ÖSYM, TÜBA, Kalite Kurulu gibi yüksekögretim ile dogrudan ilgili kurumlarin yanisira, ilgili bakanliklarin temsilcileri, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki ilgili komisyonlardaki parti temsilcileri Mesleki Yeterlilik Kurumu, Sanayi ve Ticaret Odalarinin üst kuruluslarinin temsilcileri, meslek odalari ve derneklerinin temsilcileri, üye sayisi en fazla üç egitim sendikasinin temsilcileri de yer alacaktir. Görüsülecek basliklarla genis mutabakat arayan ve hemen hayata geçirilecek somut önerilerin çikacagi bir sura olmasini planliyoruz” dedi.



“Gündem maddeleri kurum ve kuruluslarin önerileri ile sekillenecek”

Sura gündeminin paydaslar ile birlikte ortak bir eksen çerçevesinde olusturulmasinin planlandigina dikkat çeken Saraç, “Ilgili kamu kurum ve kuruluslariyla çesitli mesleki kuruluslarin üst düzey yöneticilerine hitaben yazdigimiz yazida, YÖK’ün uzun zamandir üzerinde çalistigi konulardan birisinin de paydaslarin katilimiyla ülkemizde ilk kez bir ‘Yüksekögretim Surasi’ düzenlenmesinin oldugunu belirttik. Kasim ayinda genis katilimli sekilde yapilacak ‘1. Yüksekögretim Surasi’nin gündeminin söz konusu kurum ve kuruluslardan gelecek önerilere göre sekillenecegi ifade ettik. Dolayisiyla gündem maddeleri biraz evvel zikrettigimiz kurum ve kuruluslarin önerileri ile sekillenecek” açiklamasinda bulundu.

"1. Yüksekögretim Surasi, Türk yüksekögretiminde en genis çerçevede katilimciligi arayan ilk girisim olacak"

Suranin yeni YÖK’ün ‘yüksekögretimde katilimcilik’ ilkesinin bir tezahürü oldugunun altini çizen Saraç sunlari kaydetti:

“Bilindigi üzere YÖK yüksekögretimle ilgili kendisine yasalarla verilen görev ve sorumluluklarin bilincinde olup, ‘daimi tekamül’ anlayisiyla, bir plan ve felsefi bakis içinde hareket etmekte, sistemin gelismesine akademik ve idari açidan liderlik etmeye çalismaktadir. Yeni YÖK, egitim kurumlarinin topluma ait oldugu ve topluma hizmet için var oldugu düsüncesini benimsemekte olup bu anlayisla iliskili olarak ‘yüksekögretimde yetki devri, gücün paylasilmasi, birlikte yönetim’ gibi kavramlara önem vermekte ve buna dönük bazi mevzuat düzenlemeleri ve yetki devri süreçlerini sürdürmektedir. 1. Yüksekögretim Surasi, Türk yüksekögretiminde en genis çerçevede katilimciligi arayan ilk girisim olacak. Yüksekögretimde genis bir mutabakatla daha iyiyi arayan bir süreç olmasinin arzu ettigimiz 1. Yüksekögretim Sura’sinin ayni zamanda yüksekögretim tarihimizde en genis çerçevede katilimciligi arayan ilk girisim olacaktir. Tüm paydaslarin katkilarinin suranin basarisi için çok önemlidir ve tüm paydaslari bu sürece katki saglamaya çagirmaktayiz.”

Sura kasim ayinda Ankara’da yapilacak

Yazi yazilan kurumlardan 27 Temmuz tarihine kadar görüslerini bildirmeleri istendi. Sura hazirliklari paydaslardan görüslerin toplanmasiyla baslayacak. Toplanan bu görüsler tasnif edilerek askiya çikarilacak. Ilgili tüm taraflarin iletecegi görüsler sonucunda suranin gündemi belirlenecek ve farkli oturumlarda gündem maddeleri tartisildiktan sonra konulara iliskin teklifler, degerlendirilmesi ve hayata geçirilmesi için YÖK Genel Kurulu’na sunulacak.
Kaynak: İHA