Yemen'de Hükümet Ile BAE Destekli Grup Gerilimi Düsürme Konusunda Anlasti

Yemen'de Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) tarafindan desteklenen Güney Geçis Konseyi (GGK) ile hükümetin, her türlü gerilimi düsürmek için bir mekanizma olusturulmasi konusunda anlastigi bildirildi.



Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'nin haberine göre, Yemen hükümeti ile GGK temsilcileri, 5 Kasim 2019'da imzalanan Riyad Anlasmasi'nin uygulanmasina yönelik çalismalarin tamamlanmasini görüsmek üzere Suudi Arabistan'in baskenti Riyad'da bir araya geldi.

Toplantida taraflar, üzerinde uzlastiklari mekanizma dogrultusunda siyasi, askeri, güvenlik, ekonomik, sosyal ve medya alaninda her türlü gerilimi düsürme ve tirmanisi durdurma konusunda anlasmaya vardi.

Suudi Arabistan, Yemen'deki krize kapsamli siyasi çözüm bulunmasi için taraflara "anlasmanin geri kalan hükümlerinin de uygulanmasi, Yemen halkinin birlestirilmesi, kan dökülmesini önlemek ve anlasmazligi ortadan kaldirmak için yürütülen çabalarin desteklenmesi amaciyla farkliliklarin bir kenara birakilmasi ve kamu yararina öncelik verilmesi" çagrisinda bulundu.

Yemen'de mesru hükümet ile BAE destekli GGK arasinda son dönemde karsilikli gözaltilar ve es zamanli sekilde baslayan silahli çatismalarla gerginlik yeniden tirmanmisti.

GGK'ya bagli silahli kisiler, geçen ay Yemen resmi haber ajansi SABA'nin geçici baskent Aden'deki merkezini basarak binayi ele geçirmisti.

- Riyad Anlasmasi kapsamindaki gelismeler

Riyad'da 5 Kasim 2019'da Yemen hükümeti ile BAE destekli GGK arasinda "hükümetin Aden'e dönmesi, siyasi bir hükümet kurulmasi, tüm askeri teskilatlarin savunma ve içisleri bakanliklarina baglanmasi, taraflarin ellerinde bulunan esirlerin karsilikli degisimi" gibi maddeleri içeren anlasma imzalanmisti.

Ancak özellikle anlasmanin güvenlik maddeleri taraflar arasindaki anlasmazliklar nedeniyle uygulanamamisti.

Riyad yönetiminin Temmuz 2020'de Yemen hükümeti ile GGK arasinda imzalanan Riyad Anlasmasi'nin uygulanmasi ve ülkede istikrarin saglanmasi için taraflara bir öneri sundugu duyurulmustu.

Bunun üzerine GGK Sözcüsü Nizar Heysem, Twitter hesabindan yaptigi açiklamayla, Riyad Anlasmasi'nin hayata geçirilmesi için Konseyin özerk yönetimden vazgeçtigini bildirmisti.

Yemen Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi de Suudi Arabistan'in sundugu öneri ve GGK'nin güney illerindeki özerklikten vazgeçtigini ilan etmesinin ardindan Ahmed Salim Rabi'nin yerine Ahmed Hamid Lemles'i yeni Aden Valisi olarak atamisti.

Hadi, daha sonra da Basbakan Muin Abdulmelik'i Riyad Anlasmasi uyarinca yeni hükümeti kurmakla görevlendirmisti.

Kaynak: AA